Πρόεδρος ΘΟΚ: «Ο πολιτισμός το κυριότερο όπλο μας»

Η παράσταση του Ιππόλυτου στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας απέδειξε ότι ο πολιτισμός έχει και τη δύναμη και την ψυχή να δημιουργήσει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων [ΚΥΠΕ], ο Γιάννης Τουμαζής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου [ΘΟΚ].

«Ηταν μια σημαντική βραδιά για τον ΘΟΚ, που καλωσόρισε τον κόσμο στο αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας μετά από 42 χρόνια, στη διοργάνωση του “Ιππόλυτου”. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Το Θέατρο ήταν κατάμεστο. Εκτός από τις τριάμισι χιλιάδες θέσεις, είχαν καταληφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι ακόμη και τα σκαλιά του αρχαίου Θεάτρου», είπε.

«Θεωρώ», είπε ο κ. Τουμαζής, «ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου από τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

Ο πολιτισμός είναι το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα μας σαν μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κι αυτό το όπλο που έχουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την πολιτιστική μας δύναμη πρέπει να το αναπτύξουμε και να το εκμεταλλευτούμε», πρόσθεσε.

yiannis_toumazis_salamis
Ο Γιάννης Τουμαζής [αριστερά] καλωσορίζει το κοινό στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας. Δίπλα του ο Σερντάρ Ατάι, συντονιστής της τ/κ ομάδας MASTER Αμμοχώστου με την οποία συνεργάστηκε ο ΘΟΚ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου

Η παράσταση, συνέχισε, συγκίνησε τον κόσμο – Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους – και «ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να αναμένουμε μετά από αυτή την πρώτη του ΘΟΚ παρουσίαση στο κατεχόμενο Θέατρο της Σαλαμίνας».

«Ηταν μια εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους», συνέχισε, «με το εκλεκτό επιτελείο του ΘΟΚ να δίνει τον καλύτερο του εαυτό μέσα από τη φόρτιση που είχε από τη συμμετοχή του κόσμου».

«Αν κρίνω από τα σχόλια, ο κόσμος εκτίμησε ιδιαίτερα την παράσταση», σημείωσε.

Ο κ. Τουμαζής, ο οποίος είναι και μέλος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα της Επιτροπής, ανέφερε ότι «συζητούνται διάφορες προτάσεις και στόχος είναι η διοργάνωση πολλών τέτοιων πολιτιστικών γεγονότων που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Η Επιτροπή βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αλλά σίγουρα συζητούμε πάρα πολλά ενδιαφέροντα ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

«Ταξίδι στις ρίζες μας», στην παρουσία 3500 θεατών

Τρεις χιλιάδες πεντακόσια άτομα κατέκλυσαν το βράδυ της Παρασκευής, 11 Σεπτεμβρίου, το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας: 2800 Ελληνοκύπριοι και 700 Τουρκοκύπριοι, όπως εκτίμησε ο Σερντάρ Ατάι, συντονιστής της ομάδας MASTER Αμμοχώστου, η οποία συμβάλλει στην επανένωση του νησιού μέσα από τις δικοινοτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την ε/κ ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας».

«Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά. Κάναμε μαζί ένα ταξίδι στις ρίζες μας, στην κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ατάι.

«Πολλοί άνθρωποι», πρόσθεσε, «μεταξύ τους μιλούσαν για τις παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας πριν από 40-50 χρόνια. Ήταν μια πολύ συναισθηματική βραδιά, ζήσαμε πραγματικά μια νοσταλγία. Πήραμε πολύ καλές αντιδράσεις».

Για τον κ. Ατάι, που είναι από την Αμμόχωστο, το κοινό της πόλης αυτής είναι έτοιμο για τέτοιους είδους εκδηλώσεις, σημειώνοντας ότι η παράσταση ‘Ιππόλυτος’ ήταν η δεύτερη εκδήλωση της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, με πρώτη την μουσική εκδήλωση στον Πύργο του Οθέλλου.

Εξέφρασε μάλιστα την ετοιμότητα της ομάδας του να στηρίξουν τυχόν νέα παράσταση στην Αμμόχωστο από τον ΘΟΚ.

Στο μεταξύ προγραμματίζεται νέα εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, μια συναυλία με Ε/κ και Τ/κ μουσικούς εντός Οκτωβρίου, την οποία θα διοργανώσει η Πρωτουβουλία «Αμμόχωστος, η πόλη μας».

You May Also Like

57η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ : Πρόσκληση στο κυπριακό περίπτερο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως/Φωτογραφίες: Πόλυς Πεσλίκας Τρία μεγάλης κλίμακας και επτά μικρού μεγέθους έργα ...

VHS Cyprus – Ειδική Προβολή στο Point Centre for Contemporary Art

Το VHS Cyprus εγκαινιάζει το Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών με μια Ειδική Προβολή στο ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Βραβείων Έμμυ

Οι σειρές “The Crown” και “The Mandalorian” συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα Βραβεία ...

Καταρρέει ο Άγιος Ιάκωβος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ειδικοί του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (Nicosia Master Plan) επιθεωρούν ...

«Βραδιά του ερευνητή» στη Λεμεσό

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και ...

X