Έξυπνο facebook. Γίνεται;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr 

“Είμαι σοκαρισμένη που το facebook αρνείται να κάνει κάτι γι’ αυτό! Με προσθέτουν συνέχεια σε ομάδες ‘για ενηλίκους’ και με δεδομένο ότι η δουλειά μου έχει σχέση με μικρά παιδιά θα μπορούσα ακόμα και να απολυθώ. Θα έπρεπε το facebook να φτιάξει έτσι τις ομάδες ώστε οι φίλοι να μπορούν να σε προσκαλέσουν αλλά να αφήνουν ΕΜΕΝΑ να αποφασίσω αν θα μπω ή όχι”. Αυτά διάβασα από μια αγανακτισμένη χρήστη του facebook ψάχνοντας να καταλάβω τι γίνεται επιτέλους μ’ αυτές τις ομάδες. Το τελευταίο διάστημα, με τη μαζική εισροή όλων, τα παράπονα πληθαίνουν για τις συμπεριφορές των χρηστών αλλά τρόπος δεν υπάρχει να ξεφύγει κανείς. “Δηλαδή μπορεί κάποιος να με προσθέσει σε μια ομάδα με τίτλο ‘μουστακαλήδες έτοιμοι για όλα’; Να με εκθέσει έτσι;”, με ρώτησε προχθές ένας καλός φίλος. “Να ‘χεις τον νου σου, να φύγεις”, του απάντησα, γεγονός που ξεσήκωσε την αγανάκτησή του, λες και φταίω εγώ για τις ρυθμίσεις του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν βρέθηκα να έχω ειδοποιήσεις από μια ομάδα συγκεκριμένου πολιτικού προσανατολισμού. Για λίγα 24 έμεινα αναποφάσιστη για το αν θα φύγω ή θα μείνω. Έλεγα να μείνω για να βλέπω τι γίνεται, τι ποστάρουν οι τύποι κλπ., παρόλο που δεν με εξέφραζε ιδιαίτερα. Λίγες μέρες μετά, είδα ένα άρθρο το οποίο μιλούσε για τη συγκεκριμένη ομάδα, σημείωνε το πόσα πολλά μέλη είχε και ανέφερε μάλιστα και κάποια γνωστά ονόματα. Τσακίστηκα να φύγω. Ειδοποίησα και μερικούς φίλους και γνωστούς: “Για δες μήπως είσαι κι εσύ…”. “Μπααα”, επέμενε μια φίλη, “αποκλείεται”. Έμεινε σταθερή στη θέση της για ώρες, μέχρι που στο τέλος με πίστεψε, τσεκάρισε και διαπίστωσε ότι το όνομά της ήταν πάνω-πάνω. Και μετά “τ’ άκουσα” κιόλας. Πάλι εγώ έφταιγα.
Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: ο οποιοσδήποτε από τους “φίλους” σας μπορεί να σας προσθέσει σε μια ομάδα. Όπως κι εσείς αντίστοιχα μπορείτε να προσθέσετε όλους τους φίλους σας σε μια ομάδα που αρέσει σε σας. Εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά δεν είναι όλοι σαν κι εμένα. Ποιος είναι ο τρόπος προστασίας; Όταν μπαίνουμε, ρίχνουμε μια ματιά στις ομάδες που βρίσκονται δεξιά στην “αρχική σελίδα”. Και διαγραφόμαστε (υπάρχει και επιλογή “να μην με ξανακάνουν μέλος”) από τις ομάδες που δεν μας αρέσουν, δεν μας εκφράζουν, δεν γνωρίζουμε τα μέλη κλπ. Το πρόβλημα των ομάδων δεν είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γνωρίζω πολύ κόσμο που όταν συνειδητοποίησε τι σήμαιναν όλα αυτά που έγραφε στον τοίχο του και τι αντίκτυπο θα είχαν στην προσωπική ή την επαγγελματική τους ζωή, έσβησε “στεγνά” όλο το προφίλ και εξαφανίστηκαν από το facebook. Τους εύχομαι να το έκαναν αρκετά νωρίς.

Εννοείται ότι το facebook θα ήταν πολύ βαρετό χωρίς φωτογραφίες από τις διακοπές και καυστικά ή χολωμένα σχόλια για τους πρώην ή για τους πολιτικούς. Αυτό είναι που δίνει όλο το αλατοπίπερο. Για τους άλλους εννοείται, γιατί ο υπογράφων απλώς εκτίθεται. Η επιλογή είναι λοιπόν βαρεμάρα ή έκθεση; Όχι απαραίτητα. Μου αρέσει να παρακολουθώ φίλους οι οποίοι έχουν αρκετό χιούμορ για να κάνουν σχόλια, φαινομενικά “ανώδυνα” αλλά με σαφείς αναφορές. Τι καλύτερο να μιλάς για τη γάτα σου και να στιγματίζεις την πολιτική επικαιρότητα. Αυτό είναι το “έξυπνο” facebook. Μπορούμε;

You May Also Like

Το δέκατο παράθυρο

valia@inrec.gr Την περασμένη Τρίτη, η εταιρεία Microsoft παρουσίασε το καινούργιο της “μωρό”, τα Windows ...

Ανεπιθύμητες επικοινωνίες

@valia_kaimaki Πριν από αρκετά χρόνια, ένας πολύ καλός μου φίλος, IT manager από τους ...

Binge-watching, μέρος Α

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από 20 περίπου χρόνια εγκαταστάθηκα ένα καλοκαίρι στις ΗΠΑ. ...

Υγιές το 2021

Αν το 2020 ήταν ο Τζόφρεϊ Μπαράθιον τότε υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες το 2021 να ...

Μια ματιά στο παρελθόν

Επειδή τα μηδενικά για μένα δεν είναι παρά ένας ακόμα αριθμός δεν είχα καλωδιώσει ...

Η τεχνολογική ανάπτυξη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα

Το 2018 βρήκε την Ευρώπη ενισχυμένη στον τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Στην ...

X