Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών VHS

Ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μάς αναφέρει σχετικά

Η ιδέα: Η ιδέα του φεστιβάλ ήρθε και μας βρήκε. Πριν από αυτήν προηγήθηκαν πολλά άλλα: ατέλειωτες ανασκαφές σε παλιά βιντεοκλάμπ, κατασκοπεία σε χαμένους συντελεστές εξαφανισμένων βιντεοταινιών, συνεντεύξεις των κεντρικών προσώπων της βιομηχανίας, μυστικές εξορμήσεις σε προσωπικά αρχεία, ψηφιοποίηση των ταινιών και πολύ βίντεο. Όταν αυτός ο θησαυρός άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτος, η διοργάνωση του “Πρώτου Φεστιβάλ Κυπριακών VHS ταινιών” κατέστη αναπόφευκτη.

Η ομάδα: Ξεκίνησα την καταγραφή και έρευνα γύρω από την κυπριακή βιντεοκασέτα συστηματικά πριν δύο χρόνια, ενώ για πολλά χρόνια πιο πριν με απασχόλησε σποραδικά. Στην πορεία συστάθηκε η ομάδα VHS Cyprus η οποία, πέρα από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ασχολείται και με όλο το φάσμα της κυπριακής βιντεοκασέτας. Το να βλέπεις βιντεοταινίες είναι μια έκφανση συνασπισμού φιλίας η οποία κρατήθηκε ακόμη και όταν τα μέλη βρισκόμασταν σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Ακριβώς αυτό το είδος φιλίας που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της παραγωγής των βιντεοταινιών στην Κύπρο.

Ο στόχος: Να συνεχίσει το ψάξιμο. Το φεστιβάλ είναι μια μορφή προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ονομάζεται κυπριακή βιντεοκασέτα. Πίσω από αυτήν υπήρχε μια ολόκληρη βιομηχανία με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αυτήν επιδιώκει να κατανοήσει και να καταγράψει το VHS Cyprus. Το φεστιβάλ θα είναι πάντα μια εορταστική συγκυρία και ο στόχος του VHS Cyprus είναι να το κτιστεί σε ετήσια βάση και να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Τι θα δούμε: Δέκα ταινίες από τις δέκα μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες παραγωγής βιντεοταινιών. Η επιλογή των ταινιών επικεντρώνεται στη δεύτερη φάση (1987-1992) της οργιώδους παραγωγής, η οποία ήταν και η ποιο ιλιγγιώδης σε όγκο και συχνότητα, και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών. Επιπλέον θα γίνει μια σειρά από συναντήσεις με σημαντικούς συντελεστές των ταινιών.
Ψηφιακό ή αναλογικό; Οι ταινίες θα προβάλλονται σε βελτιωμένο -παραδόξως- αναλογικό βίντεο. Σε συνεργασία με τους παραγωγούς, η προσπάθειά μας είναι να προβάλουμε τις ταινίες από εκδόσεις όσο πιο κοντά γίνετε στο αυθεντικό, που τις περισσότερες φορές ήταν σε U-matic,. Ή στη χειρότερη των περιπτώσεων από master VHS.

Πότε και πού: 23-27 Σεπτεμβρίου, στο Κοσμικόν Κέντρον Αντωνάκη, στην παλιά Λευκωσία. Το πρόγραμμα των προβολών και οι λεπτομέρειες για τα εισιτήρια θα ανακοινωθούν σύντομα.

You May Also Like

«A Taste of Famagusta»

Η επανένωση περνά από το στομάχι με γεύσεις της περιοχής Αμμοχώστου Τι είναι: Τέσσερα ...

Rosemarie

Φωτογραφία Παύλος Βρυωνίδης Δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Kalabush, ο ...

Σεμέλη

Η σκηνοθέτιδα Μυρσίνη Αριστείδου, σχετικά με την πρώτη κυπριακή ταινία που θα προβληθεί στην ...

Ένα αλπούμ ιστορίες

Τι είναι: Tο βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου με τίτλο “Ένα Αλπούμ ιστορίες”, το οποίο ...

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Επιμέλεια : Μερόπη Μωυσέως / Φωτογραφία : Ελένη Παπαδοπούλου Ο Γιώργος Τσαγγάρης, πρόεδρος του ...

ARTGATE GALLERY

H Μαρία Χρίστου Χατζηιωσήφ αφήνει τις δημόσιες σχέσεις και ανοίγει γκαλερί μοντέρνας τέχνης στην ...

X