14ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο «Όψεις του Κόσμου» – Βράβευση Ταινιών

Ένα ακόμη μαγικό ταξίδι με την τέχνη του σινεμά animation και με φόντο τον έναστρο ουρανό της κυπριακής υπαίθρου, έφτασε στο τέλος του, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και συγκινώντας όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν, Κύπριους και ξένους καλεσμένους.

Φέτος στο  διευρυμένο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο – «Όψεις του Κόσμου», είδαμε καινοτομίες στην τεχνική, μεγάλο εύρος στη θεματολογία, ευαισθησία, χιούμορ αλλά και έντονη πολιτική διάσταση.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την βράβευση των ταινιών που επιλέγηκαν από την φετινή κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τους σκηνοθέτες Piotr Dumala απο την Πολωνία, την Spela Cadez απο την Σλοβενία και την Κύπρια Τώνια Μισιαλή. Η επιτροπή έδωσε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των διεθνών ταινιών στην Ιαπωνική ταινία Track των Nagata Takeshi και Kazue Monno και στην κατηγορία των κυπριακών βράβευσε την ταινία 24/7 ττης Ρεβέκκας Στυλιανού. Ειδική μνεία των μελών της κριτικής επιτροπής απέσπασαν οι ταινίες Small People with Hats της Sarina Nihei (Μεγάλη Βρεττανία), επιλογή του Piotr Dumala, Retro Future, του Mirai Mizue (Ιαπωνία), επιλογή της Spela Cadez και Nuggets του Andreas Hykade (Γερμανία), επιλογή της Τώνιας Μισιαλή.

Το βραβείο της ξένης ταινίας συνοδευόταν από το χρηματικό ποσό των €1000  και της κυπριακής ταινίας από €500 τα οποία χορήγησε η Ελληνική Τράπεζα. Η τελετή λήξης και η παράδοση των βραβείων έγινε στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη Παλαιπάφου στα Κούκλια, ύστερα από επτά ημέρες προβολών, εργαστηρίων, εκθέσεων, συναυλιών και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων που κινήθηκαν παράλληλα στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια, στον Αγροτουριστικό Ξενώνα Βασιλιάς Νικοκλής στην Νικόκλεια στον Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις στην Πάφο και στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια. Το Κυπριακό Βραβείο παρέδωσε στον βραβευθέντα σκηνοθέτη ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Παύλος Παρασκευάς, και το διεθνές ο κ. Μενέλαος Μενελάου εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας.

Το φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία της κορυφαίας μουσικού Σαββίνας Γιαννάτου.Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017. Στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσιές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και συνδιοργανώνεται απο τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς “Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου” και το “Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή” υπο την αιγίδα της ASIFA, του διεθνούς Οργανισμού του Σινεμά Animation.

You May Also Like

«Εις Δόξαν» στην πλατεία Ομονοίας

Σαν ένα πικρό, μελαγχολικό σχόλιο για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας στέκεται, από τη ...

«Διαβολιάδα»: η κρύα Μόσχα στους διαδρόμους του νέου Κρατικού Θεάτρου

Μέσα, έξω, πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά. Αν δεν κουραστήκατε ήδη, πάρτε παλτά, αθλητικά παπούτσια ...

Η ευκαιρία τεσσάρων πόλεων

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα του πολιτισμού έφτασε για τις ...

Έργα του Edgar Degas στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Τη μικρή δεκαετράχρονη χορεύτρια του Edgar Degas, το διασημότερο γλυπτό του Γάλλου καλλιτέχνη, θα ...

Art Deal by Kapatays στις 21 και 22 Μαρτίου

Η νέα έκδοση του Art Deal By Kapatays πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή ...

Nτοκιμαντέρ Κυπρίων στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης

Τρεις «κυπριακές» συμμετοχές εντοπίσαμε στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ «Εικόνες του 21ου αιώνα», το ...

X