Seefest – «Γευστικό… σινεμά» από την Πάφο 2017

Με στόχο να κάνει παράδοση το θερινό σινεμά στην Πάφο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 συνεχίζει το καλοκαιρινό της πρόγραμμα με το Seefest – Σινεμά στην παραλία με προβολές γαστρονομικών ταινιών.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου με ένα λαογραφικό διήμερο αφιέρωμα στην κυπριακή παράδοση, γεμάτο με ήχους, εικόνες και γεύσεις. Οι προβολές λαμβάνουν χώρα στη δημοτική παραλία Γεροσκήπου – Ατλαντίδα, στις 21:00, και προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους (είσοδος δωρεάν). Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών:

*Soul kitchen (6/8): ο Έλληνας εστιάτορας Ζήνος είναι πολύ άτυχος. Το εστιατόριό του δεν πάει καλά, η γυναίκα που αγαπά μετακομίζει στη Σαγκάη και αυτός βρίσκεται κρεβατωμένος και αντιμέτωπος με τον αδελφό του που μόλις αποφυλακίστηκε και που δυστυχώς δεν μπορεί να ξεπεράσει το καταστροφικό πάθος του για τον τζόγο. Μια βραβευμένη κωμωδία σε σκηνοθεσία του Fatih Akin. Ηθοποιοί: Αδάμ Μπουσδούκος, Μoritz Bleibtreu κ.ά. 2003/108΄.

*Πολίτικη κουζίνα (11/8): ο Φάνης ξαναγυρίζει στην Πόλη, ύστερα από τριάντα χρόνια, για να δει τον άρρωστο παππού του. Το ταξίδι δίνει την αφορμή για αναδρομή στο παρελθόν, όταν ως παιδί στην Πόλη μάθαινε τα μυστικά της μαγειρικής από τον παππού του και ζούσε τον πρώτο έρωτα με τη μικρή Σαϊμέ. Σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη, με τους Γιώργο Χωραφά, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Στέλιο Μάινα, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Καραντάλ και Τάσο Μπαντή. 2003/109΄

*Ο σεφ (19/8): ο σεφ ενός πολυτελούς εστιατορίου συγκρούεται με έναν κριτικό γεύσης και κατόπιν με το αφεντικό του, ο οποίος και τον απολύει. Με παρότρυνση της πρώην γυναίκας του, επιστρέφει στο Μαϊάμι και ξεκινά τη δική του επιχείρηση: μια κινούμενη καντίνα με γκουρμέ φαγητό. Σκηνοθεσία: Jon Favreau, Ηθοποιοί: Jon Favreau, Scarlet Johansonn. 2014/114΄

*Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά (26/8): η ιστορία μιας οικογένειας Ινδών, οι οποίοι μετακομίζουν στη νότια Γαλλία ανοίγοντας ένα ινδικό εστιατόριο, απέναντι από ένα ακριβό βραβευμένο με αστέρι Μισελέν εστιατόριο, πυροδοτώντας έτσι μια γαστρονομική μάχη μεταξύ των δυο «ανταγωνιστών». Σκηνοθεσία: Lasse Hallstrom. Ηθοποιοί: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon. 2014/122΄.

Στις 28-29 Αυγούστου, ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής και του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, διοργανώνει λαογραφικό διήμερο σε μια λαογραφική διαδρομή της κυπριακής παράδοσης, γεμάτη με ήχους, εικόνες και γεύσεις. H Κύπρος κουβαλά μια μακρά παράδοση μύθων και ιστοριών και ιδιαίτερα η περιοχή της Πάφου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας Μύθος & Θρησκεία αναδεικνύεται η ένδοξη ιστορία, η κληρονομιά, ο πολιτισμός και η παράδοση που προσθέτουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σκοπός της εκδήλωσης παράλληλα είναι η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης της Πάφου -γνωστού ως «Κτήματος»- και η καθιέρωσή της ως θεσμός. Παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα με χορούς από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ελλάδα, θέατρο σκιών, παραδοσιακά παιχνίδια και λαϊκές παραμυθίες όπως και παραδοσιακά εργαλεία, παραδοσιακά μουσικά όργανα, κυπριακά εδέσματα και τοπικοί οίνοι είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το λαογραφικό αυτό διήμερο.

You May Also Like

Cyprus Jazz & World Music Showcase 2015 – Υποβολή Συμμετοχής

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και το ...

«Δεν θέλαμε η Σωτήρα να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης»

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν σχετίζεται τόσο με το θεατρικό έργο αλλά με ...

Afro Banana Republic | The Mothership 2014

Τέλειωσε αλλά δεν ξεχάστηκε. Το φετινό Afro Banana Republic Festival ξεχώρισε κυρίως για την ...

Η Τέχνη Πάντα Ελεύθερη / Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παρουσιάζει δύο συναυλίες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη ...

Ζητούνται άτομα για ταξιθέτηση και άλλες εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας καλεί όσους έχουν τα προσόντα και ενδιαφέρονται για μερική απασχόληση ως ...

[Και] Ο Bombino στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2017

Ο Bombino, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της world music διεθνώς, είναι ανάμεσα στους ...

X