Ταινίες μικρού μήκους από το φεστιβάλ του Oberhausen

Δύο μέρες γεμάτες προβολές ταινιών μικρού μήκους από το διεθνές φεστιβάλ Oberhausen προσφέρει στις 13 & 14 Μαΐου το Ίδρυμα ARTος στο πλαίσιο του 7ου XDream Festival.

Ταινίες μικρομηκάδων από την Αμερική μέχρι το Βέλγιο και από τη Γερμανία μέχρι την Παραγουάη προβάλλονται αυτή τη βδομάδα στη Λευκωσία (και τον Ιούνιο σε Πάφο και Λάρνακα) στο πλαίσιο του φετινού X-Dream Festival που διοργανώνει για έβδομη χρονιά το Ίδρυμα ARTος.

Πρόκειται για ταινίες προερχόμενες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen, το οποίο για περισσότερα από 50 χρόνια παρουσιάζει ταινίες μικρού μήκους λειτουργώντας σαν καταλύτης και βιτρίνα για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα. Το εν λόγω φεστιβάλ θεωρείται ένα φόρουμ συζητήσεων, ένα μέσο ανακάλυψης νέων τάσεων και ταλέντων, και ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ταινιών μικρού μήκους σε όλο τον κόσμο, όπου περίπου 6.000 ταινίες υποβάλλονται ετησίως, περίπου 500 ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων του φεστιβάλ και περισσότεροι από 1.100 διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου δίνουν το «παρών» τους.

Σε αυτό το φεστιβάλ, άλλωστε, παρουσίασαν τις πρώτες τους ταινίες οι Ρομάν Πολάνσκι, Τζορτζ Λούκας, Πιπιλότι Ριστ και Κέιτ Σορτλαντ, ονόματα-μεγαθήρια στον τομέα τους.

Δύο προγράμματα

Στην Κύπρο θα παρακολουθήσουμε ταινίες από δύο ξεχωριστά προγράμματα του φεστιβάλ. Το πρώτο έχει τίτλο «Artist Film & Video 2014» και στο πλαίσιό του θα προβληθούν πέντε ταινίες που αντιμετωπίζουν το παρελθόν και ρωτούν με διαφορετικούς τρόπους ‘Τι έχει απομείνει;’: Ο Lior Shamriz διερευνά μια αλλοτινή εικόνα του Βερολίνου, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά στην ταινία L’ Amour Sauvage και ο Josef Dabernig μάς δείχνει στην ασπρόμαυρη ταινία River Plate, ανθρώπους να κάθονται στις όχθες ενός ποταμού στην Ιταλία, οι οποίοι οικειοποιούνται το τοπίο ανεξάρτητα από την αφιλόξενη φύση του. Η ταινία «La Estancia», νικήτρια του φετινού Μεγάλου Βραβείου της Πόλης του Oberhausen, απεικονίζει μια σφαγή που προκλήθηκε από τη μάχη για τα δικαιώματα γης στην Παραγουάη, αναδομημένη σαν μια σειρά από ανεπαίσθητα «ταμπλό» (tableaux). Σε αυτό το πρόγραμμα ταινιών οι σκηνοθέτες χρησιμοποιούν μια σειρά από ασυνήθιστες τεχνικές και αισθητικές, ενώ μερικά από τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε εικαστικές εκθέσεις. Στο σύνολό τους, αυτές οι ταινίες, μερικές εκ των οποίων βραβευμένες, δίνουν στους θεατές μια εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση των διεθνών εικαστικών ταινιών.

Το δεύτερο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει τίτλο German MuVi Award 2014 και αποτελείται από όλα τα έργα που προτάθηκαν για το German Music Video Award για το 2014, ενώ συμπληρώνεται από τρία εξαιρετικά καλλιτεχνικά διεθνή βίντεο.

Τρεις πόλεις

Ο ARTος συνεργάζεται με δύο πολιτιστικούς χώρους σε Πάφο και Λάρνακα, ώστε αυτές οι ταινίες να ταξιδέψουν σε ένα ευρύτερο φιλότεχνο κοινό. Το πρόγραμμα «Artist Film & Video 2014» θα προβληθεί στη Λευκωσία την Τετάρτη 13 Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο θα μεταφερθεί στον πολυχώρο ΤΕΧΝΟ.ΠΟΛΙΣ 20 στην Πάφο και στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα, στις 5 και 6 Ιουνίου αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα German MuVi Award 2014 θα προβληθεί στη Λευκωσία στις 14 Μαΐου, στο ΤΕΧΝΟ.ΠΟΛΙΣ 20 στις 5 Ιουνίου και στο Μουσείο Πιερίδη στις 7 Ιουνίου.

+ Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι ταινίες θα προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους. Πληροφορίες τηλ. 22445455.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την ταινία L’ Amour Sauvage που έλαβε τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ.

 

 

 

You May Also Like

Στο φως το -435 ετών- Curtain Theatre

Τα ερείπια του Curtain Theatre στο ανατολικό Λονδίνο αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη πίσω από ...

Φεστιβάλ Αγλαντζιάς 2013 | Έναρξη στις 16 Σεπτεμβρίου

Με μουσική ανοίγει, με μουσική κλείνει το καθιερωμένο Φεστιβάλ Αγλαντζιάς, το οποίο διοργανώνεται φέτος ...

Φεστιβάλ «Πέρα στην Πλατεία» για δεύτερη χρονιά

Η «Ανοιχτή Ομάδα Καλλιτεχνών Πέρα Ορεινής» διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά φέτος το Φεστιβάλ «Πέρα ...

«Πλούτος» του Αριστοφάνη από τον Σαββόπουλο

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ο Διονύσης Σαββόπουλος: αναλαμβάνοντας ...

Ύστατο χαίρε στον Μιχάλη Κακογιάννη

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη, στο Ναό Διονυσίου ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2015 | Μάχη Δημητριάδου Lindahl

H Μάχη Δημητριάδου Λίνταλ και η ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις παρουσιάζουν στην Πλατφόρμα Σύγχρονου ...

X