Τα βραβεία του τμήματος Un Certain Regard [Κάννες]

Η ταινία Hrutar [Κριάρια] απέσπασε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ισλανδός σκηνοθέτης Γκρίμουρ Χακόναρσον: η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους πάνω από σαράντα χρόνια και ενώνονται για να σώσουν ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα κριάρια τους.

Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Ιταλοαμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ιζαμπέλα Ροσελίνι, δήλωσε πως ο Ισλανδός σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο γιατί «διαχειρίστηκε αριστοτεχνικά, μέσω της τραγικωμωδίας, τον αναντίρρητο δεσμό που ενώνει την ανθρώπινη φύση και τη ζωική φύση.

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής κέρδισε η ταινία The High Sun του Κροάτη σκηνοθέτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς: τρεις ιστορίες αγάπης που εξελίσσονται σε δύο δεκαετίες -από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Σερβία το 1991 μέχρι την επιστροφή στη σύγχρονη ομαλότητα- εκτυλίσσονται στην ταινία του Μάτανιτς.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ιάπωνας Κιγιόσι Κουροσάβα για την ταινία του Journey to the shore, ένα φιλοσοφικό έργο που παρουσιάζει μια γυναίκα στην καρδιά της Ιαπωνίας η οποία βρίσκει στο σαλόνι της το φάντασμα του συζύγου της, που πνίγηκε πριν από χρόνια.

Το βραβείο Un Certain Talent [Ένα κάποιο ταλέντο] κέρδισε ο Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κορνέλιο Πορομπόιου για την ταινία Comoara [Θησαυρός], η οποία αφηγείται την τραγικωμική οδύσσεια δύο ηλικιωμένων που αναζητούν ένα θησαυρό που υποτίθεται ότι είναι θαμμένος στον κήπο ενός οικογενειακού σπιτιού στο Βουκουρέστι.

Το βραβείο του μέλλοντος μοιράστηκαν οι ταινίες Masaan του Ινδού σκηνοθέτη Νιράτζ Γκαγιαουάν και Nahid της Ιρανής σκηνοθέτιδας Ίντα Παναχαντέχ.

Τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών 2015 θα ανακοινωθούν την Κυριακή 24 Μαΐου και με την τελετή απονομής τους θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης.

You May Also Like

Ο πολιτισμός “κατεβάζει” ρολά

Αρχικά αφορούσε τη συνάθροιση κάτω των 75 ατόμων. Σταδιακά, όμως, οι οδηγίες της κυβέρνησης ...

Pediaios Happening στις 25 και 26 Οκτωβρίου

Στον χώρο της Στέγης Χορού Λευκωσίας, στην παλαιά αγορά του Αγίου Ανδρέα, πραγματοποιείται το ...

Συνάντηση Πρόδρομου Προδρόμου – Λίνας Μενδώνη στην Αθήνα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και ...

Το National Theatre Live στην Πάφο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 εντάσσεται στο δίκτυο προβολών του προγράμματος National ...

Η προβλήτα της οργής, στο Κάστρο της Κάτω Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση των προθέσεων διαφόρων φορέων της ...

O Βασίλης Παπακωνσταντίνου ζητά συνθέτες

Νέους συνεργάτες μέσω διαδικτύου ζητά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ανοίγεται στο κοινό. Σε συνεργασία ...

X