«Τα 34 θαύματα του κόσμου» σε έκθεση φωτογραφίας

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Τα 34 θαύματα του κόσμου» με φωτογραφίες από διακεκριμένους φωτογράφους άγριας φύσης ανά το παγκόσμιο.

Η έκθεση θα φιλοξενείται από την Παρασκευή 22 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Παλιάς Αγοράς Παλλουριώτισσας.

Οι φωτογραφίες θα συνοδεύονται από ενημερωτικό κείμενο στην αγγλική γλώσσα.

Η έκθεση παρουσιάζεται από το γνωστό γαλλικό περιοδικό για τη φύση Terre Sauvage, το CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund) και το Nature Picture Library (NPL) στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (Agence Française de Développement), το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας και την LPO (εθνικός εταίρος του BirdLife International στη Γαλλία).

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των διεθνών διοργανωτών της έκθεσης.

Το ταμείο CEPF υποστηρίζει δράσεις διατήρησης και προστασίας της φύσης, και εστιάζεται στα 34 σημεία με την υψηλότερη βιοποικιλότητα (biodiversity hotspots) σε όλο τον κόσμο.

GIANT_SEQUOLAS_KINGSCANYON DANUM_VALLEY_SABAH_STATE_NICK_GARBUTT FERNANDINA_MARINE_IGUANA_PETER_SCOONESRED_CROWNED_CRANE_DAVID_TIPLING

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας από τους οργανισμούς που θα φιλοξενήσει την έκθεση στην περιοχή της Μεσογείου, μια περιοχή με τη 2η υψηλότερη βιοποικιλότητα σε όλο τον κόσμο.

Η πιο πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης της βιοποικιλότητας δείχνει ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι μεγαλύτερη από ποτέ, μεταξύ 100 και 1000 φορές πιο γοργή από το φυσικό ρυθμό. Οι συνέπειες της απώλειας της βιοποικιλότητας καθιστούν το ζήτημα αυτό πρωταρχικής σημασίας και η ανάγκη ανάσχεσης της απώλειας βιοποικιλότητας έχει επαναληφθεί πολλαπλώς σε διεθνές επίπεδο.

Η βιοποικιλότητα είναι όρος που χρησιμοποιείται για όλες τις μορφές ζωής και τα φυσικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν. Περιλαμβάνει την ποικιλομορφία εντός κάθε είδους (κάθε άτομο διαφέρει από τα άλλα), μεταξύ των ειδών και των οικοσυστημάτων. Ένα οικοσύστημα είναι το σύνολο των οργανισμών (φυτών, ζώων, μικροοργανισμών), τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους (το έδαφος, το κλίμα, το νερό, το φως).

Η βιοποικιλότητα παίζει σημαντικό ρόλο, αφού αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων, και ως εκ τούτου για τις υπηρεσίες που παρέχουν για τη ζωή στη γη (ανακύκλωση θρεπτικών συστατικών, πρωτογενή παραγωγή, τρόφιμα, φυσικά υλικά, ποιότητα νερού, ενέργεια, επικοινίαση κτλ). Αυτές οι «οικολογικές υπηρεσίες» είναι ουσιαστικές για την ανθρώπινη ευημερία. Τα οικοσυστήματα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε σχέση με τις φυσικές καταστροφές, επιδημίες και την κλιματική αλλαγή.

Η προστασία της βιοποικιλότητας διατηρεί την ικανότητα των ζωντανών οργανισμών να προσαρμοστούν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές καταστάσεις. Οι μυριάδες αλληλεπιδράσεις εντός του ζωντανού κόσμου, που υπάρχουν χάρη στην εξέλιξη, είναι το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη, και κατ’ επέκταση και του δικού μας μέλλοντος. Η ανάγκη διατήρησης αυτών των οικολογικών υπηρεσιών για τις οποίες οι ανθρώποι βασίζονται στη φύση, γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητές.

Τα hotspots βιοποικιλότητας είναι οικοσυστήματα πλούσια σε βιολογική ποικιλότητα και τα οποία βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή. Η διατήρηση τους αποτελεί επείγουσα ανάγκη για την προστασία της βιολογικής ποικιλότητας του πλανήτη. Αυτά τα hotspots κατέχουν μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, η σημερινή διανομή των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 34 hotspots, τα οικοσυστήματα των οποίων αντιπροσωπεύουν το 1,4% της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά φιλοξενούν το 44% των φυτικών ειδών και το 35% όλων των σπονδυλωτών, και έτσι τέτοιες περιοχές είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων για δράσεις διατήρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην έκθεση παρουσιάζονται αυτές οι 34 αξιοσημείωτες περιοχές με τα διαφορετικά είδη καθώς και τις προκλήσεις διατήρησης κάθε περιοχής.

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν κατά την Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Παλιάς Αγοράς Παλλουριώτισσας (Αγ. Αντρέα 7, 1040 Παλλουριώτισσα, τηλ: 22797869, 22797867). Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Jean-Luc Florent, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ολυμπία Στυλιανού.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 και 17:00-20:00 Σάββατο 10:00-13:00 Κυριακή (μόνο 14/6/15) 10:00-13:00

You May Also Like

Για την Αγία Σοφία

Τρεις τοποθετήσεις με αφορμή την απόφαση για τη μετατροπή του ναού της Αγίας του ...

Δυναμικά μέτρα προαναγγέλλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων με λύπη δηλώνει ότι για άλλη μια φορά οι ...

Ανοιξαν οι αιτήσεις για το «Τερψιχόρη 2020»

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες δέχονται αιτήσεις για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Δημιουργίας και Έρευνας στον ...

«Ο Βαφτιστικός»

Η καρδιά μου πονεί για σας κι ένας χτύπος γλυκός χτυπάει και μου λέει ...

WORLD PRESS PHOTO 2015

Μια επιλογή απο τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo 2015 PHOTO OF ...

Cyprus Film Days | Οι ταινίες του διαγωνιστικού

Τη διεθνή κριτική επιτροπή και τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος ανακοίνωσε σήμερα το 10ο ...

X