50 χρόνια πολωνικών ανασκαφών στο Κυπριακό Μουσείο

Το Κυπριακό Μουσείο εγκαινιάζει την νέα του περιοδική έκθεση με τίτλο «Νέα Πάφος: 50 χρόνια Πολωνικών Ανασκαφών, 1965-2015» τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, στις 19:00.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.

Το 2015 σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της έναρξης των πολωνικών ανασκαφών στην Πάφο. Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στο κοινό να εξερευνήσει ένα μεγάλο μέρος των πορισμάτων μισού αιώνα αδιάκοπης αρχαιολογικής έρευνας στην πόλη της Πάφου.

Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην αρχαία Νέα Πάφο [σημερινή Κάτω Πάφος], άρχισαν το 1965 με πρώτο διευθυντή τον Καθηγητή Kazimierz Michałowski. Έκτοτε, οι ανασκαφές συνεχίζονται σε ετήσια βάση, με εξαίρεση το 1974, το έτος της τουρκικής εισβολής.

Διευθυντής της πολωνικής αρχαιολογικής αποστολής υπήρξε για μακρά σειρά ετών [1966-2007] ο Καθηγητής Wiktor Andrzej Daszewski και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, ο δρ Henryk Meyza. Μια δεύτερη πολωνική αρχαιολογική αποστολή, από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας, ανέλαβε το 2011 την συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο της ρωμαϊκής Αγοράς, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Οικία Διονύσου υπό τη διεύθυνση του δρος Κυριάκου Νικολάου, η αρχαία Πάφος ήταν σχεδόν άγνωστη. Το 1963, μετά από πρόσκληση του δρος Κ. Νικολάου και του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρος Βάσου Καραγιώργη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Kazimierz Michałowski επισκέφθηκε την Πάφο και επέλεξε μια θέση κοντά στο χώρο των κυπριακών ανασκαφών για μελλοντικές ανασκαφές.

Η πολωνική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας στην Πάφο είναι σήμερα η αρχαιότερη ενεργή αρχαιολογική αποστολή στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να επιδεικνύει τον ίδιο αρχικό ζήλο για προώθηση των ερευνών. Η πρόσφατη ένταξη στο ερευνητικό δυναμικό της Πάφου και του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική στην αρχαιολογική έρευνα της πόλης και σηματοδοτεί το πραγματικό και ιδιαίτερα ενεργό ενδιαφέρον της Πολωνίας για περαιτέρω σύσφιξη των επιστημονικών δεσμών των δύο χωρών.

Η σημαντικότητα των πολωνικών ανασκαφών

Οι πολωνικές ανασκαφές που ακολούθησαν διεύρυναν σημαντικά την έκταση της έρευνας και των γνώσεών μας για τη Νέα Πάφο. Αποδείχθηκε ότι η αρχαία πόλη σχεδιάστηκε με βάση το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, όπως οι πιο σημαντικές πόλεις της Ελληνιστικής περιόδου. Παράλληλα, η ανακάλυψη μιας σειράς πολυτελών κατοικιών, όπως η Οικία του Θησέα, η Οικία του Αιώνα, η λεγόμενη Ελληνιστική Οικία και άλλα κτήρια μαρτυρούσαν, μέσα και από τα εντυπωσιακά ευρήματα, το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη.

Η μελέτη των ευρημάτων απέδειξε επίσης τη ξεχωριστή θέση της Νέας Πάφου στην ιστορική πορεία της Κύπρου και τη σημασία της πόλης ως κέντρο οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, οι μελέτες και οι διδακτορικές διατριβές πάνω σε πολλά και διαφορετικά ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, έφεραν την Πάφο στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς.

Η έκθεση στο Κυπριακό Μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα από τις πολυτελείς οικίες και από δημόσιους χώρους μεταξύ των οποίων αγγεία, νομίσματα, γλυπτά και ειδώλια.

nea_pafosΞεχωριστό έκθεμα της έκθεσης, η ένοπλος Αφροδίτη [ρωμαϊκής περιόδου], που χρησιμοποιήθηκε για την αφίσα της έκθεσης, είναι μοναδικό δείγμα γλυπτού στην Κύπρο.

Η έκθεση

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα υπάρχει προβολή των σημαντικότατων ψηφιδωτών που κοσμούν τα δάπεδα των οικιών της Νέας Πάφου. Παράλληλα, θα εκτίθενται ευρήματα που μαρτυρούν το πολεοδομικό και το υδρευτικό σύστημα της πόλης, όπως και αναστηλωμένα αρχιτεκτονικά μέλη από δημόσιο κτήριο. Τα αρχιτεκτονικά αυτά μέλη φανερώνουν την ποικιλομορφία των αρχιτεκτονικών ρυθμών που συνυπήρχαν στην πόλη.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19:00 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας.
Θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική με το Amiche String Quartet και δεξίωση στον κήπο του Μουσείου από τις 20:00 μέχρι τις 22:00.

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Henning Mankell

Έφυγε από τη ζωή ο Σουηδός συγγραφέας Henning Mankell, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ...

Στο δρόμο για το LUX | η λίστα των δέκα

Δέκα ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής διαγωνίζονται για το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει ...

Πέθανε η Ντόρις Ντέι

Πέθανε, σε ηλικία 97 ετών, ο θρύλος του Χόλιγουντ Ντόρις Ντέι, όπως μεταδίδει το ...

Φορτουνάτος ο Κύπριος από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα ...

Συναυλία από τη ΝΙΚΟ στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Μια συναυλία ιδιότυπης τραγουδοποιίας από την ΝΙΚΟ παρουσιάζεται την Κυριακή, 28 Ιουνίου, στη Στέγη ...

Τα ανέμελα καλοκαίρια του Sergio Purtell στην Ευρώπη των ’70s και ’80s

Οι αισθησιακές φωτογραφίες του Sergio Purtell καταγράφουν μεγάλες καλοκαιρινές μέρες και ατελείωτες βραδιές από ...

X