* Έως και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρενέβη στο θέμα του νέου ωρολόγιου προγράμματος το οποίο δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
* Τιμή στον Κώστα Καδή να ασχοληθεί με το θέμα ο Μπαμπινιώτης, επειδή όμως η παρέμβαση του γνωστού γλωσσολόγου έγινε στην παρουσία του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ελπίζω να τη λάβει υπόψη.
* O κ. Μπαμπινιώτης έκανε την παρέμβασή του στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Frederick με ομιλητές τον ίδιο και τον δις υποψήφιο για Νόμπελ Φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο.
* “Με τις συναντήσεις μας, επιχειρούμε μια σύμπλευση, μια συμπληρωματικότητα των ανθρωπιστικών με τις θετικές επιστήμες”, ανέφερε ο κ. Μπαμπινιώτης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη “εξανθρωπισμού των θετικών επιστημών και εξεπιστημονισμού των ανθρωπιστικών σπουδών”.
* Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, που έστρεψε το βλέμμα της μακριά από τις επιστήμες και την τεχνολογία και “πήγαινε καβάλα στο άσπρο άλογο” της φιλοσοφίας.
* Τόνισε, λοιπόν, ότι θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες “δεν πρέπει να μην γνωρίζουν η μία την άλλη” αλλά και ότι χρειάζεται να υπάρξει ευθύνη για την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
* Αντίθετο προς το σκεπτικό της παρέμβασης Μπαμπινιώτη είναι ως γνωστόν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Δημιουργούνται έξι κατευθύνσεις: “κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών”, “ξένων γλωσσών και ευρωπαϊκών σπουδών”, “θετικών επιστημών-βιοεπιστημών-πληροφορικής-τεχνολογίας”, “οικονομικών επιστημών”, “υπηρεσιών” [το άλλοτε εμπορικό] και “καλών τεχνών”.
* Υπάρχει, δηλαδή, ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ επιστημών και ένας αποκλεισμός της μιας επιστήμης από την άλλη, η οποία είναι σαφής αν δει κανείς και τα μαθήματα που μπορεί κανείς να επιλέξει.
* Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που διεθνώς είναι σαφής η προσπάθεια επαφής με όλες τις επιστήμες, όχι βεβαίως για να καταλήξουμε σε συνθήκες ημιμάθειας. Αυτό είναι στο χέρι των δασκάλων και καθηγητών να το πετύχουν.
* Η καλλιέργεια, πάντως, κριτικής σκέψης [και όλοι πάντα είχαμε μια μουρμούρα για την έλλειψή της στα σχολεία της Κύπρου] επιτυγχάνεται μόνο με τη διασταύρωση επιστημών, τη διεπιστημονικότητα, την επαφή των παιδιών και με τη γλώσσα και τη φυσική και τις τέχνες ταυτόχρονα.
* Στο παράλληλο σύμπαν του Κυπριακού, ο Μουσταφά Ακιντζί εισηγήθηκε τη σύσταση κοινής πολιτιστικής επιτροπής γιατί “ο πολιτισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα και βοηθά στη μεταφορά μηνυμάτων”.
* Προσέξτε το σκεπτικό του Ακιντζί. * Διότι αν δεν προκύψει ούτε αυτή τη φορά η λύση, σε κάποια χρόνια, όταν θα συζητά ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης με τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, ο ένας θα μιλά για πολιτισμό και ο άλλος θα αναλύει μαθηματικές φόρμουλες.
* Περισσότερο, λοιπόν, από τα παιδιά, κατεύθυνση θα πρέπει άμεσα να επιλέξει ο ίδιος ο υπουργός Καδής.