Δεν ξεχνώ – για αυτό πίνω

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Στις τουαλέτες μπαρ της παλιάς Λευκωσίας κάποιος ή κάποια έγραψε με μαρκαδόρο “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ”. Και πρόσθεσε από κάτω “…για αυτό πίνω”. Πες το ειρωνεία προς το γνωστό σλόγκαν, πες το κριτική σε όσους δεν τήρησαν την προτροπή που η πολιτική τάξη χρησιμοποιεί ως εντολή [η ίδια πολιτική τάξη που συνείσφερε στη δημιουργία της σημερινής κατάστασης και που απέτυχε να την ανατρέψει]. Πες το ομολογία από όλους εμάς που η προηγούμενη γενιά [η ίδια που δημιούργησε το πρόβλημα και απέτυχε να βρει τις λύσεις του] κατηγορεί για λήθη και άλλες φιλολογικά όμορφες κατηγορίες.

Σαν από ένστικτο, οι άλλοι θαμώνες δεν άντεξαν και έσπευσαν να προσαρμόσουν το σύνθημα στο δόγμα του Δεν Ξεχνώ και να επαναφέρουν το μήνυμα στο πρώτο επίπεδο. Κάποιος έσκαψε και έγδαρε το ΔΕΝ, χωρίς να καταφέρει να το εξαφανίσει τελείως, θέλοντας να το προσαρμόσει σε “ΞΕΧΝΩ για αυτό πίνω”. Κάποιος από κάτω απάντησε “kanenas den ksexna, tipota den ksexnietai”.

Κι όμως. Πέρα από τη μια φορά τον χρόνο, η πλειονότητα [μιλώ πάντα για τη γενιά μου που δεν έζησε πόλεμο] νιώθει κάτι για την κατοχή και τη διαίρεση; Ή μόνο και η χρήση των δύο κλισέ λέξεων αρκεί για να αποτρέψει την όποια ουσιαστική αντίληψη και συζήτηση της πραγματικότητας; Γιατί το κλισέ ξεκινά ως ένα συντόμι εννοιών και αναφορών σε μια μόνο λέξη ή φράση, όμως δεν χρειάζεται να περάσει πολύς χρόνος πριν το συντόμι γίνει μια διαδρομή ρουτίνας, σπίτι – δουλειά, χωρίς καμιά προσοχή στις λεπτομέρειες, τις αλλαγές τις προοπτικές.

Μας έκαναν κλισέ του εαυτού μας, και τα όσα πέρασε η γενιά των γονιών μας, ο φόβος και η αστάθεια του πραξικοπήματος, ο τρόμος του πολέμου, έγιναν πολιτικό εργαλείο. Και κάθε φορά που πάμε να σκεφτούμε διαφορετικά, ο προγραμματισμός τον οποίο έχουμε υποστεί σε σχολεία, στρατώνες και δελτία ειδήσεων μας επαναφέρει στο εύκολο, άχρηστο και κενό περιεχομένου σύνθημα. Δεν ξεχνώ, άρα δικαιούμαι να ξεχάσω τον υπόλοιπο χρόνο. Και να μην ενεργήσω κατά κανέναν απολύτως τρόπο ως πολιτικό ον, αλλά να τα αφήσω όλα στους πολιτικούς μου ηγέτες…

You May Also Like

In the zone

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, Μπορεί να μην έγινε IN the zone, έγινε όμως όσο ...

Ο πολιτισμός και η πέτρα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν ακούσαμε πως σύντομα θα μαθαίναμε τα μέλη της δικοινοτικής ...

Boom!

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έξω από τα γραφεία του “Πολίτη” το σκηνικό την περασμένη ...

Άγνωστη χώρα

Οι εργασίες στο φαραωνικών διαστάσεων κτήριο της νέας βιβλιοθήκης έχουν δώσει στην περιοχή του ...

No Piss Land

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στη Νεκρή Ζώνη δεν υπάρχει χώρος να κατουρήσεις. Τουλάχιστον όχι ...

Το ψηφοδέλτιο μού έπεσε απ’ τα χέρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν ξέρω πώς αντέδρασαν στα γραφεία του ΕΛΑΜ όταν είδαν ...

X