Τ. Χατζηδημητρίου και Α. Tuncay νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2015

Οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, ο Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος επικεφαλής, αντίστοιχα, της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους δυο νικητές σε εκδήλωση που θα διοργανωθεί από το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο ενώ τον Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλες για το σύνολο των νικητών από όλες τις χώρες μέλη.

takis_ali_award

Οι δυο Κύπριοι νικητές προτάθηκαν από τους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου [GUE] και Νεοκλή Συλικιώτη [GUE] για την τεράστια συμβολή τους στην καταγραφή, διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα οι δράσεις τους προωθούν την ιδέα της ειρηνικής συνεργασίας και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νέους και των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Οι νικητές επιλέχτηκαν την Τετάρτη 3 Ιουνίου από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες υπό την Προεδρία της Αντιπροέδρου του ΕΚ Sylvie Guillaume (Σ&Δ, Γαλλία). Τα μέλη της Επιτροπής του Βραβείου είναι: οι Αντιπρόεδροι του ΕΚ Ildikó Gáll-Pelcz (EΛΚ, Ουγγαρία), Olli Rehn (Φιλελεύθεροι, Φιλανδία), Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL, Ελλάδα) και Ryszard Czarnecki (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πολωνία), οι πρώην Ευρωβουλευτές Hans-Gert Pöttering (ΕΛΚ, Γερμανία) και Enrique Barón Crespo (Σ&Δ, Ισπανία) και εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Hannes Swoboda (Σ&Δ, Αυστρία), πρώην πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΕΚ και ο Jose Manuel Barroso, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Βραβείο

Θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή στη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας, εντός της ΕΕ. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Ο κάθε Ευρωβουλευτής δύναται να προτείνει μια υποψηφιότητα κάθε χρόνο. Στα 28 κράτη μέλη συστήνεται μια εθνική Επιτροπή, υπεύθυνη για την επιλογή προτάσεων υποψηφίων, ενώ η τελική επιλογή των νικητών γίνεται από την Επιτροπή του Βραβείου στις Βρυξέλλες.

You May Also Like

Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο

Δύο ιωνικά επίκρανα [άνω μέρος κίονα] επικαλυπτόμενα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε ...

Αντίσκηνα ως έργα τέχνης από τον Άι Ουέιουεϊ

Μια εγκατάσταση του Κινέζου καλλιτέχνη Άι Ουέιουεϊ παρουσιάζεται στο φετινό φεστιβάλ Emscherkunst, το οποίο ...

Το «Φυτώριο» απευθύνει πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο

Το Φυτώριο – Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών (ΕΙ.ΚΑ) προσκαλεί νέους καλλιτέχνες από την Κύπρο, να ...

Λευκωσία και Πάφος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017

Αποκλείστηκε η Λεμεσός, προχωρούν η Λευκωσία και η Πάφος στη διεκδίκηση του τίτλου της ...

Οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

«Απεικονίσεις και Αναπλάσεις: Οι Πρωτοπόροι της Κυπριακής Τέχνης από την Κυπριακή Συλλογή της Λεβέντειου ...

Η ανακοίνωση του ΥΠΠ μετά τη συνάντηση Καδή – Χρυσάνθου

Στη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, και του σκηνοθέτη κ. ...

X