Σπύρος Δημητριάδης: επιστροφή στην πόλη με νοσταλγία

Ο Σπύρος Δημητριάδης παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεσή του στο Lellos Art Point, στη Λεμεσό, από τις 22 Μαΐου και μέχρι τις 29 Μαΐου 2015.

Η έκθεση έχει τίτλο «Επιστροφή στην πόλη με έντονη νοσταλγία» και αποτελείται από έργα της ολοκαίνουργιας «state-of-the-art συλλογής Giclée εκτυπώσεων του καλλιτέχνη» και της νέας του δουλειάς σε λάδι.

Οι εκτυπώσεις Giclée κατέχουν την ύψιστη θέση στην εξέλιξη της τεχνολογίας εκτυπώσεως έργων τέχνης, λόγω του ότι οι εικόνες δημιουργούνται μέσω υψηλής ανάλυσης ψηφιακών σαρώσεων και τυπώνονται με μελάνια της καλύτερης ποιότητας σε ποικίλα υποστρώματα. Η διαδικασία εκτύπωσης Giclée παρέχει καλύτερη χρωματική ακρίβεια από οποιοδήποτε άλλο μέσο αναπαραγωγής και προτιμάται από μουσεία και γκαλερί τέχνης ανά το παγκόσμιο.

Μέσω αυτής της έκθεσης, ο Σπύρος Δημητριάδης επιθυμεί να εισαγάγει αυτή την σύγχρονη διαδικασία εκτύπωσης έργων τέχνης τα οποία είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Ο Σπύρος Δημητριάδης θεωρείται ο κατεξοχήν «ζωγράφος της Λεμεσού», καθώς αποτυπώνει στον καμβά του κάθε πλευρά της πόλης, αξιοθέατης και αθέατης.

Παράλληλα σχολιάζει διακριτικά τις εκάστοτε πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές καταστάσεις, παντρεύοντας υπαρκτά με φανταστικά πρόσωπα σε ένα σουρεαλιστικό κόσμο όπου το ένα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς το άλλο.

Ο καλλιτέχνης καταφέρνει, κάθε φορά, να συλλάβει την ουσία και την απόλυτη εμπειρία της πόλης, καθώς και τη νοοτροπία των ανθρώπων της.
Παρόλο που ο Δημητριάδης εξελίσσεται συνεχώς, η καλλιτεχνική του ταυτότητα παραμένει ανέπαφη: χαρακτηριστικά της το φως, η γραμμή και τα χρώματα, το ευαίσθητο βλέμμα, η κυριάρχηση [δικών του] ντόπιων ή μη πολιτιστικών αρχετύπων και προσωπικοτήτων μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον, καθώς και η έμφαση που δίνει στην αμφισημία του τόπου και του χρόνου. Η μνήμη κυριαρχεί ως κεντρικός άξονας στην καλλιτεχνική δουλειά του Σπύρου Δημητριάδη, όχι ως προσκόλληση στο παρελθόν αλλά ως ένα όχημα για το μέλλον.

+ Στις 26 Μαΐου θα δοθεί μια διάλεξη από τον Μίμη Σοφοκλέους, ακαδημαϊκό και επιστημονικό διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Λεμεσού – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Ερευνών με θέμα «Τι είναι αυτό που το λένε Λεμεσός και πώς το αφηγείται με το έργο του ο ζωγράφος Σπύρος Χρύση Δημητριάδης».

To Lellos Art Point βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 211 στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25356424 και www.lellosbookbinding.com

You May Also Like

Απονέμεται σήμερα το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται σήμερα το κινηματογραφικό βραβείο Lux, στο Στρασβούργο. Το ...

«Εις Δόξαν» στην πλατεία Ομονοίας

Σαν ένα πικρό, μελαγχολικό σχόλιο για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας στέκεται, από τη ...

Πρώτη παράσταση την Τρίτη για το «Ορέστης και Ηλέκτρα, μια δίκη»

Μια σύγχρονη προσέγγιση πάνω στο αρχαίο δράμα, η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ «Ορέστης και ...

“CoroNation” από τον Αι Γουέι Γουέι

Από τις πρώτες μέρες της καραντίνας, ο καλλιτέχνης σκηνοθετούσε από απόσταση, με μια ομάδα ...

Κατάσχεση έργου | O Πούτιν, ο Μεντβέντεφ και οι ζαρτιέρες τους

Ένα πίνακα ο οποίος απεικονίζει τους δύο ισχυρούς άντρες της Ρωσίας, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ ...

Σεμινάρια Κινηματογράφου στο Τεχνόπολις 20

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» στην Πάφο διοργανώνει σειρά μαθημάτων για την ιστορία του ...

X