Προχωρά με «Σταχτοπούτα» η Alpha Square παρά την απόρριψη επιχορήγησης

Η Alpha Square ανακοινώνει ότι η επερχόμενη χειμερινή της παραγωγή, το μιούζικαλ «Σταχτοπούτα»,αξιολογήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με ανεπαρκή βαθμολογία για επιχορήγηση από το «Πρόγραμμα Πολιτισμός».

Στην κατηγορία-κριτήριο «Προφίλ αιτητή/συντελεστών/συνεργατών/συμμετεχόντων» η ομάδα που συγκέντρωσε η Alpha Square για την παράσταση«Σταχτοπούτα» βαθμολογήθηκε με 60%. Αυτή η ομάδα, αυτό το «εξάρι από τα δέκα», αποτελείται από τους εξής:

  • Έξι ηθοποιούς, όπου οι πέντε έχουν τελειώσει Δραματική Σχολή στην Αθήνα και η μία στο Λονδίνο ενώ και οι έξι υπήρξαν, παλαιότερα ή πρόσφατα, στο επίλεκτοδυναμικό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

  • Έναν μουσικοσυνθέτη ο οποίος, μεταξύ άλλων, συνέθεσε τη μουσική στις παραστάσεις «Οδύσσεια» (2012) του Robert Wilson (ενός από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου) και «Πιάφ» του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος (2015)

  • Μία σκηνογράφο που έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις στο εξωτερικό και έχει πάρει το κρατικό Βραβείο Θεάτρου, ενώ άλλες πέντε φορές ήταν υποψήφια

  • Ένα στιχουργό ο οποίος έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Γιάννη Κότσιρα, την Τάνια Τσανακλίδου,τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Γιώργο Θεοφάνους (ο Γιάννης Κότσιρας πρόσφατα τραγούδησε στίχους του στο Ηρώδειο)

  • Έναν κινησιολόγο που έχει λάβει Ευρωπαϊκή υποτροφία, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα κινησιολογίας

Αψηφώντας, λοιπόν, τον πιο πάνω χλευασμό προς την ομάδα αυτή αλλά και προς το δωδεκάχρονο έργο μας, και με τη μηδενική στήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες,η Alpha Square θα προχωρήσει με το δικό της «Πρόγραμμα Πολιτισμός» και θα ανεβάσει ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια όλων των εποχών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, για μικρούς και μεγάλους.

+ Η «Σταχτοπούτα» θα παρουσιαστεί μετά από την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού», το οποίο ανεβαίνει με εννέα Κύπριους ηθοποιούς τον Οκτώβριο στο Παλλάς. Σύντομα, όλες οι πληροφορίες της νέας σεζόν στη σελίδα www.alphasquare.com.cy.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα  το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) και η Alpha Square έριξαν βολές εναντίον των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τον τρόπο χειρισμού των χορηγιών που δίνονται φέτος.

Με ανακοίνωσή τους, τόνισαν ότι οι Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεν υπήρξαν χορηγοί της παράστασης «Caterina: Last Queen of Cyprus», εφόσον δεν έχουν εγκρίνει κανένα ποσό επιχορήγησης για την παράσταση. Όπως σημειώνουν, ο λόγος που οι Πολιτιστικές υπηρεσίες είχαν προβληθεί ως χορηγοί της παράστασης είναι ότι οι επιχορηγήσεις για το έτος 2015 δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι τις 2 Ιουλίου (δηλαδή έξι μήνες μετά που το εν λόγω έτος ξεκίνησε), ενώ η υποβολή αιτήσεων κλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 – σχεδόν δύο μήνες μετά που το εν λόγω έτος ξεκίνησε. «Εκφράζουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας τόσο για τα αποτελέσματα όσο και τη λειτουργικότητα του συστήματος των πολιτιστικών επιχορηγήσεων του υπουργείου», αναφέρουν.

Ο θεατρικός μονόλογος «Caterina: Last Queen of Cyprus», βασισμένος στην ιστορία του νησιού κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, δημιουργήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Μουσείου, γι΄ αυτό και η πρεμιέρα στις 26 Μαΐου ήταν ανοιχτή για το κοινό, με δωρεάν είσοδο σε 100 περίπου άτομα. Μετά τις τρεις προκαθορισμένες παραστάσεις δόθηκαν και πέντε επιπρόσθετες κατόπιν ζήτησης από το κοινό.

 

You May Also Like

Στην ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» το βραβείο LUX

Στη νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Ρομπέρ Γκεντιγκιάν με τίτλο «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» ...

12th Cyprus Rialto World Music Festival 2017 |Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

Το Θέατρο Ριάλτο ανακοινώνει έναρξη υποβολής μουσικών προτάσεων για ζωντανές μουσικές εμφανίσεις καλλιτεχνών στο ...

Διαγωνισμός ποιήματος ή διηγήματος προς τιμή της Κικής Δημουλά

O Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) και η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου προκηρύσσουν Διαγωνισμό ανάμεσα ...

Έκθεση γελοιογραφίας στο Ιατρικό Μουσείο

Συνεχίζεται στο Ιατρικό Μουσείο η έκθεση Ιατρικής Γελοιογραφίας που εγκαινιάστηκε στις 24 Ιανουαρίου, με ...

Φοίβος Δεληβοριάς – Σωφρόνης Σωφρονίου στη σκηνή του Ριάλτο

Φοίβος Δεληβοριάς και Σωφρόνης Σωφρονίου θα βρεθούν στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο για μια ...

Θερινές Προβολές Αυγούστου στη Λάρνακα

Θερινές προβολές ταινιών θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στο Σπίτι του Εθελοντή ...

X