Έξι καλλιτέχνες θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη Μπιενάλε Νέων

Ο Αντρέας Καλλή, η Ανδριάνα Νικολαΐδου, η Σοφία Παπακώστα, η Μάγια Χατζηγεωργίου, ο Χριστόφορος Χριστοδούλου και η Κάλια Μαλιαλή θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη φετινή Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου.

Μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού τα αποτελέσματα της διαδικασίας επιλογής των κυπριακών συμμετοχών στη 17η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Οκτώβριο στο Μιλάνο.

Η φετινή Μπιενάλε Νέων –άλλως Mediterranea- θα λάβει χώρα από τις 22 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου με θέμα No Food’s Land. H χώρα μας συμμετέχει και φέτος στην καλλιτεχνική διοργάνωση, και δη στους τομείς των Εικαστικών και των Παραστατικών Τεχνών. Την ευθύνη επιλογής των καλλιτεχνών είχε –για τις Εικαστικές Τέχνες-η θεσμοθετημένη Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών και –για τις Παραστατικές Τέχνες- ad hoc Επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα και λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών με συναφείς αρμοδιότητες.

Το θέμα

Όπως προαναφέρθηκε, φετινό θέμα της Μπιενάλε Νέων είναι το No Food’s Land και εστιάζει «στην έννοια της παροχής τροφής (nourishment), θέλοντας όμως να προσδώσει στον όρο ευρύτερο περιεχόμενο.

Με αφετηρία το γεγονός ότι η παροχή τροφής διαλαμβάνει μια διαδικασία ανταλλαγής –κάτι προσφέρεται, αφομοιώνεται και μετατρέπεται σε κάτι άλλο- το σκεπτικό της Μπιενάλε προεκτείνει την έννοια του nourishment στην ίδια τη δημιουργική/καλλιτεχνική διαδικασία και επιζητεί να παρουσιάσει έργα τα οποία εμπλέκουν και ενεργοποιούν τους θεατές – αποδέκτες τους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Οι συμμετέχοντες

Με κριτήρια την καλλιτεχνική ποιότητα, την ανατρεπτική διάθεση, τον πειραματισμό, την κριτική προσέγγιση αλλά και τη σύνδεση με το θεματικό άξονα της Μπιενάλε, οι Επιτροπές επέλεξαν τους εξής καλλιτέχνες για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας:

Στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών τους Ανδρέα Καλλή, Ανδριάνα Νικολαΐδου, Σοφία Παπακώστα, Μάγια Χατζηγεωργίου και Χριστόφορο Χριστοδούλου και στον τομέα Παραστατικών Τεχνών την Κάλια Μαλιάλη.

Ο Ανδρέας Καλλή θα παρουσιάσει την εγκατάσταση Revision of Solitude, έργο αποτελούμενο από ένα μπαλτά, ένα μπαλόνι και ένα διάφανο σωλήνα.

Η Ανδριάνα Νικολαΐδου θα συμμετάσχει με την εικαστική εγκατάσταση The Stories Behind.

Η Σοφία Παπακώστα θα συμμετάσχει με μια σειρά τεσσάρων σχεδίων υπό τον γενικό τίτλο «Οι Λωτοφάγοι». Πρόκειται για τέσσερα πορτρέτα τα οποία απεικονίζουν με γκροτέσκα διάθεση ανθρώπους να υποκύπτουν στη λαιμαργία, ένα από τα θεωρούμενα ως επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Η Μάγια Χατζηγεωργίου θα παρουσιάσει μια σειρά τεσσάρων επίτοιχων κατασκευών από πηλό με τίτλο Building my Crease, όπου η ίδια υποβάλλει το εύπλαστο υλικό σε μετασχηματισμούς.

Τέλος, ο Χριστόφορος Χριστοδούλου θα συμμετάσχει στη Μπιενάλε με μια σειρά από πέντε έργα δύο διαστάσεων αλλά και εγκαταστάσεων στο χώρο, συνεκτικός ιστός των οποίων είναι η ανατρεπτική προσέγγιση του καλλιτέχνη.

Στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών επιλέγηκε η πρόταση με τίτλο And Here We Are, της χορογράφου Κάλιας Μαλιάλη, στην οποία συνεργάζεται με τους χορευτές Γεωργία Ανδρέου, Ανθή Πάφιου και Παναγιώτη Τοφή.

  

mediterranea17

Η αφίσα της φετινής 17ης Μπιενάλε Νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Μιλάνο. 

 ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Διανύοντας την δωδέκατη χρονιά πραγματοποίησής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις ...

memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά

«Σκέψου τον χρόνο σαν να έχει σχήμα, κάτι που μπορείς να δεις, σαν μια ...

Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου στο διαγωνιστικό του Ρότερνταμ

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, είναι ανάμεσα στις ταινίες ...

Σε διασκευή καραντίνας το «Under Pressure» των Queen – Bowie

Ο Μπρέντον Γιούρι (Brendon Urie) των Panic! At the Disco και το συγκρότημα The ...

Απεβίωσε ο συνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ

O Πολωνός συνθέτης Βόιτσεκ Κίλαρ, ο οποίος χάρισε στο κοινό τις μουσικές των ταινιών ...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

H Eυφροσύνη Μαντά Λαζάρου απέσπασε το Βραβείο Ποίησης, ο Πάνος Ιωαννίδης το  Βραβείο Μυθιστορήματος, ...

X