Τα βραβεία του τμήματος Un Certain Regard [Κάννες]

Η ταινία Hrutar [Κριάρια] απέσπασε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Ισλανδός σκηνοθέτης Γκρίμουρ Χακόναρσον: η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν να μιλήσουν μεταξύ τους πάνω από σαράντα χρόνια και ενώνονται για να σώσουν ό,τι έχουν πολυτιμότερο, τα κριάρια τους.

Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Ιταλοαμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ιζαμπέλα Ροσελίνι, δήλωσε πως ο Ισλανδός σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο γιατί «διαχειρίστηκε αριστοτεχνικά, μέσω της τραγικωμωδίας, τον αναντίρρητο δεσμό που ενώνει την ανθρώπινη φύση και τη ζωική φύση.

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής κέρδισε η ταινία The High Sun του Κροάτη σκηνοθέτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς: τρεις ιστορίες αγάπης που εξελίσσονται σε δύο δεκαετίες -από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Σερβία το 1991 μέχρι την επιστροφή στη σύγχρονη ομαλότητα- εκτυλίσσονται στην ταινία του Μάτανιτς.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ιάπωνας Κιγιόσι Κουροσάβα για την ταινία του Journey to the shore, ένα φιλοσοφικό έργο που παρουσιάζει μια γυναίκα στην καρδιά της Ιαπωνίας η οποία βρίσκει στο σαλόνι της το φάντασμα του συζύγου της, που πνίγηκε πριν από χρόνια.

Το βραβείο Un Certain Talent [Ένα κάποιο ταλέντο] κέρδισε ο Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κορνέλιο Πορομπόιου για την ταινία Comoara [Θησαυρός], η οποία αφηγείται την τραγικωμική οδύσσεια δύο ηλικιωμένων που αναζητούν ένα θησαυρό που υποτίθεται ότι είναι θαμμένος στον κήπο ενός οικογενειακού σπιτιού στο Βουκουρέστι.

Το βραβείο του μέλλοντος μοιράστηκαν οι ταινίες Masaan του Ινδού σκηνοθέτη Νιράτζ Γκαγιαουάν και Nahid της Ιρανής σκηνοθέτιδας Ίντα Παναχαντέχ.

Τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ των Καννών 2015 θα ανακοινωθούν την Κυριακή 24 Μαΐου και με την τελετή απονομής τους θα πέσει η αυλαία της διοργάνωσης.

You May Also Like

Η Οδύσσεια του Ομήρου, στην μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη, σε podcast από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου προγραμματίζει την παραγωγή μιας σειράς ηχογραφήσεων με τη μορφή podcast, ...

«The Ballad of Jethro Tull», πρώτη βιογραφία της μπάντα τον Νοέμβριο

Την πρώτη επίσημη έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο «The Ballad of Jethro Tull», ...

Απεβίωσε ο Γιώργος Κοτσώνης

Απεβίωσε το Σάββατο 28 Ιουνίου, σε ηλικία 77 ετών, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης, πρώην λειτουργός ...

Αλληλογραφία ανάμεσα στους Ντάρελ-Λι Φέρμορ-Φίλντινγκ στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας

«Μόλις επέστρεψα από μια ξέφρενη εβδομάδα στην Αθήνα με την παρέα [with the parea]» ...

Τα Ελληνικά Ντοκιμαντέρ του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του επετειακού 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα ...

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος – Υποβολή προτάσεων από κυπριακά θεατρικά σχήματα

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς ...

X