Θρίαμβος για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Όταν ο ιστορικός θα καταγράφει την Ιστορία της κλασικής μουσικής της σύγχρονης Κύπρου, υποψιάζομαι πως τρεις θα είναι οι κυπριακές παραγωγές που θα καταγραφούν ως παραγωγές-σταθμοί:

* η 9η Συμφωνία Beethoven (Choral), Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου/Σπύρος Πίσυνος, στις 9/05/2009 [κριτική στο “Π” στις 19.05.09]
* η 9η Συμφωνία Dvorak (from the New World), Συμφωνική Ορχήστρα Νέων/Γιώργος Κουντούρης, στις 29/09/2014 [κριτική στο “Π” στις 04.10.14]
* η πρόσφατη παραγωγή της όπερας Cavalleria Rusticana, Συμφωνική Ορχήστρα Νέων/Γιώργος Κουντούρης, στις 24/04/2015.

Και οι τρεις πιο πάνω παραστάσεις δόθηκαν σε κατάμεστα θέατρα, απόδειξη πως οι φιλόμουσοι Κύπριοι ξέρουν να γεμίζουν τις μουσικές αίθουσες όταν μια παραγωγή είναι υψηλού επιπέδου και προβάλλεται σωστά.

Η πρεμιέρα της όπερας Cavalleria Rusticana στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου [24.04.15] μπορεί να χαρακτηριστεί ως θρίαμβος για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και τον μαέστρο της Γιώργο Κουντούρη. Μιλούμε για παιδιά σχολικής ηλικίας που με το πάθος τους για τη μουσική και με τη σωστή καθοδήγηση κατάφεραν να παρουσιάζουν υψηλού επιπέδου συναυλίες. Η ποιότητα, η διαύγεια και η ακρίβεια του ήχου που παράγουν σήμερα εντυπωσιάζουν, διαθέτουν δε και τον όγκο [σε αριθμό] που απαιτεί η συμφωνική μουσική [αριθμό που, δυστυχώς, δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η πιο “μεγάλη” Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου].
Η παράσταση κύλησε πολύ καλά και με απόλυτη τάξη σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο, φυσικά, των οικονομικών πόρων της παραγωγής: απλά και ταιριαστά σκηνικά που δημιουργούσαν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, επιτυχής σχεδιασμός φωτισμού με όμορφες εναλλαγές, προσεγμένα κοστούμια που μας οδηγούσαν στον 19ο αιώνα της ιστορίας, ωραίες και κεφάτες χορωδιακές φωνές, ένα οπερατικό cast που ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις του έργου [με τον τενόρο Γιώργο Ζωγράφο να ξεχωρίζει], μια σκηνοθεσία που συντόνιζε άρτια όλα τα πιο πάνω και μιαν ορχήστρα που έδενε απόλυτα με τον μαέστρο της και σκορπούσε απλόχερα πλούσιο συμφωνικό ήχο.

Να σημειώσουμε ιδιαίτερα τη συγκινητική είσοδο των καλοντυμένων παιδιών της ορχήστρας από τους κύριους διαδρόμους του auditorium και το δραματικό φινάλε της όπερας που ξεσήκωσε το κοινό. Στο τέλος, ο Γ. Κουντούρης δεν είχε άλλη επιλογή από το να μας παίξει ξανά το πανέμορφο Intermezzo, χαρακτηριστικό μικρό μουσικό μέρος αυτού του έργου.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε από το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στις 23 Μαρτίου, ο Γ. Κουντούρης είχε δηλώσει: “H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από οποιανδήποτε Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στον κόσμο”! Με τέτοιες παραστάσεις δεν έχουμε κανένα λόγο να τον αμφισβητήσουμε…

You May Also Like

Αναμονές

Υπάρχει τελικά μια κοινωνική και ανθρωπολογική προέκταση στη χρήση των “αναμονών”, των σκουριασμένων σίδερων ...

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο τίτλος στα αγγλικά γιατί την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον ...

Ο θάνατος και η κόρη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είχα ξανακούσει για το έργο του Άριελ Ντόρφμαν και το ...

Gadjo Dilo

Είχε αρκετό κέφι το βράδυ της Τετάρτης στο πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Και ...

Ένα αλπούμ ιστορίες

Πόσο σπουδαίο είναι το ότι ένα σχετικά πρόσφατο βιβλίο, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι; Από ...

Meet the Family

Ένα ελάχιστο δείγμα της δουλειάς του Ινάλ Μπιλσέλ ακούσαμε το βράδυ της Πέμπτης στο ...

X