«Ο Φορτουνάτος» στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία συμμετέχει στους εορτασμούς για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και σε συνεργασία με το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει μια περφόρμανς με το έργο «Φορτουνάτος ο Κύπριος».

Ο Αντώνης Αντωνίου ανέλαβε το ηχητικό περιβάλλον.

Το έργο ερμηνεύουν οι Μαρίνα Βρόντη, Βαλεντίνος Κόκκινος και Τζωρτζίνα Τάτση.

 

Για έναν Κύπριο από την Αμμόχωστο

Ο Φορτουνάτος (Fortunatus) είναι ένα γερμανικό κείμενο αγνώστου συγγραφέα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1509 στο Augsburg. Κεντρικός ήρωας είναι ένας Κύπριος από την Αμμόχωστο, ο Φορτουνάτος. Πρόκειται για ένα πρώιμο μυθιστόρημα με τα γνωστά αναγεννησιακά στοιχεία του ταξιδιού, της περιπέτειας και του μεταφυσικού.

Το έργο ανήκει στα πιο δημοφιλή αναγνώσματα της εποχής του και των επόμενων αιώνων ενώ στην πρώτη του έκδοση το κείμενο συνοδευόταν από υπέροχη εικονογράφηση από ξυλογραφίες.

Θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό έργο (μετά την αρχαιότητα) που αναφέρεται στην Κύπρο. Μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, ενέπνευσε θεατρικά έργα και αναγεννησιακά λαϊκά δρώμενα.

Στη σύγχρονη εποχή πέρασε στην αφάνεια.

Το 2004 το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου εξέδωσε το κείμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά. Η μετάφραση έγινε απο την Ελένη Αντωνιάδου και την επιμέλεια μετάφρασης είχε η Ελένη Κακουλίδη-Πάνου.

Μέσα από μια περιήγηση στο υπό διαμόρφωση Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην οδό Αμμοχώστου στη Λευκωσία αναβιώνει η όμορφη ιστορία του Κύπριου Φορτουνάτου.

Η ομάδα του Φανταστικού θεάτρου δημιουργεί ένα παιχνίδι με τη χαρακτική, τον ήχο, την αφή, και τη δραματοποίηση εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα αλλά και από τη μαγεία του ίδιου του χώρου.

Η υπόθεση

Το μυθιστόρημα αφηγείται τις περιπέτειες του Φορτουνάτου, ενός νεαρού Κύπριου από την Αμμόχωστο, ο οποίος φεύγει από την Κύπρο μετά την χρεοκοπία των γονιών του για να βρει την τύχη του, περιπλανιέται στην Ευρώπη και στην Ασία και τέλος επιστρέφει στη χώρα του, έχοντας κερδίσει τη δόξα και το χρήμα, αλλά πάνω απ’όλα τη σοφία. Η συνάντησή του με τη θεά Τύχη (Fortuna) σε ένα δάσος της Βρετάνης του δίνει και το όνομά του.

Ο νεαρός Κύπριος, αφελής αλλά καλόκαρδος, πέφτει συχνά θύμα της δικής του επιπολαιότητας αλλά και της σκληρότητας των δυνατών της εποχής. Στο τέλος κερδίζει την ηρεμία και την ευημερία και επιστρέφει στην πατρίδα του, αλλά όχι πριν φτάσει μέχρι τα βάθη της Ανατολής για να ικανοποιήσει τη δίψα του για περιπέτεια.

Στη συνέχεια ο γιος του κληρονομεί από τον πατέρα του το μαγικό δώρο της Τύχης, έχει τις δικές του περιπέτειες, αλλά λόγω της φιλοδοξίας του και από έρωτα για μια αδίστακτη βασιλοπούλα, καταστρέφεται και πεθαίνει.

Οι περιπέτειες των ηρώων μάς αποκαλύπτουν τον κόσμο της Αναγέννησης στο μεταίχμιο της αλλαγής, στο πέρασμα από τη φεουδαρχία σε μια εποχή παγκοσμιότητας και μεγαλύτερης κοινωνικής ισότητας.

Το έργο μάς προσφέρει έτσι ένα πανόραμα του αναγεννησιακού κόσμου, αλλά και μια σπάνια σκιαγράφηση Αναγεννησιακών Κυπρίων ηρώων, μέσα από τη ματιά ενός Ευρωπαίου.

+ Περφόρμανς στις 16, 17 και 18 Μαΐου στις 19:00.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Κράτηση απαραίτητη. Για κρατήσεις από τη Δευτέρα 11 Μαϊου (10:00 – 13:00 & 16:00 – 18:00) στο τηλ. 97626798.

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου 55, 57, 59 [έναντι της Πύλης Αμμοχώστου] στην εντός των τειχών Λευκωσία.

You May Also Like

«Τα Χρονικά της Νέας Υόρκης», μια τοιχογραφία με πάνω από 1.000 Νεοϋρκέζους

Το πιο πρόσφατο έργο του αποκάλυψε στη Νέα Υόρκη ο Γάλλος καλλιτέχνης και φωτογράφος ...

Πίνακας του Βαν Γκογκ πωλήθηκε για 7 εκατ. ευρώ

Ένα τοπίο του Βαν Γκογκ, το οποίο ο καλλιτέχνης ζωγράφισε στην αρχή της καριέρας ...

Συναυλίες του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συναυλιών του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου για την περίοδο Σεπτέμβριος ...

Γέννηση/Γεννησιμότητα

  Ποιος μπορεί να γεννήσει έναν νέο κόσμο; Του Διονύση Διονυσίου* Ημερολογιακά η γέννηση ...

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η 23η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων ...

Δύο Φορές Ξένος | Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λεβέντειο

O πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Μαΐου την ...

X