Καλώς μας ήρθατε Περσείδες! – Tips νυκτερινής φωτογραφίας από τον Silvio Augusto Rusmigo

Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα το βάλετε για την εξοχή απόψε, για να απολαύσετε αυτό το μαγευτικό φυσικό φαινόμενο. Η νυχτερινή φωτογραφία έχει γίνει πολύ πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω της τεχνολογική προόδου στην φωτογραφία αλλά και λόγω του ότι σχεδόν όλοι πλέον έχουν μια φωτογραφική μηχανή. Οι ρίζες της όμως πάνε πολύ πίσω.

Στην πραγματικότητα, η νυχτερινή φωτογραφία καθιερώθηκε ως μια αναγνωρισμένη μορφή φωτογραφίας το 1890 από τους φωτογράφους Paul Martin, William Fraser και Alfred Stieglitz οι οποίοι συλλάμβαναν τον νυχτερινό αστικό τοπίο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης .

Την εποχή εκείνη δεν είχαν τη δυνατότητα να συλλάβουν τον νυχτερινό ουρανό όπως κάνουμε σήμερα. Βλέποντας όμως τις φωτογραφίες εκείνου του καιρού αντιλαμβανόμαστε ότι η νυχτερινή φωτογραφία είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά φωτογραφίες με αστέρια. Με την αφαίρεση του ήλιου από την εξίσωση,η ύπαιθρος μετατρέπεται σε στούντιο, όπου μπορούν να φωτιστούν, να κρυφτούν ή να προστεθούν στοιχεία της σύνθεσης της φωτογραφίας με όποιο τρόπο θέλει ο φωτογράφος, ζωγραφίζοντας έτσι την δική του εικόνα από το προσκήνιο μέχρι το φόντο της εικόνας.

 

Ruins at night

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πειραματιστεί κανείς με τη νυχτερινή φωτογραφία:

1. Τρίποδο: πραγματικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς τρίποδο, επειδή η νύχτα απαιτεί μακριές εκθέσεις (long exposures) και πολλές προσπάθειες.

2. Ευρυγώνιοι φακοί: αν και δεν είναι πραγματικά απαραίτητοι, εντούτοις λειτουργούν πολύ καλά τη νύχτα. Οτιδήποτε ευρύτερο από 35mm.

3. Κουκούλα φακού (lenshood): Ναι, τη νύχτα ! Πηγές φωτός εκτός πλαισίου είναι πολύ πιο ισχυρές από ότι μπορεί κανείς να νομίσει, και δημιουργούν ανεπιθύμητα flares τα οποία μπορείτε να αποφύγετε

4. Πάτημα του κουμπιού μέσω τηλεκοντρόλ (remote shutter release): Έτσι ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες του κουνήματος της μηχανής, αν δεν έχετε ένα βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το χρονόμετρο.

 

Fields of Arminou

 

5. Το προσκήνιο (foreground) είναι πολύ σημαντικό, ο ενθουσιασμός της φωτογράφησης αστεριών μας κάνει συχνά να ξεχνάμε αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Κοιτάξτε γύρω σας για ενδιαφέροντα αντικείμενα ή κατασκευές που συχνά μπορούν να βοηθήσουν να στραφεί προσοχή του θεατή στην εικόνα και προσθέτει επίσης ένα δεύτερο στρώμα πληροφορίας.

6. Τα φώτα, είτε είναι φλας είτε φανάρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό της φωτογραφικής σας σύνθεσης, με τη μέθοδο του light painting. Η μέθοδος αυτή μαθαίνεται καλύτερα μέσα από πειραματισμό. Απλά βάλτε τη φωτογραφική σας μηχανή σε ένα τρίποδο και αρχίστε να παίζετε γύρω με το φως έχοντας υπόψη ότι ο φωτισμός που έρχεται από την ίδια κατεύθυνση που βλέπει η μηχανή είναι συχνά λιγότερο ελκυστική από το φως που έρχεται από άλλες οπτικές γωνίες.

 

Nocturnal Pafos Forest

7. Έχετε κατά νου το νόμο για το 600 (rule of 600). Αυτός είναι ο υπολογισμός για τη μέγιστη αποδεκτή θαμπάδα πριν τα αστέρια μετατραπούν σε γραμμές αστεριών (star trails). Οπότε, έχετε τον αριθμό 600 και τον διαιρείτε με το εστιακό σας μήκος (focal point). Αυτό θα σας δώσει τη μέγιστη έκθεση σε δευτερόλεπτα (exposure) την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε το αποτέλεσμα αυτό. Για παράδειγμα, για την πιο κάτω φωτογραφία, ήθελα να παγώσω στην εικόνα τον Γαλαξία, οπότε έκανα τους υπολογισμούς μου και βρήκα ότι είχα ένα δίχτυ ασφαλείας των 30 δευτερολέπτων. Οτιδήποτε περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα θα μετέτρεπε τα αστέρια σε γραμμές αστεριών. Στην περίπτωση αυτή, όπου είχα και τον προστιθέμενο παράγοντα του τεχνητού φωτός από το φανάρι, επέλεξα να περιοριστώ στα 15 δευτερόλεπτα.

 

Man with torch

 

8. Θερμοκρασία χρώματος (colour temperature) και ισορροπία του λευκού (white balance): Χρησιμοποιήστε τα όλα και δέστε τι ταιριάζει σε εσάς και στην εικόνα σας. Οι διαφορετικές θερμοκρασίες μετατοπίζουν τα χρώματα του ουρανού και του προσκηνίου δραματικά. Όπως στην πιο πάνω φωτογραφία, επέλεξα τη σωστή ισορροπία λευκού για το φανάρι, και γι’ αυτό τα φύλλα φαίνονται ορθά πράσινα, αλλά αυτό μετατόπισε το χρώμα στον νυχτερινό ουρανό και τον εμφάνισε πορτοκαλοκόκκινο.

9. Εστίαση: Η εστίαση προκαλεί ένα μικρό πρόβλημα τη νύχτα, ειδικά εάν προσπαθείτε να απεικονίσετε τα αστέρια όμορφα και καθαρά. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζομαι εγώ το θέμα, είναι να πάρω τουλάχιστον 3 φωτογραφίες καθώς μετακινώ ελάχιστα την εστίαση μου, σε περίπτωση που μια από τις φωτογραφίες είναι εκτός εστίασης, κάτι που δεν θα είμαι σε θέση να κρίνω από την οθόνη της μηχανής μου. Από την άλλη πλευρά, εάν εστιάζεστε σε κάποιο αντικείμενο που μπορεί να βρίσκεται κοντά, μπορείτε να το φωτίσετε χρησιμοποιώντας ένα φανάρι ή το κινητό σας και να προσπαθήσετε να διασφαλίσετε την εστίαση.

 

Moonrise

10. Είναι καλύτερα να βρείτε τη θέση από την οποία θέλετε να φωτογραφίσετε πριν πέσει το σκοτάδι. Μέσα στην ημέρα μπορείτε πιο εύκολα να βρείτε αντικείμενα ή σημεία ενδιαφέροντος, που τη νύχτα θα τα είχατε περάσει απαρατήρητα. Η νυχτερινή φωτογραφία μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, οπότε ξέροντας που βαδίζετε είναι ζωτικής σημασίας. Θεωρώ επίσης ότι αυτό εξοικονομεί χρόνο και κόπο.

 

Pafos Forest Campfire

 

Λίγα λόγια για τα πεφταστέρια

Τις ημέρες αυτές του Αυγούστου παρατηρείται το φαινόμενο της βροχής διαττόντων αστέρων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί).

 

starsss

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή. Το φαινόμενο των Περσείδων θεωρείτα από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Το φαινόμενο παρατηρείται διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.

Τα μετέωρα, τα οποία, συνήθως, έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα άρχισαν ήδη να πέφτουν σε αραιή μορφή στα μέσα Ιουλίου, θα πυκνώνουν σταδιακά και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2015. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, του οποίου η πυκνότητα μπορεί να φθάσει τα 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Αναμένεται πως η κορύφωση του φαινομένου θα παρατηρηθεί γύρω στις 1.30πμ, ξημερώματα Πέμπτης, 13 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι παρατηρητές θα πρέπει να κοιτάζουν τον βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ, προς το ακτινοβόλο, δηλαδή, σημείο, το οποίο ανεβαίνει ψηλότερα μετά τις 11 το βράδυ.

 

Leonids-1833

Το βράδυ της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, με αφορμή την πυκνότερη πτώση διαττόντων, διοργανώνεται από τα Φροντιστήρια Φάκα αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας από τις 21.00 μέχρι τις 23.00. Η βραδιά θα είναι ασέληνος και η θέαση των διαττόντων αστέρων (Περσίδων) θα είναι θεαματική. Στην Κυπερούντα θα μεταφερθεί αστρονομικό τηλεσκόπιο και οι παριστάμενοι θα μπορούν να παρατηρήσουν τους γαλαξίες μέσω του τηλεσκοπίου. Επίσης οι παριστάμενοι θα μπορέσουν να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο διάφορα ουράνια σώματα για τα οποία θα δοθούν πληροφορίες.

Το ιδανικότερο μέρος για να απολαύσει κανείς τα “φλεγόμενα πεφταστέρια” είναι οπουδήποτε μακριά από τα φώτα της πόλης, σε σημείο όπου θα υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς τον ουράνιο θόλο. Δε χρειάζεται να εξοπλιστείς με εξειδικευμένα τηλεσκόπια ή κιάλια. Με γυμνό μάτι θα μπορείς να εντοπίσεις το φαινόμενο σε όλη την επιφάνεια του ουρανού. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια κουβέρτα ή μιαν ανακλινόμενη αναπαυτική καρέκλα για να ξαπλώσεις.

Καλές ευχές!

 

You May Also Like

Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: On line και σε 40 χώρες ταυτόχρονα, η ανάδειξη του νικητή

H Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί νέους ηλικίας 12-14 ετών να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής ...

70η Μπερλινάλε: Στις ρίζες του ρατσισμού και της κρατικής βίας

Γράφει Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Στις ρίζες μιας αστικής, ρατσιστικής τάξης, που ...

Η «Νήσος Σαχαλίνη» του Τσέχοφ στην ελληνική γλώσσα

Εκατόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, το οδοιπορικό «Νήσος Σαχαλίνη» του μεγάλου ...

Οι Δρόμοι της Κούβας – Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου AFIAP παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του με τίτλο «ΚΟΥΒΑΝΟΓΡΑΦΙΑ – αφιέρωμα ...

Οι Nouvelle Vague στην Αθήνα [βίντεο]

Ό,τι ακριβώς χρειάζεται θα πάρει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η Αθήνα. Δεν εννοούμε μια γερή ...

Γκράμι 2020: Σάρωσε η Billie Eilish

Η 18χρονη Μπίλι Άιλις, με την εικονοκλαστική ποπ και το σκοτεινό σύμπαν της αναδείχθηκε ...

X