Έκθεση του Amikam Toren στην Art Seen

Η γκαλερί Art Seen παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Amikam Toren με τίτλο ‘Τhe End of the World as We Know it (Reproductions and Mementos)’.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 26 Μαΐου και θα παραμείνει μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Στάθη.

O Amikam Toren είναι ένας εννοιολογικός καλλιτέχνης,  με σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη διεθνή σκηνή.

Τα τελευταία σαράντα χρόνια ασχολείται συστηματικά με έννοιες αναπαράστασης και ταυτολογίας όπως αυτές μπορούν να διατυπωθούν  στην περιοχή της ζωγραφικής.

Η πρώτη έκθεση του Toren στη Κύπρο φιλοξενεί τρεις σειρές ζωγραφικών έργων και μια βίντεο-εγκατάσταση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Τα έργα πραγματεύονται τη δυνατότητα ή την αδυναμία αναπαράστασης με δεδομένα τη  φόρμα ή το περιεχόμενο ενός ανευρεθέντος αντικειμένου (found object). Ο καλλιτέχνης αναφέρεται σε αυτά ορίζοντας τα ως «προσαρμοσμένα ready-mades». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τη δυνατότητα καταστροφής και ανασύνθεσης ή ανασυγκρότησης του,  το αντικείμενο επιδέχεται νέες εννοιολογικές ερμηνείες.

Ο καλλιτέχνης, στη γνωστή σειρά Armchair Paintings (1989 – σήμερα) προσεγγίζει  έννοιες όπως αυτές της υψηλής και χαμηλής τέχνης, επιχειρώντας την αναδιατύπωση ζωγραφικών έργων που ο ίδιος περισυλλέγει από αγορές και παλαιοπωλεία.

Ο Toren με κομμένες περιμετρικά λέξεις, συνθήματα και φράσεις διανοίγει «έτοιμες» ζωγραφικές επιφάνειες, προτείνοντας έτσι νέες αναγνώσεις ενός  έργου και αναθεωρώντας ταυτόχρονα τόσο την αξία όσο και τη σημασία του στον χώρο της τέχνης.

REY_JUL08_ 026Armchair Painting, Άτιτλο, [The End of the World as We Know It], 2007, λάδι σε καμβά, 81.5 x 51.5 x 5 εκ, Με την ευγενική παραχώρηση της Anthony Reynolds Gallery, Λονδίνο και της Art Seen, Λευκωσία

Στη σειρά ‘Reproduction Paintings’ (2013 – σήμερα), ο καλλιτέχνης επιχειρεί την επαναξιολόγηση ενός ανευρεθέντος αντικειμένου (found object), καταστρέφοντας – με πολτοποίηση – μεγάλο μέρος του και διατηρώντας άθικτη ελάχιστη από την επιφάνεια  του. Στη συνέχεια  χρησιμοποιεί την εύπλαστη ουσία ως πρώτη ύλη της  ζωγραφικής, επικαλύπτοντας με αυτήν μια νέα επιφάνεια. Σε αυτήν ενσωματώνεται ό,τι απόμεινε και διασώθηκε από το έργο. Ο τίτλος μαρτυρά διάθεση μνημονικής επίκλησης της αρχικής εικόνας.

STILL_LIFE_WITH_AN_ORANGEReproduction Painting no 27, Still Life with an Orange, 2013, λάδι, καμβά, pva σε καμβά, 61 x 76 εκ. Με την ευγενική παραχώρηση της Anthony Reynolds Gallery, Λονδίνο και της Art Seen, Λευκωσία.

Στη σειρά ‘Mementos’ (2000 – σήμερα), ο Toren οικειοποιείται τις υπογραφές των έργων, απομονώνοντας δια της κοπής περιοχές που τις φιλοξενούν. Πρόκειται για χειρονομία που θέτει σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο του έργου στην ολότητά του, αφήνοντας να νοηθεί ότι η μνημονική αξία του έγκειται στην ίδια την υπογραφή του δημιουργού. Το ζήτημα αξίας αλλά και περιεχομένου μιας τμηματικής περιοχής ενός «έτοιμου» ζωγραφικού έργου τίθενται προς μελέτη και προβληματισμό.

Ο κριτικός τέχνης Richard Dyer μιλώντας για το έργο του Toren υποστηρίζει πως πρόκειται για: «…ένα γνήσιο ζωγραφικό εγχείρημα που αναδεικνύει την ίδια την πρακτική της ζωγραφικής ανάγοντας την σε  έκφραση πραγματικής τέχνης, ικανής να ορίσει την ιστορία του σώματος. Εάν απομένει κάτι στη ζωγραφική, τότε είναι αυτό: να ιστορίσει την ίδια της τη ζωή και τον θανάτου της. Ενδεχομένως, με την αφήγηση μιας ιστορίας του εσώτερου κόσμου, νέοι δίοδοι αντίληψης διανοίγονται, νέα κίνητρα για συνέχιση διαφαίνονται και νέες πρακτικές θέασης των πραγμάτων προκύπτουν».

Τέτοιου είδους ζητήματα θέτει η δυκάναλη εγκατάσταση-βίντεο με τίτλο ‘Life’ (2012). Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στη συστηματική διερεύνηση αυτών των ζητημάτων διευκρινίζει: «Το έργο πραγματεύεται την έννοια της προέλευσης και τις δυνητικές εκφάνσεις της ζωής  (αυγά) όπως και της εφήμερης φύσης (καπνό ή ατμό). Στις παράλληλες προβολές, αυγά και νερό που αναβράζει παράγουν μουσική (ήχο) και εκτελούν ένα χορό, συγχρονισμένο με το ρεύμα του καπνού. Το θέμα της τυχαίους ήταν καταλυτικό στην απόδοση του έργου».

 

Ο Amikam Toren

Ο Toren γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1945. Διαμένει στο Λονδίνο από το 1968. Παρουσίασε ατομικές εκθέσεις στη Serpentine Gallery το 1976, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης το 1979 και στην Πινακοθήκη Chisenhale και Arnolfini στο Bristol το 1991 και στο Tyne International το 1993. Έχει παρουσιάσει έργα του στη Μπιενάλε του Παρισιού το 1967, στη  Μπιενάλε της Βενετίας το 1982, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Αυστραλίας / Μελβούρνη το 2008, στο  Neuberger Museum of Art της Νέας Υόρκης το 2009 και στο Royal Academy of Arts, Λονδίνο το 2010. Το 2012 συμμετείχε στην 4η Τριενάλε του Guangzhou και «The London Open», Whitechapel Gallery. Το 2013, ο Toren παρουσίασε τη πρώτη ατομική του έκθεση στη Jessica Silverman Gallery του Σαν Φρανσίσκο. Εκθέτει τακτικά στη Noga Gallery του Τελ Αβίβ και στο MOTInternational των Βρυξέλλών. Εκπροσωπείται από τον Anthony Reynolds Gallery στο Λονδίνο από το 1985.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Ζωγραφικής Jerwood το 2011. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο Ζωγραφικής John Moores και το βραβείο Bryan Robertson Trust Award.  Πρόσφατα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Toren από διεθνείς οργανισμούς και συλλέκτες. Το 2012, η συλλογή της Tate στο Λονδίνο απέκτησε μια σειρά έργων του. Επίσης τα τελευταία χρόνια τα έργα του καλλιτέχνη έχουν αποκτηθεί από μεγάλες συλλογές στην Κωνσταντινούπολη, στη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, το Ντάλας και το Λονδίνο.

Η έκθεση Τhe End of the World as We Know it (Reproductions and Mementos) τυγχάνει της υποστήριξης της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο.

* Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το limited edition print του Amikam Toren με τίτλο ‘A Users Guide to Married Life 2014-15 είναι διαθέσιμο προς πώληση με έκπτωση 10%.

 

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 26 Μαΐου στις 20:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 4 Ιουλίου 2015 στην γκαλερί Art Seen – Contemporary Art Projects & Editions [Αρχ. Μακαριου 66Β, Cronos Court, 1077 Λευκωσία].

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη- Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 – 13.00 και με ραντεβού.

Πληροφορίες τηλ. 99624090 | 22006624 | artseenprojects@gmail.com

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Amikam Toren, Reproduction No. 40 (Coastline With Seagulls), 2013, λάδι, καμβά, pva σε καμβά, 30 x 40.5 εκ. Με την ευγενική παραχώρηση της Anthony Reynolds Gallery, Λονδίνο και της Art Seen, Λευκωσία.

 

 

You May Also Like

Ενός λεπτού φωνή – βιντεοσκοπημένα μηνύματα για την Κύπρο

«Ενός Λεπτού Φωνή» τιτλοφορείται η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, μέσω της οποίας περισσότερες ...

Τα Μουσικά Σχολεία συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 20 Χρόνια του Θεάτρου Ριάλτο

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20χρονα του Θεάτρου Ριάλτο, δύο νεοσύστατα Παγκύπρια σύνολα ...

Το φωτογραφικό μάτι του Ντέιβιντ Λιντς

David Lynch: The Factory Photographs είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται αυτό το ...

Συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Εθνολογικού Μουσείου

Στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής των Αντιπροσώπων πάει το θέμα του ...

Ένα σημείωμα για την παράσταση «…Και Ιουλιέττα»

του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη Στον πολυχώρο «ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ» ανέβηκε σε παγκύπρια πρώτη ο μονόλογος «…Και ...

Δεκέμβρης στο Ριάλτο

Το θέατρο Ριάλτο ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για τον τελευταίο, εορταστικό μήνα του χρόνου, ...

X