Χάκερ εναντίον μοιχών

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr

Πανικός! Μια ομάδα χάκερ έκλεψε προσωπικές πληροφορίες τουλάχιστον 37 εκατομμυρίων άπιστων συζύγων ανά τον κόσμο από την ιστοσελίδα γνωριμιών Ashley Madison. Οι χάκερ, που αυτοαποκαλούνται “Ομάδα Κρούσης”, ανήρτησαν στο διαδίκτυο μικρά αποσπάσματα από τα δεδομένα που έκλεψαν και προειδοποίησαν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα τα πραγματικά ονόματα, γυμνές φωτογραφίες, αριθμούς πιστωτικών καρτών και τις “κρυφές σεξουαλικές φαντασιώσεις” των πελατών της ιστοσελίδας, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν να κλείσει ένας άλλος ιστότοπος, της Avid Life Media, ο “Established Men” που απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνδρες οι οποίοι αναζητούν νεαρές γυναίκες. “Το κλείσιμο του AM (Ashley Madison) και του ΕΜ (Established Men) θα σας στοιχίσει, αλλά η μη συμμόρφωσή σας θα στοιχίσει περισσότερο”, προειδοποίησαν. Οι χάκερ υποστήριξαν επίσης ότι ο όμιλος Avid Life είπε ψέματα στους χρήστες που πλήρωσαν 19 δολάρια ο καθένας για να διαγραφούν διά παντός τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς η εταιρεία έχει κρατήσει τα στοιχεία τους, συμπεριλαμβανομένων και των αριθμών των πιστωτικών καρτών τους.

Χα! Όσοι πιστεύουν ότι δημοσιεύοντας προσωπικά δεδομένα σε ιστοσελίδες είναι προστατευμένοι, είναι μακριά νυχτωμένοι. Το λέμε, το φωνάζουμε… και πάλι τίποτα. Απ’ ευθείας στη φάκα. Βγαίνουν νόμοι, υπάρχουν καταδίκες και πάλι τα δεδομένα μας δεν είναι ποτέ προστατευμένα. Γι’ αυτό αφήστε στην άκρη τις κανονικές πιστωτικές σας κάρτες και βγάλτε prepaid για το δίκτυο και προσέξτε τι δημοσιεύετε από φωτογραφίες ή ακόμα και κείμενα. Τίποτα απολύτως που δεν θα βάζετε σε αφίσα στην πλατεία με την υπογραφή σας από κάτω.

Το καταλάβαμε; Μπα, δεν νομίζω. Κορόιδα θα υπάρχουν πάντα. Χώρια που τι να κάνουν κι αυτοί οι 37 εκατ. χρήστες από 46 χώρες, όλοι παντρεμένοι. Ως γνωστόν και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή και για να βρεις την “αδελφή ψυχή” πρέπει να περιγράψεις κάπως τι περιμένεις από αυτήν. Χαμογελάτε; Να σας το παγώσω λίγο το χαμόγελο: ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας δήλωσε ότι τα συνολικά έσοδά του για το 2014 ανήλθαν στα 115 εκατ. Το έργο είναι παλιό: η σεξουαλική μοναξιά κάποιων κάνει πλούσιους κάποιους άλλους. Σε αυτή την ιστορία, ωστόσο, είναι κρίμα να ξεχάσουμε τους χάκερ. Τι είναι χάκερ; Μεγάλη συζήτηση. Εγκληματίες που κλέβουν αριθμούς πιστωτικών καρτών για να πλουτίσουν; Ρομπέν των Δασών που υπερασπίζονται την κοινωνία; Πρόκειται για ερμηνείες και όχι για ορισμούς. Χάκερ είναι αυτός που “σπάει” ένα σύστημα ασφαλείας. Η συνέχεια της ιστορίας μπορεί να είναι διαφορετική κάθε φορά. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United αντάμειψε δύο χάκερ, οι οποίοι εντόπισαν κενά ασφαλείας στην ιστοσελίδα της, με ένα εκατομμύριο δωρεάν αεροπορικά μίλια έκαστο. Και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Yahoo, η Google και το facebook, προσφέρουν χρηματικά ποσά σε χάκερ εάν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα. Και το δηλώσουν σε αυτές, εννοείται.

Στον αντίποδα, μια ακόμα είδηση από την επικαιρότητα: η διάλυση του διαβόητου hacking φόρουμ Darkode, που χρησιμοποιείται από την ομάδα χάκερ Lizard Squad (η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες υψηλού προφίλ επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στη Sony, τη Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες) και άλλους εγκληματίες που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο από μια συντονισμένη επιχείρηση, τη Shrouded Horizon, μεταξύ του FBI και ακόμα 20 χωρών.

Ένα από τα πρώτα μου κείμενα στον χώρο της πληροφορικής, μια εικοσαετία πίσω, ήταν η ιστορία του Κέβιν Μίτνικ, ενός διαβόητου χάκερ, και σήμερα ιδιοκτήτη εταιρείας ασφαλείας (τι άλλο);. Τη θυμήθηκα με νοσταλγία και λέω τώρα το καλοκαίρι να γυρίσουμε πίσω στον χρόνο και να απολαύσουμε τέτοιες ιστορίες. Τι λέτε κι εσείς;

You May Also Like

Ο Ινδιάνος στο twitter

Πολλοί από εμάς είδαν το βίντεο με τον νεαρό και τον Ινδιάνο που ξεσήκωσε ...

Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί

Πριν από έναν χρόνο, ο Νικόλας Νεγρεπόντης, καθηγητής του ΜΙΤ και ένας από τους ...

Η χιονοστιβάδα συνεχίζεται

Κάθε βδομάδα υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τη ...

Άνθρωπος εναντίον μηχανής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Τη διετία 1995-96 όλος ο κόσμος της τεχνολογίας παρακολουθούσε ...

Ξέρουμε πού είναι το κουμπί “off”;

@valia_kaimaki Την περασμένη εβδομάδα διεκδικήσαμε το δικαίωμα στη βαρεμάρα (θυμίζω: http://parathiro.wpengine.com/?p=30179). Σήμερα θα πάμε ...

Πώς το facebook έχασε τη μάχη της Νέας Ζηλανδίας

Ξέρω ότι είχα υποσχεθεί να μιλήσουμε για filter bubbles αλλά είναι αδύνατον ν’ αφήσουμε ...

X