«Ιππόλυτος» και Φαίδρα δέσμιοι

Είναι μια από τις πιο… θεοκρατικές αρχαίες τραγωδίες, αφημένες στη θέληση των θεών. Και οι ήρωές της, από τους πιο αντιήρωες. Υπάρχουν δηλαδή στιγμές που θες να σπάσεις τα μούτρα του Ιππόλυτου όταν αφήνεται σε αντιφεμινιστικό παραλήρημα. Ωστόσο η πρώτη εντύπωση από την ανοιχτή δοκιμή της καλοκαιρινής παραγωγής του ΘΟΚ με την ευριπίδεια τραγωδία «Ιππόλυτος» είναι από καλή έως πολύ ενδιαφέρουσα.

Ο Ιππόλυτος [Προκόπης Αγαθοκλέους], δέσμιος της αφοσίωσής του στη θεά Αρτέμιδα και της απαξίωσής του στις χαρές του έρωτα, θα βρει απέναντί του την οργή της Κύπριδας θεάς Αφροδίτης [Κρίστη Παπαδοπούλου], που στέλνει τα ερωτικά της βέλη πάνω στη Φαίδρα [Νιόβη Χαραλάμπους] για να τον ερωτευτεί. Η Φαίδρα, όμως, είναι η μητριά του Ιππόλυτου, καθώς παντρεύεται τον πατέρα του, τον Θησέα. Η ηθική του Ιππόλυτου δεν επιτρέπει τέτοια πράγματα. Ούτε κι η Φαίδρα βέβαια είναι χαρούμενη για τη μοίρα που τη βρήκε. Εν τέλει θα αυτοκτονήσει, αλλά για να μην της μείνει η ρετσινιά πως ερωτεύτηκε τον γιο του άντρα της, θα τον κατηγορήσει πως της επιτέθηκε. Ο Θησέας [Γιώργος Κυριάκου] δεν μπορεί να δεχτεί πως ο ίδιος του ο γιος έκανε τέτοιο πράγμα. Ζητά την κατάρα του Ποσειδώνα πάνω στον Ιππόλυτο και θα την έχει.

Η κατάληξη είναι βεβαίως τραγική. Αν όλοι αυτοί, όμως, απαρνιούνταν το αξιακό σύστημα της εποχής τους, μια «ξεπέτα» θα ήτανε και θα γλυτώναμε τόσες χαμένες ζωές.

+ Πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου στο αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία στις 21:00. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Νιόβη Χαραλάμπους ως Φαίδρα. Φωτογραφία ©Χρίστος Θεοδωρίδης.

 

 

You May Also Like

Lady Gaga: “Αρτ ποπ”

“Αρτ ποπ είναι γιορτή και ποιητικό μουσικό ταξίδι” έχει πει η δαιμόνια Lady Gaga, ...

Μόρις Σέντακ

«Σε παρακαλούμε, μην φύγεις. Θα σε φάμε. Τόσο πολύ σ’ αγαπάμε» [από το βιβλίο ...

Ξεκινά σήμερα το 6ο Διεθνές Video Dance Festival Moving Images!

Τι κάνουν άραγε αυτά τα τόσο υπέροχα όσο και παράξενα πλάσματα του χορού στην ...

Νίκη Μαραγκού

“Ξεκίνησα από την ποίηση για να καταλήξω στην πεζογραφία. Αλλά πάντα ξαναγυρίζω στην ποίηση, ...

Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Mέχρι πολύ αργά το βράδυ, το κοινό περιεργαζόταν τις προθήκες στο Κυπριακό Μουσείο, ανταποκρινόμενο ...

X