Τ. Χατζηδημητρίου και Α. Tuncay νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2015

Οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, ο Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος επικεφαλής, αντίστοιχα, της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους δυο νικητές σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο ενώ τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.

takis_ali_award

Οι δυο Κύπριοι νικητές προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου [GUE] και Νεοκλή Συλικιώτη [GUE] για την τεράστια συμβολή τους στην καταγραφή, διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα οι δράσεις τους προωθούν την ιδέα της ειρηνικής συνεργασίας και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νέους και των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Οι νικητές επιλέχτηκαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία). Τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου είναι: οι Αντιπρόεδροι του ΕΚ Ildikó Gáll-Pelcz (EΛΚ, Ουγγαρία), Olli Rehn (Φιλελεύθεροι, Φιλανδία), Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL, Ελλάδα) και Ryszard Czarnecki (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), οι πρώην Ευρωβουλευτές Hans-Gert Pöttering (ΕΛΚ, Γερμανία) και Enrique Barón Crespo (Σ&Δ, Ισπανία) και εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Hannes Swoboda (Σ&Δ, Αυστρία), πρώην πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ και ο Jose Manuel Barroso, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Βραβείο

Θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.

You May Also Like

Στο «Σπιρτόκουτο» της ΕΘΑΛ ο Γιάννης Οικονομίδης

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Σπιρτόκουτο», Γιάννης Οικονομίδης, θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο ...

Ο Δημήτρης Μηνά φωτογραφίζει σε γυαλί

Ο Δημήτριος Μηνά κατάγεται από τη Λάρνακα.Σπούδασε μεικτά μέσα στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα το 2004 ...

NiMAC: Πρόγραμμα Φιλοξενίας για Παραστατικές και Ζωντανές Τέχνες

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] ξεκινά τον Απρίλιο 2021 το ...

Cuprum | Έκθεση-αποτέλεσμα του ABR IN LAB Residency

Το σύνολο των αποτελεσμάτων ενός καινοτόμου residency διάρκειας ενός μήνα παρουσιάζεται σε μια έκθεση με τίτλο ...

Σίγησε η «φωνή του Μπαμπαστρούμφ»

Πέθανε στα 63 του χρόνια ο Σοφοκλής Πέππας, ένας από τους σημαντικούς ηθοποιούς του ...

Στην Κύπρο τα ευρήματα από το ναυάγιο στον βυθό της Μεσογείου

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» της 18ης Απριλίου στο οποίο αναφερθήκαμε ...

X