Στις 2 Ιουλίου παραδίδεται ο Πύργος του Οθέλλου

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Με μια πολιτιστική εκδήλωση που θα αντλεί από την ιστορία του γνωστού έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο έχει συσχετιστεί με την πάροδο των χρόνων με το συγκεκριμένο μνημείο, θα πραγματοποιηθούν στις 2 Ιουλίου τα εγκαίνια του ολοκληρωμένου έργου της αναστήλωσης του Πύργου του Οθέλλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Θα προσκληθούν οι ηγέτες

Μάλιστα, όπως αντιλαμβάνεται ο «Π», στην εκδήλωση θα προσκληθούν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ενώ προσκλήσεις θα λάβουν μεταξύ άλλων και οι δήμαρχοι της πόλης, Αλέξης Γαλανός και Ισμαήλ Αρτέρ, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων από τις δύο πλευρές.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αναμένεται να συμπεριλαμβάνει αποσπάσματα του έργου «Οθέλλος» από δικοινοτική ομάδα ηθοποιών, αλλά και μουσική από τη βασισμένη στο έργο όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι το έργο συντήρησης και αναστήλωσης του ιστορικού πύργου -ο οποίος αποτελεί το κύριο φρούριο των οχυρώσεων της μεσαιωνικής Αμμοχώστου και χτίστηκε από τους Ενετούς το 1492- με χρηματοδότηση από την Κομισιόν και σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΗΕ [UNDP].

Όπως είχαν εξηγήσει τότε στον «Π» οι επικεφαλής της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έβαλε ως στόχο η επιτροπή το 2008.

Αν και στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1603, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Αμμόχωστο αλλά στην Κύπρο, το ενετικό φρούριο της πόλης έχει συσχετιστεί ανά τους αιώνες με την ιστορία του Μαυριτανού στρατηγού της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Η τεχνική επιτροπή αποτελεί ίσως την πιο ενεργή από τις δικοινοτικές επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο των συνομιλιών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως οι Χατζηδημητρίου και Τουντζάι θα τιμηθούν με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, για τις 26/6 έχει προγραμματιστεί σεμινάριο για το έργο της τεχνικής επιτροπής. Επίσης, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η παράδοση της αναστηλωμένης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στη Φιλιά Μόρφου, η οποία είχε σχεδόν καταρρεύσει, ενώ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.

©ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διεθνής έκθεση φωτογραφίας Pink Lady® Food Photographer of the Year Awards 2016

Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 παρουσιάζει την διεθνή έκθεση φωτογραφίας Pink Lady® Food Photographer of ...

Θέατρο Ριάλτο: Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις Μαρτίου

Σε συνέχεια της χθεσινής κυβερνητικής ανακοίνωσης για τη διαχείριση του covid-19, το Θέατρο Ριάλτο ...

Rainzonances5 στο Μέγαρο Πολιτισμού

Το Rainzonances5 είναι η πέμπτη έκδοση του εν συνεχεία πρότζεκτ Rainzonances, το οποίο ξεκίνησε ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2017

Με τις «Ικέτιδες» της Μάχης Δημητριάδου Lindahl, μια παράσταση που συζητήθηκε πολύ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, ...

Σίγησε η φωνή του Stand By Me

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Μπεν Ε. Κινγκ, διάσημος τραγουδιστής ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Χρίστος Σιοπαχάς

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου απεβίωσε ο σκηνοθέτης Χρίστος Σιοπαχάς, σε ηλικία 72 ετών. Ο ...

X