Στον Χαράλαμπο Γιάννο το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου

Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου απονέμεται στον Χαράλαμπο Γιάννο για το έργο του «Πείνα», το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση» και το βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στον Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και Η Μάγισσα της Λύπης».

Η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου αξιολογώντας τα 80 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό, σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός από τα υποβληθέντα έργα χαρακτηρίζονται από εύκολο τηλεοπτικό χειρισμό, φιλολογικές προσεγγίσεις και αδυναμία εξεύρεσης και συνομιλίας με σημαντικά θέματα.

Απένειμε ομόφωνα το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στο Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του: «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44», με το σκεπτικό ότι το έργο είναι χτισμένο με κοφτούς θεατρικούς διαλόγους που αποδίδουν καθαρά την σκέψη του συγγραφέα και ελέγχουν τις μελετημένες συγκρούσεις των προσώπων.

Επίσης απένειμε ομόφωνα έπαινο στον Αντώνη Παπαϊωάννου για το έργο του: «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και στο Γιάννη Φίλια για το έργο του: «Φωτιά στις πιρόγες», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

Η επιτροπή έκανε ειδική αναφορά σε πέντε έργα, τα οποία διακρίνονται από μια προσπάθεια αναψηλάφησης της θεατρικής γλώσσας και από νεωτερικότητα τόσο στη θεματική τους όσο και στο θεατρικό χειρισμό τους.

Τα έργα αυτά είναι:

«Κοιμήσου Μικρούλα/Κοιμήσου» της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Λαρς Ακίν»

«Μόντι» του Νίκου Καμτσή, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Μιλτιάδης».

«Undone» του Μιχαήλ ‘Ανθη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αικατερίνη Στυλιανού».

«Το νησί των τυφλών ή αλλιώς…”Ανακαλύψτε τους αισιόδοξους”» της Νίκης Ράπτη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σεμπάστιαν».

«Αλφονσίνα H2O» του Διαμαντή Γκιζιώτη, που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Κύριος Όλα».

Η επιτροπή κρατικού βραβείου για νέους θεατρικούς συγγραφείς αξιολόγησε τα 77 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και απένειμε κατά πλειοψηφία το Κρατικό Βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του: «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης», για την καθαρή και ανταποκρινόμενη στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες ιδεολογική θέση του.

Επίσης απένειμε κατά πλειοψηφία έπαινο στη Θεώνη Δέδε για το έργο της «Sunny Days», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη».

Τέλος η επιτροπή κρατικού βραβείου συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά αξιολόγησε τα 49 έργα που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και σημείωσε ότι στην πλειονότητά τους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ταυτίζονται με προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σχολικής ζωής ή μιας σχολικής γιορτής, αλλά όχι και στις σκηνικές απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης επαγγελματικής παράστασης. Απένειμε ομόφωνα το Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά στο Δημήτριο Ζώτο για το έργο του:

«Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και Η Μάγισσα της Λύπης», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής», διότι το έργο διακρίνεται από τρυφερότητα και ευαισθησία, αλλά παράλληλα διαθέτει ζωντάνια και πηγαίο χιούμορ.

Επίσης, απένειμε ομόφωνα έπαινο στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της: «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca».

Ο Χαράλαμπος Γιάννου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και είναι κάτοικος Αθήνας.Η σχέση του με το θέατρο άρχισε το 2001 με την ομάδα «Ατροπός» του Π.Ο.Φ.Π.Α(Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πνεπιστημίου Αθηνών).Παρακολουθούσε εργαστήρια θεατρικής γραφής με τους Ανδρέα Στάικο και Ανδρέα Φλουράκη στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διεθνή εργαστήρια στην Biennale for Young Playwrights- Neue Stuke aus Europa με τον Mark Ravenhill (Βισμπάντεν, Γερμανία, Ιούνιος 2010) και στο l’Obrador d’estilu de la Sala Beckett-Grec Festival de Barcelona με τον Simon Stephens (Βαρκελώνη, Ιούλιος 2011).Παράλληλα, παρακολούθησε διετές εργαστήριο υποκριτικής με την Ελένη Σκότη, ενώ συμμετείχε σε αρκετές παραστάσεις ως ηθοποιός.Έχει γράψει τα θεατρικά έργα : Σπίτι (2014),  Πείνα (2012), Ο σκύλος που καπνίζει (2011), Πέντε κτυπήματα στην βροχή (2009) το οποίο διακρίθηκε με Έπαινο στον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (2009), Πέφτοντας απ’ τις σκάλες (2008) το οποίο διακρίθηκε με έπαινο στον Διαγωνισμό για Νέους Συγγραφείς κάτω των 35 ετών του Εθνικού Θεάτρου(Μάιος 2009). Έγραψε επίσης τα μονόπρακτα Her life as dead (2011) το οποίο παρουσιάστηκεσε μορφή θεατρικού αναλογίου στο Teatre Lliure of Barcelon σε σκηνοθεσία Thomas Sauerteig(2011) και  «Απο μία κλωστή» (By the thread)   το οποίο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, σε σκηνοθεσία Άντρης Κωνσταντίνου(2011).

 

You May Also Like

Στα 120 εκατομμύρια η κληρονομιά του Λούσιαν Φρόιντ

Στον επί χρόνια συνεργάτη του, στη δικηγόρο του και σε μόλις ένα από τα ...

Διεθνές Φεστιβάλ “Κύπρια 2021” – Ανακοίνωση Προγράμματος

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ διαμορφώθηκε αφού μελετήθηκαν σε βάθος και οι ...

Marina Picasso: σε δημοπρασία έργα και αντικείμενα του παππού της

Αρκετά από τα έργα του Pablo Picasso που παρέμεναν στο στούντιο του για χρόνια ...

Το πρόγραμμα του Φέγγαρου

Δέκα μόλις μέρες πριν την έναρξή του, τo φεστιβάλ Φέγγαρος είναι έτοιμο να παρουσιάσει ...

«Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βάζει ταφόπλακα στα όνειρα των παιδιών μας»

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες μαθητές του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων ...

Συγκίνηση στη Χάγη στην τελετή παράδοσης συλημένων τοιχογραφιών

Αποστολή στη Χάγη: Ευάγγελος Αρεταίος Τέσσερα ψηφιδωτά από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου που είχαν συληθεί ...

X