memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά

«Σκέψου τον χρόνο σαν να έχει σχήμα, κάτι που μπορείς να δεις, σαν μια σειρά υγρών διαφανειών που βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη. Δεν κοιτάς πίσω κατά μήκος του χρόνου, αλλά κάτω, διαμέσου του, όπως το νερό. Μερικές φορές έρχεται αυτό στην επιφάνεια, μερικές φορές κάτι άλλο, μερικές φορές τίποτα. Τίποτα δεν χάνεται» – Margaret Atwood, Το μάτι της γάτας, 1988

Το τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζει έργα των φοιτητών του τμήματος αλλά και έργα μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου, σε μια έκθεση με τίτλο «memo | H ΜNHMH από εικαστική σκοπιά».

Η θεματική του διαγωνισμού* και της έκθεσης πραγματεύεται την ιδέα της μνήμης και την ιδέα της υπενθύμισης που κρύβεται πίσω από τη λέξη memo, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη memorandum και το ρήμα memoro.

Στα ελληνικά memo σημαίνει σημείωμα, αναφορά ή υπενθύμιση ενός σημαντικού γεγονότος. Κατ’ επέκταση είναι μια σημείωση, ένα αρχείο ή κάποια άλλη μορφή επικοινωνίας που βοηθάει τη μνήμη να καταγράψει γεγονότα ή παρατηρήσεις που αφορούν κάποιο θέμα.

Οι μαθητές και φοιτητές κλήθηκαν να διερευνήσουν δημιουργικά και να ασχοληθούν με την ιδέα της μνήμης και της υπενθύμισης, να ασχοληθούν με παλιούς και σύγχρονους αστικούς και υπαίθριους μύθους ή πραγματικότητες, να ανακαλέσουν από το παρελθόν μορφές της αστικής ζωής που έχουν εκλείψει και σκηνές οι οποίες δεν πρόλαβαν να καταγραφούν ή απορρίφθηκαν από τις μεγάλες αφηγήσεις που βρίσκουμε στα βιβλία ιστορίας. Να καταγράψουν την ιστορία μιας κοινωνικής ομάδας [π.χ. μιας οικογένειας], μιας πόλης ή ενός χωριού, καθώς και τωρινές ιστορίες, που θα ήθελαν να θυμούνται οι ίδιοι μετά από χρόνια.

Η έκθεση memo διοργανώνεται στον χώρο όπου σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας «Πολίτης» και που παλαιότερα υπήρξε η έδρα του σημαντικού τυπογραφείου των Αδελφών Ζαβαλλή. Στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου, ανάμεσα στις τυπογραφικές μηχανές του παρελθόντος, μια σειρά από σύγχρονα έργα νεαρών καλλιτεχνών μάς δείχνουν με ποιο τρόπο το παρελθόν διαμορφώνει το παρόν και πώς το παρόν σχηματίζει τον πολιτισμό του αύριο…

*Η θεματική αναπτύχθηκε αρχικά από το τμήμα Σχεδιασμού Πολυμέσων στο πλαίσιο του Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γραφείο επιθεωρητή Εικαστικών Τεχνών, μέση εκπαίδευση, υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

+ Εγκαίνια την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 19:30 στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας «Πολίτης», Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 8, παλιά Λευκωσία [έναντι του Κοσμικού Κέντρου Αντωνάκης]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 23 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 09:00-18:30 και Σάββατο 10:00-12:00.

You May Also Like

Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του ...

Χαμηλές τιμές εισόδου για ανέργους στο Θέατρο Ριάλτο

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς και θέλοντας να διευρύνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ...

«Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» στο Σατιρικό

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει στις 5 Φεβρουαρίου το κλασικό παραμύθι του Λιούις Κάρολ, «Η Αλίκη ...

Διεθνής διάκριση για την ταινία «Μικρά Αγγλία»

Τρία βραβεία απέσπασε η πιο πρόσφατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Μικρά Αγγλία», στο διεθνές ...

Βάση δεδομένων για απειλούμενους αρχαιολογικούς χώρους σε Μέση Ανατολή-Αφρική

Τι κοινό έχουν η Αγία Αικατερίνη στο Σινά, η φημισμένη πόλη Πέτρα στην Ιορδανία ...

Έκθεση με φωτογραφίες του Γιόζεφ Κουντέλκα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Μια έκθεση με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το ...

X