Πετάει, πετάει το ρομποτάκι

Πριν από λίγες ημέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε δηλώσεις του για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας του, έδωσε προτεραιότητα στους μυστικούς πράκτορες και στα μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη, ή αλλιώς drones.

Η λέξη μπήκε πρόσφατα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, από τότε που η τεχνολογία έγινε προσβάσιμη σε όλους. Η αγορά αναπτύσσεται ταχύτατα και αφορά πολλούς διαφορετικούς τομείς: περιβαλλοντική διαχείριση, γεωργία, ενέργεια, real estate και κατασκευές, και φυσικά τη δημοσιογραφία. Στις συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα είδαμε σε κανάλια εικόνες από drones. Πιο εύκολα διαχειρίσιμη και πολύ πιο φθηνή από τις εικόνες ελικοπτέρου, για παράδειγμα, η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκει συνεχώς νέα πεδία εφαρμογής. Βλέπουμε εικόνες από ποδοσφαιρικούς αγώνες, φωτιές, χρησιμοποιούνται ακόμα και για να κινηματογραφήσουν προσωπικές στιγμές, όπως ένας γάμος. Δεν είναι άλλωστε απαγορευτικό: ένα drone εξοπλισμένο με κάμερα κοστίζει από 100 περίπου ευρώ, ενώ πωλούνται πλέον σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ή φυσικά από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με έρευνα του BusinessInsider (http://www.businessinsider.com/uav-or-commercial-drone-market-forecast-2015-2), τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μηχανήματα χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς, παρά για στρατιωτικούς, που ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός. Άλλωστε, υπάρχει και η παράδοση του διαδικτύου, το οποίο, επίσης, αρχικά σχεδιάστηκε για να καλύψει στρατιωτικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, μελετάται η μελλοντική χρήση τους για ειρηνικούς σκοπούς, όπως μεταφορά φαρμάκων, βιολογικών υλικών για ιατρικές εξετάσεις και τροφίμων σε και από δύσβατες περιοχές, αξιοποιώντας τις μελέτες και την τεχνολογία, η οποία σιγά-σιγά καθιερώνει τον όρο Matternet (επέκταση του internet) και αναφέρεται στην εφαρμογή αυτόματου τρόπου μετακίνησης υλικών.

Το κατάστημα της Amazon σχεδιάζει εδώ και καιρό να παραδίδει εμπορεύματα με τη χρήση drones, η Gofor θέλει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες της (ασφάλεια, ανίχνευση χώρων, καταγραφή τοπίων, εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών όπως αναζήτηση parking). Όσο για την Google, εξαγόρασε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής drones, την Titan Aerospace, με στόχο να χρησιμοποιήσει τα drones ως δορυφόρους για να παράσχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περιοχές του πλανήτη που δεν διαθέτουν επίγειες συνδέσεις.
Αρκετοί από τους κατασκευαστές δε είναι είτε μικρές ιδιωτικές εταιρείες είτε startups, ενώ μεγάλες εταιρείες εστιασμένες στην τεχνολογία και όμιλοι βιομηχανιών επενδύουν στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Και όχι μόνο αμερικανικές, μπορούμε ν’ αναφέρουμε τη γαλλικών συμφερόντων senseFly, με έδρα την Ελβετία, την καναδική Aeryon, τη σουηδική Cyb Aero, την DJI με έδρα την Κίνα και τη νοτιοκορεατική Gryphon.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσον θα πρέπει να αρθεί η απαγόρευση πτήσης drones για εμπορικούς σκοπούς. Τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη πάρει άδεια “πτήσης”. Στον υπόλοιπο κόσμο, πάντως, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καταλήξει σε νομοθεσία για τη χρήση των drones. Συνήθως ισχύουν αυστηροί κανόνες πτήσης, όπως περιορισμοί στο ύψος των πτήσεων, στην απόσταση ασφαλείας από τους ανθρώπους, απόσταση από δημόσια κτήρια, προβλέπεται αποζημίωση προς τρίτους από πτώση drones κ.ά.

Σιγά-σιγά, η λέξη drones αποκτά και ευρύτερη έννοια: περιγράφει όλα τα ρομποτάκια “κατασκοπίας”, που είναι δηλαδή εξοπλισμένα με κάμερα και μεταδίδουν εικόνες ζωντανά ή απλώς φωτογραφίζουν (είναι και θέμα τιμής). Δεν πάει καιρός που χαζεύοντας ανέμελη σ’ ένα μεγάλο κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών άκουσα κάτω από το παπούτσι μου ένα φριχτό “κριιιιιτς” και όταν σήκωσα το πόδι μου, είδα ένα στραπατσαρισμένο ρομποτάκι. Φρόντισα να εξαφανιστώ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όχι όμως πριν προλάβω να δω τον υπεύθυνο να το σηκώνει και να το “ισιώνει” μονολογώντας: “ευτυχώς είναι ζόρικα τα μηχανήματα αυτά”.

Εγώ, πάντως, δεν θα είχα αντιδράσει έτσι αν ένα παρόμοιο ιπτάμενο είχε στραπατσαριστεί στο κεφάλι μου…

You May Also Like

Amazon, πιάσε ένα κιλό τομάτες

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από έξι μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016 ...

Σε ποιον ανήκει το διαδίκτυο;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε σε ...

Το άγχος του εθισμού

Διάβαζα μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την εξάρτηση από το διαδίκτυο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ...

Ψηφιακός μινιμαλισμός

Αν ψάχνετε κάτι καλό να διαβάσετε σας συστήνω ανεπιφύλακτα το παλιότερο [του 2016] αλλά ...

Περί αυτοϊκανοποίησης IIΙ (το τέλος ελπίζω)

Την περασμένη εβδομάδα έκλεισα τη στήλη με την υπόσχεση ότι θα σας μιλήσω για ...

Για να προστατευτούμε λίγο

@valia_kaimaki Όταν «αναδημοσιεύουμε» κάτι από το facebook ή το twitter ή τέλος πάντων όποιο ...

X