Δημιουργικές Συναντήσεις

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk

Καλοκαίρι! Ξεκούραση, διακοπές, όμορφες παραλίες αλλά και ελεύθερος χρόνος που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πληθαίνουν τα κάθε είδους φεστιβάλ, συναυλίες αλλά και πολιτιστικές δράσεις. Είναι ίσως η καταλληλότερη εποχή για περίσκεψη, προβληματισμό και συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν ως κεντρικό τους άξονα «τον πολιτισμό και τον άνθρωπο», όπως πολύ χαρακτηριστικά λέει και ο σπουδαίος χαράκτης του τόπου μας Χαμπής Τσαγγάρης.

Δωρεάν μαθήματα χαρακτικής 2015 στη μνήμη του Α. Τάσσου.

Στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων χαρακτικής εις μνήμην του μεγάλου δάσκαλου και χαράκτη Α. Τάσσου, ο σεμνός δημιουργός Χαμπής, υπό την αιγίδα της Σχολής-Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, διοργανώνει εργαστήρια χαρακτικής στη Λευκωσία, τα Πλατανίστεια και τον Μουτουλλά, με τη συνεργασία ομάδας εθελοντών δασκάλων της σχολής. Παράλληλα θα φιλοξενηθούν εκθέσεις έργων χαρακτικής των μαθητών που έλαβαν μέρος στα δωρεάν μαθήματα, ενώ θα γίνει και απονομή βραβείων Χαρακτικής από την Ελληνική Τράπεζα. Οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και διαλέξεις από τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη στους χώρους των εκθέσεων. Στο χωριό Μουτουλλάς οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο Μουτουλλά και τον Σύνδεσμο Αποδήμων Μουτουλλά.
Το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στο μικρό χωριό Πλατανίστεια της Λεμεσού -το πρώτο του είδους στην Κύπρο- εγκαινιάστηκε το 2008. Το μουσείο ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη της μόνιμης προσπάθειας του Χαμπή να προβάλει την τέχνη της χαρακτικής και να βοηθήσει στην εξέλιξη της κυπριακής χαρακτικής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς του, λειτουργεί από το 1995 Σχολή Χαρακτικής, δωρεάν στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου. Στο μουσείον οι επισκέπτες γνωρίζουν για την ιστορική πορεία της χαρακτικής, τις τεχνικές και τα υλικά της, πιεστήρια χαρακτικής και έργα πολλών δημιουργών από πολλές χώρες. Εκτίθενται περισσότερα από 150 χαρακτικά όλων των τεχνικών της χαρακτικής, από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στη Λευκωσία από 27-30 Ιουλίου 2015, στα Πλατανίστεια από 3-8 Αυγούστου 2015 και στον Μουτουλλά από 19-22 Αυγούστου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.hambisprintmakingcenter.org.cy/el/

Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας Reggae, International Reggae Poster Contest.
Αυτές τις μέρες, για μία ακόμα χρονιά, ο Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας Reggae (International Reggae Poster Contest) ανακοίνωσε τον 4ο ετήσιο διαγωνισμό του για τη δημιουργία αφίσας με θέμα τη μουσική Reggae. Ο όρος Reggae καλύπτει όλα τα δημοφιλή μουσικά είδη της Τζαμάικα: Ska, Rocksteady, Roots Reggae, Dub, Dancehall και το μοναδικό τζαμαϊκανό Sound System. Το θέμα του διαγωνισμού είναι: Toward a Reggae Hall of Fame, Celebrating Great Jamaican Music.
Ο σκοπός του 4ου Διεθνούς Reggae Poster Contest είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη Reggae μουσική, ενώ αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου οράματος που επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα Reggae Hall of Fame στο Κίνγκστον της Τζαμάικα. Ο διαγωνισμός αποσκοπεί επίσης στη στήριξη του σπουδαίου έργου ενός ιστορικού Τζαμαϊκανού ιδρύματος, του «Alpha Boys School». Ένα κόσμημα στο κέντρο της Kingston, που λάμπει στην Τζαμάικα αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσω των αποφοίτων του, και της μουσικής που αυτοί δημιουργούν. Οι νέοι που εισέρχονται στο Alpha σε μικρή ηλικία και άπειροι και αναδύονται σε παγκόσμιας φήμης μουσικά ταλέντα είναι η απόδειξη της επιτυχίας του ιδρύματος.

Οι αφίσες μπορεί να σχεδιαστούν από έναν καλλιτέχνη ή μια ομάδα, ενώ δίδεται η δυνατότητα να υποβάλουν οποιονδήποτε αριθμό αφισών. Οι αφίσες θα πρέπει να είναι πρωτότυπα έργα τέχνης και δεν θα έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί στο internet, social media, facebook, behance κ.λπ.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε σχεδιαστές από όλο τον κόσμο και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Reggae Poster 2015 θα επιβραβεύσει τα καλύτερα 100 σχέδια με τη συμμετοχή τους σε πλήθος εκθέσεων ανά τον κόσμο. Θα υπάρξουν επίσης επιπλέον βραβεία για τους τρεις πρώτους νικητές.

Διακριθέντα έργα των προηγούμενων διαγωνισμών, ανάμεσά τους και Κυπρίων δημιουργών, είχαν φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της πρώτης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας «Graphic Stories Cyprus» τον Μάρτιο του 2015 στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας «Πολίτης», στη Λευκωσία.
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.reggaepostercontest.com

 

You May Also Like

Τάσος Αναστασιάδης: Ο πρωτοπόρος των κυπριακών κόμικ

Δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο κόμικ στην Κύπρο, σχεδίασε τον πρώτο κυπριακό υπερήρωα, εικονογράφησε ένα ...

Τρεις εκθέσεις στο 3ο Graphic Stories Cyprus 2017

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk «Πιστεύω ότι μια έκθεση τέχνης μπορεί να ...

4ος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας από το Graphic Stories Cyprus

Το Graphic Stories Cyprus καλεί όλους τους δημιουργικούς να λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ...

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας: Παρέχει εργαλείο δημιουργίας μεσαιωνικών μιμιδίων

Στο www.medievalmemes.org οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εικόνες από τη μεσαιωνική συλλογή της βιβλιοθήκης ...

Rob Snow : “H επαφή με τη δημιουργικότητα δεν είναι χαμένος χρόνος”

Συνέντευξη στην Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Ο δημιουργικός σχεδιαστής Ρομπ Σνόου μιλά στο “Π” για ...

Αφροδίτη Ηλιοπούλου: Όταν το design συναντά την πολιτική

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά Η Αφροδίτη Ηλιοπούλου είναι μια νέα σχεδιάστρια οπτικής επικοινωνίας ...

X