15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής – ο Alejandro Aravena στο τιμόνι

O Alejandro Aravena αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση της 15ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργάνωσης.

Διαφοροποιώντας εξαρχής τη θέση και την προσέγγισή του σε σχέση με τον Rem Koolhaas, ο οποίος είχε προτείνει την έκθεση με τίτλο “Fundamentals”, ο χιλιανός Aravena, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Santiago, θα εστιάσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στο κτιστό περιβάλλον. “Υπάρχουν αρκετές μάχες που πρέπει να κατακτηθούν και αρκετά μέτωπα που πρέπει να επεκταθούν ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος και κατά συνέπεια η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Αυτό θα θέλαμε να δουν οι επισκέπτες στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής: ιστορίες επιτυχίας που αξίζει να αφηγηθούμε και παραδειγματικές περιπτώσεις που πρέπει να μοιραστούμε όπου η αρχιτεκτονική έκανε τη διαφορά στις μάχες αυτές και τα μέτωπα αυτά”.

Η επιλογή του Aravena, ο οποίος εργάζεται για την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, παρουσιάζει μια σημαντική στροφή σε σχέση με την έκθεση που παρουσίασε ο Rem Koolhaas, η οποία ήταν αφιερωμένη εξολοκλήρου στη δική του έρευνα, σημείωσε ο πρόεδρος της διοργάνωσης Paolo Baratta συμπληρώνοντας πως, “είναι πεποίθησή μας πως πρέπει να ακολουθήσει μια Μπιενάλε που να φέρνει μαζί τους αρχιτέκτονες”.

“Η 15 Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής, θα εστιάσει στη γνώση που προσφέρουν αρχιτεκτονικές οι οποίες μέσα από την ευφυΐα, τη διαίσθηση ή και τα δύο ταυτόχρονα, μπορούν να ξεφύγουν από το κατεστημένο”, είπε στην πρώτη τοποθέτησή του ο Aravena συμπληρώνοντας πως το ενδιαφέρει να παρουσιάσει “περιπτώσεις οι οποίες, παρά τις δυσκολίες, και αντί την παραίτηση ή την πίκρα προτείνουν και κάνουν κάτι. Θα θέλαμε να δείξουμε πως στη μόνιμη συζήτηση φια την ποιότητα του κτιστού περιβάλλοντος, δεν υπάρχει μόνο ανάγκη αλλά και χώρος για δράση”.

+Η ομιλία του Alejandro Aravena στα TED Talks με τίτλο: “My architectural philosophy? Bring the community into the process” http://www.ted.com/talk/alejandro_aravena_my_architectural_philosophy_bring_the_community_into_the_process

 + Η 15η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Βενετία θα διεξαχθεί μεταξύ 28 Μαΐου και 27 Νοεμβρίου 2016.

 

 

You May Also Like

Κατεδαφίστηκαν οι «Ιέρειες της Αφροδίτης»

Στην κατεδάφιση ενός μικρού ερειπωμένου κτηρίου, στον τοίχο του οποίου βρισκόταν μια τοιχογραφία του ...

7ο διεθνές φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: Η λογοτεχνία αλλιώς

Το διεπιστημονικό φεστιβάλ λογοτεχνίας ΣΑΡΔΑΜ, έχοντας τιμηθεί με το EFFE LABEL 2019-2020 ως ένα ...

Βέλγιο: Βρέθηκε κλεμμένο άγαλμα του 1ου αιώνα π.Χ σε κατάστημα με αντίκες

Ένα ρωμαϊκό άγαλμα που χρονολογείται από τον 1ο αιώνα π.Χ. εντοπίστηκε σχεδόν μια δεκαετία ...

Θέατρο Ριάλτο: Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις Μαρτίου

Σε συνέχεια της χθεσινής κυβερνητικής ανακοίνωσης για τη διαχείριση του covid-19, το Θέατρο Ριάλτο ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

Παραδίδονται 173 κειμήλια από τη Γερμανία στην Κυπριακή Δημοκρατία

Στην παράδοση 173 κειμηλίων κυπριακής προέλευσης, τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες της βαυαρικής αστυνομίας ...

X