Ευρυζωνικοί παραλογισμοί

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη|valia@inrec.gr

Κάτι που σέβομαι απόλυτα είναι οι επιστολές των αναγνωστών. Πράγματι μαθαίνω τόσα από αυτές. Και είναι φυσικό όλοι εσείς να ξέρετε πολλά περισσότερα από εμένα. Μια από αυτές, ωστόσο, ήταν πραγματικός καταπέλτης. Αφορμή ήταν η γκρίνια μου για τις υποδομές στην Ελλάδα. Αναφερόμουν μάλιστα συγκεκριμένα στο έργο ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση”. “Όσον αφορά το έργο για τους 5.490 οικισμούς προχωράει κανονικά”, μου γράφει ο φίλος αναγνώστης που εργάζεται στον τομέα. “Ήδη ο ΟΤΕ που έχει την ευθύνη για τα 2/3 του έργου έχει προχωρήσει αρκετά. Εδώ υπάρχουν βέβαια και οι παραλογισμοί. Παραλογισμός 1: Κατ’ αρχάς, το έργο ξεκίνησε να σχεδιάζεται κάπου επτά χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στο σχέδιο οικισμοί που ήδη καλύπτονται ήδη με γρήγορη ευρυζωνικότητα. Έτσι αναγκαστικά (μιας και αυτό το έργο εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ) φτιάχνεις υποδομές για κάτι που έχεις. Από την άλλη, υπάρχουν οικισμοί που περιλαμβάνονται ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.

Παραλογισμός 2: Επειδή το δίκτυο θα ανήκει στο Δημόσιο, ο ΟΤΕ επίσημα μέχρι αυτήν τη στιγμή (όπως και μια ιδιωτική εταιρεία) δεν θα το χρησιμοποιήσει, διότι θα πρέπει να πληρώνει τέλη στις εταιρείες που θα το κατασκευάσουν. Παραλογισμός 3: Υποτίθεται ότι το έργο ήταν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου τα 3/4 θα ήταν χρήματα από το ΕΣΠΑ και το 1/4 θα τα έβαζε ο κατασκευαστής τα οποία θα τα “έβγαζε” από τις υπηρεσίες που θα πουλούσε την εποχή της διαχείρισης. Επειδή η Deutche Telekom (ένας από τους κατασκευαστές) έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να βάλει ούτε δεκάρα, το κόστος έχει συμπιεστεί τόσο πολύ, που ο σχεδιασμός του δικτύου ήταν μέτριος έως κακός. Πολλά χωριά ενοποιήθηκαν με τα διπλανά, η διέλευση έγινε από δρόμους μη κατάλληλους. Έγινε σύμπτυξη όσον αφορά το πλήθος των οπτικών ινών κ.λπ. Επίσης από ό,τι γνωρίζουμε το ίδιο ισχύει και για τον όμιλο HOL/Vodafone, όπου για να συμπιέσουν το κόστος δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να σχεδιάσουν με οπτικές ίνες. Φουλ ασύρματο.

Παραλογισμός 4: Υπάρχουν μεγάλοι οικισμοί όπου η οπτική ίνα περνάει ακριβώς μπροστά τους αλλά δεν θα αφήσει υποδομές για σύνδεση και θα πάει στο ακριβώς επόμενο χωριό όπου έχει τους μισούς ή και πολύ λιγότερους κατοίκους. Ελπίζουμε ότι με την “γκρίνια” του κόσμου να βγει δεύτερο έργο που θα καλύψει τα υπόλοιπα. Εννοείται ότι δεν γνωρίζουμε με ποια διαδικασία η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ο φορέας που τρέχει το πρόγραμμα) επέλεξε αυτούς τους οικισμούς και όχι άλλους”.

Όσο για την ανάπτυξη που μου ψιθύριζαν στο αφτί, ο αναγνώστης αντικρούει:
1) Οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες μειώθηκαν. Αν ήταν σε ανάπτυξη, τότε δεν θα έπρεπε έστω στοιχειωδώς να αυξηθούν; Αναρωτιέται.
2) Οι μισθοί επίσης μειώθηκαν.
3) Τα έργα κορμού και οι επενδύσεις σε πραγματικό έργο και όχι σε διαφημίσεις κ.λπ. είναι πεσμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
4) Οι εταιρείες του κλάδου κλείνουν/συγχωνεύονται η μια μετά την άλλη. Η On πρόσφατα και η Forthnet όπου να ‘ναι (με βάση πληροφορίες του κλάδου).
5) Οι ελλείψεις σε υλικό είναι παραπάνω από εμφανείς στον ΟΤΕ.
Υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, αλλά θα τα κρατήσω για επόμενη φορά. Να τα χωνέψουμε λίγα-λίγα. Είπε κανείς ότι οι υποδομές στις τηλεπικοινωνίες είναι το μέλλον; Μάλλον όχι.

You May Also Like

Έλα καλέ που μας παρακολουθούν!

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Και να που η τεχνολογία έγινε πρωτοσέλιδο. Όχι ακριβώς η ...

Που είναι η υβριδική τηλεόραση;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το μέλλον της τηλεόρασης είναι υβριδικό. Νομίζω ότι ...

Δράσεις και αντιδράσεις

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι στις 25 Μαΐου ...

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα

Αυτό που ξεκίνησε στην Αυστραλία πριν από δέκα μέρες μου ‘χει χαλάσει τον ύπνο. ...

Ειδήσεις του χθες και του αύριο

@valia_kaimaki Προσπαθώ συνεχώς να συνδέσω με κάποιο τρόπο όλα τα «νέα εργαλεία» του web ...

Αναζήτηση αγάπη μου

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Στις 18 Μαρτίου, ένας συνάδελφος έκανε ένα retweet ...

X