Έκθεση του Φρίξου Παπαντωνίου στην γκαλερί Γκλόρια

Την Τρίτη 19 Μαΐου στις 19:30 ανοίγει στην γκαλερί Γκλόρια η έκθεση του Φρίξου Παπαντωνίου με τίτλο «Συναύγεια».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης.

«Συναύγεια» είναι η συνάντηση των ακτίνων της όρασης με το ορούμενο στο ενδιάμεσο διάστημα. Ο Πλάτωνας στο έργο του «Τίμων» αναφέρει:

«Όταν υπάρχει το φως της μέρας γύρω από το ρεύμα των ματιών, συναντιούνται δύο όμοια πράγματα, ενώνονται και σχηματίζουν μια μόνο συγγενική ύλη, μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή ακριβώς στο σημείο όπου συναντιέται η φωτιά που βγαίνει από μέσα μας μ’ εκείνη που υπάρχει απ’ έξω. Απ’ την ομοιότητα των δυο αυτών στοιχείων, δημιουργείται κάτι ομοιόμορφο, μεταδίδει τις κινήσεις όλων των αντικειμένων που αγγίζει ή από τα οποία αγγίζεται σ’ ολόκληρο το σώμα και μέχρι το βάθος της ψυχής, δίνοντας αυτήν την αίσθηση που ονομάζουμε ‘όραση’» (Πλάτων, Τίμαιος 45c,46d)

Ο Φρίξος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο.  Το πρώιμο του ενδιαφέρον για την Τέχνη, τον οδήγησε σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kingston υπό την καθοδήγηση του γλύπτη John Robson και στη συνέχεια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education).

Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως καθηγητής Τέχνης και επαγγελματίας καλλιτέχνης.

FRIXOS_PAPANTONIOU7

Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και είχε επιλεγεί για μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Έχει βραβευτεί στο The Sefton OPEN, στο Southport, στο Fresh Art, στο Islington Business Centre, London και πρόσφατα επιλέχθηκε  σαν ένας από τους 3 νικητές στο Lauderdale House του Λονδίνου.

Έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές όπως στο London Arts council, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στην Κύπρο, στο American College of Greece και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σ’ όλο τον κόσμο.

Ο καλλιτέχνης, μιλώντας για το έργο του, αναφέρει:

«Η δουλειά μου εστιάζει στη σχέση μεταξύ του χώρου και του συναισθήματος που έτυχε να έχω εκείνη την εποχή. Μετά από  τα στιγμιαία συμβάντα όλα τα προβλήματα είναι εικονογραφικά. Τα έργα μου παίρνουν μορφή μέσα από μια σταδιακή διαδικασία διαστρωμάτωσης και η εσωτερική λογική της κάθε σύνθεσης ξεδιπλώνεται, οι μορφές καθορίζονται, θάβονται και ξαναεμφανίζονται ώσπου το έργο έρχεται σε ‘αρμονική σχέση με τον εαυτό του’».

Κάθε πίνακας του αποτελείται από συμπύκνωμα πολλών πινάκων, λειτουργεί όμως σαν αυτόνομο αντικείμενο αποκαλύπτοντας τα ορατά ίχνη των κατασκευών του. Με τα έργα του, σκοπός του δεν είναι να πει στο θεατή τι να σκεφτεί, αλλά να του επιτρέψει να κάνει το προσωπικό του ταξίδι  με νέες εμπειρίες.

FRIXOS_PAPANTONIOU2 FRIXOS_PAPANTONIOU3 FRIXOS_PAPANTONIOU4 FRIXOS_PAPANTONIOU5 FRIXOS_PAPANTONIOU6

Η δουλειά του Φρίξου έχει συζητηθεί σε πολλά άρθρα της τέχνης καθώς και σε εκπομπές της τηλεόρασης.

Ο Salvatore Rubbino καθηγητής στο Cambridge School of Art, έχει πει ότι οι πίνακες του Φρίξου μάς βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τον χώρο και την ποιότητα του χρόνου, συναρπάζουν το μάτι και διεγείρουν το πνεύμα.

+ Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 5 Ιουνίου. Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία.-  Τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 – 8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ. 

 

You May Also Like

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων για το 10o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Aθλητισμού και Νεολαίας και  το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνουν την έναρξη ...

Στις 2 Ιουλίου παραδίδεται ο Πύργος του Οθέλλου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Με μια πολιτιστική εκδήλωση που θα αντλεί από την ιστορία ...

Τα Μαουί «επισκέπτονται» τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Τα Μαουί τα οποία γεννιούνται από την παιδική φαντασία, όπως αυτή αποτυπώνεται στο χαρτί ...

«Κωλόπαιδα» | Ο Στέλιος Καμμίτσης μιλά στο «Π»

Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Κωλόπαιδα», του Κύπριου σκηνοθέτη Στέλιου Καμμίτση, στο φετινό ...

«Πρόσοψη» – Έκτακτη δωρεάν παράσταση σήμερα στο Θέατρο ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, επιθυμώντας να προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό και τους δημιουργούς την ...

Αναστάτωση στη Βιέννη προκάλεσε το Μουσείο Leopold

Τα επίμαχα σημεία τριών Γάλλων ποδοσφαιριστών σε διαφημιστικές αφίσες χρειάστηκε να καλύψουν οι αρμόδιοι ...

X