«Τρίπτυχο» | Νέα παραγωγή από τον Μίτο

Ο άνθρωπος σε σχέση με το περιβάλλον και την προσωπική του ανάπτυξη είναι ο άξονας πάνω στον οποίο δομεί τη νέα του παραγωγή το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, στη Λεμεσό.

Η νέα παραγωγή έχει τίτλο «Τρίπτυχο» και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του σκηνοθέτη και περφόρμερ Λούκας Βαλέβσκι με τη δραματουργό Κωνσταντίνα Πήτερ.

Οι δύο τους συνεργάστηκαν ξανά για τη θεατρική παράσταση «Το Πλοίο των Τρελών», μια συρραφή κειμένων τα οποία ερμήνευσαν ο Μάριος Ιωάννου και ο Μάριος Κωνσταντίνου, μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό που στήθηκε ειδικά για τις ανάγκες της παραγωγής στο Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσού. Αυτή τη φορά, Βαλέβσκι και Πήτερ στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς εσωτερικά ανθρώπινα ζητήματα.

Η πρεμιέρα θα δοθεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Σόλο ερμηνεία

«Το Τρίπτυχο» είναι μια σειρά από σόλο ερμηνείες από τον Λούκας Βαλέβσκι, οι οποίες προκύπτουν μέσα από έρευνα σχετικά με τον άνθρωπο, το περιβάλλον του και την εσωτερική διαδικασία ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. «Διαπραγματεύεται», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «θεματικές που προκύπτουν μέσα σε μια μη ρεαλιστική σχέση από καταστάσεις που επιβάλλονται στον άνθρωπο και από υποσυνείδητες προσωπικές σκέψεις.»

Οι παραστάσεις αποτελούν η μία συνέχεια της άλλης: το «Η2011» διαπραγματεύεται τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, τo «H4WHAT» τον άνθρωπο σε μια πάλη με τα όνειρά του ενώ η τρίτη παράσταση της τριλογίας, με τίτλο «Η4NOTHING», παρουσιάζει τον άνθρωπο στην τελική προσπάθεια για να υλοποιήσει το όνειρό του ή ακόμα για να κατορθώσει να πορευτεί στη ζωή του ανάμεσα σε κοινωνικούς περιορισμούς.

Η περφόρμανς H2011 παρουσιάστηκε ήδη στο 3ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών NO-BODY (Λευκωσία, Νοέμβριος 2011), ωστόσο αυτή τη φορά θα δούμε μια αναθεωρημένη εκδοχή. «Πρόκειται για μια εικαστική περφόρμανς η οποία διαπραγματεύεται τον συναισθηματισμό του ανθρώπου και την τάση να τον ξεχνάμε. Πρόκειται για ένα σχόλιο στο θέμα της ξεραμένης γης και την ίδια στιγμή μια εικόνα ενός ανθρώπου που ψάχνει την ευαισθησία του και την ανάγκη για μια «ανώτερη» κατάσταση ψυχής. Ή ίσως είναι για την ανάγκη μας να φτάσουμε κάπου πιο ψηλά, όσο αφόρα την προσωπική και την παγκόσμια εξέλιξη, ψάχνοντας τον τρόπο που όλα ενώνονται. Πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με αυτά που μας περιβάλλουν, και κατά πόσο ξεχνάμε ή είμαστε χωρίς αισθήσεις, αναίσθητοι μπροστά σε αυτές τις σχέσεις; Ή μπορεί να μιλά για την ανθρώπινη σκληρότητα και για το γεγονός ότι στην μοντέρνα κοινωνία περνάμε από κύματα σκληρότητας και δεν νιώθουμε συμπόνοια, ούτε μας αγγίζει κάτι. Ή μπορεί να είναι αυτό που μας φέρνει πίσω στο θέμα της ξηρασίας της γης και του εδάφους που δεν μπορεί να δώσει πλέον ζωή… Μπορεί να είναι μια πιθανότητα, μια ευκαιρία του νερού να θεραπεύσει, όπως είναι μια πηγή ζωής, της δικιάς μας ζωής…»

Συντελεστές της παραγωγής είναι ο Λούκας Βαλέβσκι ως σκηνοθέτης και περφόρμερ και η Κωνσταντίνα Πήτερ ως δραματουργός ενώ δούλεψαν οι Kasia Pol ως performance designer και Mark Chesterman στην επιμέλεια του ηχητικού τοπίου.

+ Παραστάσεις στις 11, 12, 13 και 14 Μαΐου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο (Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός). Εισιτήρια προς 5 ευρώ.Κρατήσεις και πληροφορίες τηλ. 97879793, 99985232 και www.mitos.org.cy.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΙΤΟΣ

You May Also Like

Ο Απόστολος Ανδρέας ως σύμβολο σύλησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε σύμβολο που υπενθυμίζει τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Κύπρου αλλά ...

«Μπετόν» και «Πείνα» | Θεατρικοί μονόλογοι στο +εργείο

To ΒΕΤΟΝ7 και ο Πέρης Μιχαηλίδης σε συνεργασία με τον θεατρικό χώρο +εργειο στη ...

Tο μακροβιότερο ιαπωνικό anime Sazae-san διακόπτεται λόγω της πανδημίας

Το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τη σειρά animation από το 1969, την μακροβιότερη στον ...

Ο ήχος των πόλεων την εποχή του κοροναϊού

Ένα τραγούδι ενάντια στον κοροναϊό από τη Σενεγάλη, χειροκροτήματα για τους εργαζόμενους στον τομέα ...

«Arc Majeur», το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Τον Οκτώβριο, η Ευρώπη θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης της: ένα κολοσσιαίο ...

«Το Παιχνίδι της Σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο στην ΕΘΑΛ

Μια παράξενη ασθένεια έχει τρυπώσει σ’ αυτή την πόλη. Ξαφνικά οι άνθρωποι αρχίζουν να ...

X