Σπύρος Δημητριάδης: επιστροφή στην πόλη με νοσταλγία

Ο Σπύρος Δημητριάδης παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεσή του στο Lellos Art Point, στη Λεμεσό, από τις 22 Μαΐου και μέχρι τις 29 Μαΐου 2015.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιστροφή στην πόλη με έντονη νοσταλγία» και αποτελείται από έργα της ολοκαίνουργιας «state-of-the-art συλλογής Giclée εκτυπώσεων του καλλιτέχνη» και της νέας του δουλειάς σε λάδι.

Οι εκτυπώσεις Giclée κατέχουν την ύψιστη θέση στην εξέλιξη της τεχνολογίας εκτυπώσεως έργων τέχνης, λόγω του ότι οι εικόνες δημιουργούνται μέσω υψηλής ανάλυσης ψηφιακών σαρώσεων και τυπώνονται με μελάνια της καλύτερης ποιότητας σε ποικίλα υποστρώματα. Η διαδικασία εκτύπωσης Giclée παρέχει καλύτερη χρωματική ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο αναπαραγωγής και προτιμάται από μουσεία και γκαλερί τέχνης ανά το παγκόσμιο.

Μέσω αυτής της έκθεσης, ο Σπύρος Δημητριάδης επιθυμεί να εισαγάγει αυτή την σύγχρονη διαδικασία εκτύπωσης έργων τέχνης τα οποία είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Ο Σπύρος Δημητριάδης θεωρείται ο κατεξοχήν «ζωγράφος της Λεμεσού», καθώς αποτυπώνει στον καμβά του κάθε πλευρά της πόλης, αξιοθέατης και αθέατης.

Παράλληλα σχολιάζει διακριτικά τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις, παντρεύοντας υπαρκτά με φανταστικά πρόσωπα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο όπου το ένα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το άλλο.

Ο καλλιτέχνης καταφέρνει, κάθε φορά, να συλλάβει την ουσία και την απόλυτη εμπειρία της πόλης, καθώς και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.
Παρόλο που ο Δημητριάδης εξελίσσεται συνεχώς, η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη: χαρακτηριστικά της το φως, η γραμμή και τα χρώματα, το ευαίσθητο βλέμμα, η κυριάρχηση [δικών του] ντόπιων ή μη πολιτιστικών αρχετύπων και προσωπικοτήτων μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, καθώς και η έμφαση που δίνει στην αμφισημία του τόπου και του χρόνου. Η μνήμη κυριαρχεί ως κεντρικός άξονας στην καλλιτεχνική δουλειά του Σπύρου Δημητριάδη, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον.

+ Στις 26 Μαΐου θα δοθεί μια διάλεξη από τον Μίμη Σοφοκλέους, ακαδημαϊκό και επιστημονικό διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Λεμεσού – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Ερευνών με θέμα «Τι είναι αυτό που το λένε Λεμεσός και πώς το αφηγείται με το έργο του ο ζωγράφος Σπύρος Χρύση Δημητριάδης».

To Lellos Art Point βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 211 στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25356424 και www.lellosbookbinding.com

You May Also Like

Ο Βαρνάβας Κυριαζής κέρδισε προσφυγή εναντίον του ΘΟΚ

Στη δικαίωση του Βαρνάβα Κυριαζή απολήγει δικαστική απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Διοικητικό ...

Γλυπτά φορέματα της Κάλλας από αλουμίνιο

Γλυπτά κοστούμια εμπνευσμένα από ρόλους της Μαρίας Κάλλας, έργα του γλύπτη Νίκου Φλώρου παρουσιάζονται ...

Μεγάλη έκθεση με έργα του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

«Η τέχνη δεν προτείνει τίποτα, ούτε δικαιοσύνη αποδίδει ούτε ηθικά συμπεράσματα μας υποβάλλει. Μια ...

Ποιοι επιχορηγούνται μέσω του Σχεδίου Θυμέλη

Πενήντα επτά θεατρικές παραγωγές από 20 φορείς ή άτομα από τις 79 έγκυρες αιτήσεις, ...

Pafos Aphrodite Festival με «Μάκβεθ» και αυτοκριτική

Στη δυσκολία του Δήμου Πάφου να εδραιώσει τον θεσμό του Pafos Aphrodite Festival, στο ...

Παρίσι: Ακυρώθηκε η FIAC

Δεν θα γίνει τελικά η 47η διοργάνωση της Foire Internationale d’Arte Contemporain που είχε ...

X