Ο Ιππόλυτος στη Σαλαμίνα

Είχα διαβάσει αρνητικές κριτικές για τον “Ιππόλυτο” του ΘΟΚ, πολύ πριν αποφασιστεί η παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Είχα ακούσει όμως και [λιγότερες] καλές κουβέντες. Δεν ξέρω αν οι κριτικοί είχαν άδικο. Δεν ξέρω αν μεσολάβησε η εμπειρία της ομάδας από τις προηγούμενες παραστάσεις ή αν επηρεάστηκαν από την ατμόσφαιρα του χώρου [όπως κι εγώ ως θεατής]. Όμως και αντικειμενικά η σκηνοθεσία του Νεοκλή Νεοκλέους κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον, ο Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος (Ιππόλυτος) και η Νιόβη Χαραλάμπους (Φαίδρα), παρά τα καθιερωμένα “ωιμέ”, κράτησαν το έργο στις στιγμές που κλήθηκαν να το υποστηρίξουν, η Άννα Γιαγκιώζη ήταν εξαιρετική ως Τροφός και ο Γιώργος Κυριάκου έκπληξη ως Θησέας. Η μουσική ανέβαζε την παράσταση σε νέα επίπεδα και ο χορός των ανδρών και των γυναικών στις καλύτερες στιγμές του [γιατί υπήρχαν και αμήχανες, ίσως λόγω αλλαγών στη διανομή] την απογείωσε. Μετά τις τ/κ παραστάσεις που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, επιτέλους ανεβάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση και στα κατεχόμενα.

Γιώργος Κακούρης

Ο Ιππόλυτος. Γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης. Ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη. 1.466 στίχοι. 428 π.Χ. Ο Ιππόλυτος στη Σαλαμίνα. 3.500 θεατές. 2015 μ.Χ. Δεν θα σταθώ στον Ιππόλυτο ως παράσταση. Διότι θα μπορούσε να ήταν η Ηλέκτρα, η Μήδεια, η μεταβλητή X. Μάλλον το διαισθανόμουν εξ αρχής: ο διάχυτος συμβολισμός του γενικότερου εγχειρήματος θα επισκίαζε την παράσταση και κάθε ενδεχομένως άξια λόγου ερμηνεία.
Στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας δεν πήγα για να δω μία ακόμη τραγωδία. Η καταλυτική, εξάλλου, τραγωδία συντελέστηκε πριν χρόνια. Σαράντα ένα κατ’ ακρίβεια. Η παράσταση υπήρξε η αφορμή. Η αφορμή για να συντελεστεί μια κάποια -έστω σύντομη χρονικά- επανένωση: η Deniz, η Μαρία, ο Mehmet, ο Αντρέας. Η παράσταση ήταν μονάχα η αφορμή.

απτ

You May Also Like

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύκτας

Ένα δρώμενο κατ’ εξοχήν δομημένο από επιμέρους ζεύγη. Shakespeare + Mendelssohn. Η ευαισθησία του ...

Έρωτας στα χρόνια της Αλβανίας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Αξιόλογο κινηματογραφικά αλλά ασταθές οργανωτικά, το φετινό Φεστιβάλ της Πράσινης ...

Μισές αλήθειες

“όμως εδώ μπορεί να πέφτω έξω όπως πέφτουν έξω από τα πράγματα όσοι μιλάνε ...

Αφηγήσεις γυναικών

Μια πανέμορφη, μικρής φόρμας και πολλής συγκίνησης παράσταση παραδίδει στο κοινό ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης ...

The Hateful Eight

Love him or hate him, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως ο Tarantino δεν ...

Εκ…ποίηση στον ΘΟΚ

Άκουγα την εκφωνήτρια να πασχίζει να διαβάσει μια λέξη και να προσπαθεί να βρει ...

X