Les Fetes de Paphos από την Αριάννα Οικονόμου

Τη νέα της δουλειά με τίτλο Les Fetes de Paphos παρουσιάζει η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου στο πλαίσιο του επιχορηγημένου προγράμματος Τερψιχόρη.

Η γνωστή χορογράφος Αριάννα Οικονόμου θέτει στους χορευτές της το ερώτημα «Πώς κάνεις σύγχρονο χορό με τη συνοδεία οπερατικής μουσικής» και μαζί δημιουργούν το αποτέλεσμα που θα δούμε σε τέσσερις παραστάσεις, στις 3, 5, 6 και 7 Ιουνίου στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

Η όπερα

Η όπερα Les Fetes de Paphos του J-J Mondonville (1711- 1770) είναι ένα μουσικό κληροδότημα της ύστερης μπαρόκ εποχής που πάντα θα εμπνέει για τη σβελτάδα του χιούμορ της: πρόκειται για μια όπερα όπερα παστίς γύρω από τρεις μύθους όπου σε ένα πλαίσιο γιορτής η Αφροδίτη καλεί στην Πάφο τον Άδωνη, τον Βάκχο και τον Ερωτιδέα να μιλήσουν για τον πρώτο τους έρωτα. Η όπερα περιλαμβάνει γρήγορες εναλλαγές εικόνων/συναισθημάτων.

Ο χορός

«Μετά από ένα εργαστήρι με την Αλεξάντρα Βάγιερσταλ τον Μάρτη 2015 επέλεξα η χορογραφική δομή να κινείται μέσα από στόχους όπως η χρήση αρχετυπικού υλικού από τους μύθους, το γίγνεσθαι επί σκηνής, η δημοκρατική σχέση στη διαδικασία μεταξύ χορευτών και χορογράφου, η χρήση μερών για δόμηση ενός συνόλου, η προσέγγιση του Interdisciplinarity όπου η δόμηση της ομάδας και συνεργατών να αποτελείται από επαγγελματίες από τον χορό, το σωματικό θέατρο, τη σύγχρονη γραφή, και η δομή της παράστασης να εμπεριέχει μουσική, βίντεο, κείμενο και κίνηση», αναφέρει σχετικά με το σκεπτικό της χορογραφίας της η Αριάννα Οικονόμου.

Εννέα περφόρμερ ερμηνεύουν το χορογραφικό έργο, για την έρευνα του οποίου τόσο η χορογράφος όσο και η ομάδα της έθεσαν ως στόχο να λειτουργήσουν «ως ερευνητές αρχαιολόγοι όπου μέσα από ένα αρχειακό υλικό και βιβλιογραφία πάνω στην εποχή του μπαρόκ και εμπνεύσεις της εποχής -μουσικές παρτιτούρες, εικαστικό υλικό, πίνακες, βιβλία εικονογράφησης ή τοιχογραφίες ή αγγειογραφίες βασισμένες πάνω σε μύθους της Ελληνιστικής εποχής- να αναζητήσουν μια συσχέτιση με το υλικό σε σχέση με τα βιώματα της ομάδας (διακειμενική προσέγγιση – και εμπειρική / βιωματική προσέγγιση).

Το αρχικό για διερεύνηση ερώτημα ήταν και είναι πώς το Les Fetes de Paphos, ένα έργο μπαρόκ όπερας με το πλούσιο υλικό των αρχαιοελληνικών μύθων, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έμπνευση / αφετηρία για τη δημιουργία ενός έργου σύγχρονης χορογραφικής γραφής.

Οι συντελεστές

Το έργο ερμηνεύουν οι Πέτρος Κονναρής, Αριάνα Μαρκουλίδου, Παναγιώτης Τοφή, Ιωάννα Κορδάτου, Νάντια Μουάφη, Τζέσσικα Αργυρίδου, Άντρια Ζένιου και Γεωργία Ανδρέου. Βίντεο περφόρμερς είναι οι Aneesha Μιχαήλ, Παναγιώτης Τοφή, Πέτρος Κόνναρης, Νάντια Μουάφη και Τζέσσικα Αργυρίδου ενώ την επιλογή και προσαρμογή των κειμένων από το λιμπρέτο επιμελήθηκε η Μαρία Καρολίδου.

+ Παραστάσεις στις 3, 5, 6 και 7 Ιουνίου στις 20:30 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.

You May Also Like

Το αστικό όνειρο του Paparazzi

Ο Αχιλλέας Μιχαηλίδης, άλλως Paparazzi, παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο Urban Dreams, στο Art ...

Σκιτσογράφοι δηλώνουν #JeSuisCharlie

Σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν την αντίδρασή τους στην δολοφονία 12 ανθρώπων, μεταξύ ...

Απεβίωσε η γηραιότερη επιζούσα του Ολοκαυτώματος

Η Αλις Χερζ Σομερ, η οποία πιστεύεται ότι ήταν η γηραιότερη επιζούσα του Ολοκαυτώματος, ...

Ο Γιώργος Λάνθιμος στην κριτική επιτροπή του 72ου Φεστιβάλ των Καννών

Τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες επαγγελματίες από τον χώρο της 7ης Τέχνης θα πλαισιώνουν ...

Εαρινή Ισημερία στην Πλατεία

Σήμερα καλοσωρίζουμε την άνοιξη και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Ήρθε η Άνοιξη για ...

Η Ελλάδα Ευαγγέλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Buffer Fringe 2019

Το Σπίτι της Συνεργασίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ελλάδα Ευαγγέλου ως Εκτελεστική ...

X