Κόσμοι από Lego στη Νέα Υόρκη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Δύο τόνοι λευκά τουβλάκια καταλαμβάνουν τη φαντασία των Νεοϋορκέζων, οι οποίοι καλούνται να παίξουν κατασκευάζοντας φανταστικές πόλεις.

Ανάμεσα στην πολεοδομία και το παιχνίδι, το «collectivity project» τοποθετείται στον δημόσιο χώρο της Νέας Υόρκη σαν μια εγκατάσταση σε συνεχή εξέλιξη η οποία καλεί το κοινό σε παιχνίδι.

Το πρότζεκτ αποτελεί πρωτοβουλία του διεθνώς αναγνωρισμένου Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson, ο οποίος προσκαλεί το κοινό να κτίσει μελλοντικές πόλεις με τουβλάκια Lego. Πρόκειται για ένα διαδραστικό αστικό τοπίο, φτιαγμένο από δύο τόνους λευκά τουβλάκια Lego, τα οποία το κοινό καλείται να σχεδιάσει, να κτίσει και να ξανακτίσει σε ένα παιχνίδι που κρατά για όλο το καλοκαίρι.

Ανάλογη πρόταση είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2005 σε μια κεντρική πλατεία στα Τίρανα, όπου έφερε τρεις τόνους λευκά τουβλάκια ζητώντας από το κοινό να κτίσει μια ιδανική μελλοντική πόλη. Το πρότζεκτ στήθηκε αργότερα σε δημόσιους χώρους στο Όσλο το 2006 και στην Κοπεγχάγη το 2008. Μόνος στόχος του πρότζεκτ, η συλλογική κατασκευή ενός αστικού τοπίου από τους κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και ενδιαφερόντων.

Βασική διαφορά με την εγκατάσταση που παρουσιάζεται τώρα στη Νέα Υόρκη είναι ότι σε αυτή την εκδοχή του οι οργανωτές κάλεσαν γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία να προτείνουν ιδέες για την εγκατάσταση.

Ανάμεσά τους τα γραφεία BIG, David M. Schwarz, Diller Scofidio + Renfro, James Corner Field Operations, OMA New York, Renzo Piano Building Workshop, Robert A.M. Stern Architects, Selldorf Architects, SHoP και Steven Holl Architects, τα οποία συμμετέχουν σχεδιάζοντας ένα κτήριο με το οποίο στη συνέχεια μπορεί να «παίξει» το κοινό, μετατρέποντας και προσαρμόζοντάς το συνεχώς. Η μόνη οδηγία που δόθηκε στους αρχιτέκτονες ήταν να δημιουργήσουν με βάση το όραμά τους για την ιδανική πόλη. Μετά τα εγκαίνια της εγκατάστασης, στις 29 Μαΐου, όλες οι κατασκευές τέθηκαν στη διάθεση του κοινού, το οποίο ξεκίνησε να κτίζει και να ξανακτίζει πάνω στις προτάσεις, δημιουργώντας μια διαδραστική εγκατάσταση.

lego_newyork

 

+ Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο High Line, Νέα Υόρκη | www.art.thehighline.org

 

You May Also Like

17o Paradise Jazz Festival

Για 17η χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Αυγούστου το Paradise Jazz Festival στο Paradise Place, ...

Εμμανουήλ Κριαράς: «Εγώ, να φύγω»

Συνέντευξη στη Βίκυ Χαρισοπούλου Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο φιλόλογος, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής ...

Χρυσό λιοντάρι στο γερμανικό περίπτερο

Η Γερμανία αναδείχτηκε η νικήτρια της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας, αποσπώντας το Χρυσό Λιοντάρι ...

29ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου | Τα αποτελέσματα

Με την φιλοξενία των πέντε παραγωγών που διακρίθηκαν κατά το 29ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού ...

Παλιό Βαν των Aerosmith βρέθηκε σε δάσος

 Ένα εγκαταλελειμμένο βαν που χρησιμοποιούσαν οι θρύλοι της ροκ Aerosmith βρέθηκε κατά τη διάρκεια ...

Νέα έκδοση και έκθεση του Βαλεντίνου Χαραλάμπους

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει παρουσίαση της νέας του έκδοσης με τίτλο ...

X