Εντυπώσεις ενός πνιγμένου

Εντυπωσιακές. Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου” 2015 και απέσπασε -δικαίως- το βραβείο του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ. Με λίγη αργοπορία η άποψή μας: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παπαβασιλείου δεν έκλεψε τις εντυπώσεις όλων. Κάποιοι νεαροί στις διπλανές θέσεις κοίταζαν ο ένας τον άλλο και με το που έπεσαν οι τίτλοι τέλους εξαφανίστηκαν. Δεν ήταν, φαίνεται, εξοικειωμένοι με το “σινεμά της υπομονής”. Άλλοι όμως έμειναν καρφωμένοι στις θέσεις τους. Μια πραγματικά καλή ταινία, η οποία διαπραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα -τις εντυπώσεις του αυτόχειρα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη όταν αυτός επιστρέφει στη “ζωή” σε κάθε επέτειο του θανάτου του- με πολλή σοβαρότητα και επίγνωση. Με λίγες ατάκες, η ταινία δεν ήταν… βωβή γιατί βρέθηκαν πολλοί τρόποι για να ειπωθούν τα πράγματα χωρίς λέξεις. Εντυπωσιακή η φυσική παρουσία του πρωταγωνιστή, Θοδωρή Πεντίδη, και σοφή η επιλογή για “λίγες κουβέντες”. Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου δεν είναι μια ταινία για τους πολλούς, ούτε για τους εκλεκτούς. Είναι μια ταινία ειλικρινής και αφοσιωμένη στην τέχνη του κινηματογράφου. Όχι, δεν θα παίξει στα Cineplex, αλλά αν τη ρωτούσαμε δεν θα ήθελε κιόλας.

Τέλος, κρατάω δύο ατάκες: η πρώτη προέρχεται από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου Μιχάλη Γεωργιάδη, ο οποίος στο τέλος της προβολής είπε το εξής εντυπωσιακό: “Συγχαρητήρια, αυτή η ταινία είναι σταθμός στην ιστορία του κυπριακού κινηματογράφου”. Η δεύτερη ανήκει στον ίδιο τον σκηνοθέτη, τη θυμήθηκα με το τέλος της ταινίας και συμφωνώ απόλυτα: “Αν είναι να παρτάρουμε, να παρτάρουμε. Αν θα κάνουμε κινηματογράφο, ας κάνουμε κάτι σοβαρό”.

Μερόπη Μωυσέως

You May Also Like

Η κοτζιάκαρη που [μας] τέζαρε

Γράφει η Κατερίνα Στεφάνου Είναι σίγουρα πρόκληση να πιάσεις ένα έργο που έχει στο ...

Ανάμισης ντενεκές

Γιάννης Μακριδάκης, «Ανάμισης Ντενεκές», Εκδόσεις «Εστία», 2008. Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τα μυθιστορήματα με ιστορικές ...

Έβελυν Έβελυν

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Zoo, Ubu Roi, Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, Συμβόλαιο Εργασίας και ...

Το ένα και το αυτό… minus

Μεγάλος λόγος έγινε για τον κιθαρίστα των White Snakes Doug Aldrich, ο οποίος βρέθηκε ...

Αλακάτι beach

Περνώντας από τον παραλιακό δρόμο, ανατολικά της Κερύνειας, περνάς κάτι τεράστια τουρκομπαρόκ ξενοδοχεία-καζίνα. Ο ...

Έρωτας στα χρόνια της Αλβανίας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Αξιόλογο κινηματογραφικά αλλά ασταθές οργανωτικά, το φετινό Φεστιβάλ της Πράσινης ...

X