Τελετή Αναγόρευσης της Δρ. Jacqueline Καραγιώργη-Girard σε Επίτιμη Διδάκτορα

Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τιμήσει με τον τρόπο αυτό μία διαπρεπή καθηγήτρια, μία αρχαιολόγο διεθνούς εμβέλειας με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία, η οποία υπηρετεί την επιστήμη και τον πολιτισμό για πάνω από μισό αιώνα.

Κατά την Αναγόρευσή της η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard θα αναπτύξει το θέμα «Μια ζωή στην Κύπρον ανάμεσα στη διδασκαλία των Γαλλικών και τη μελέτη της Μεγάλης Θεάς». Όπως αναφέρει η κα Καραγιώργη-Girard από τις πρώτες μέρες της άφιξής της στην Κύπρο βρέθηκε ανάμεσα σε δύο ενασχολήσεις: τη διδασκαλία των γαλλικών και την αρχαιολογική έρευνα. Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές. Γνώρισε την ευχαρίστηση να τους μεταδίδει τον πλούτο, την ομορφιά, και, όπως ελπίζει και το πνεύμα της. Ταυτόχρονα, μπορούσε όπως είπε να είναι κοινωνός, κατά τη μεταβατική εποχή μας, στην εξέλιξη από τη μια των μεθόδων διδασκαλίας, και από την άλλη της επιρροής της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο της γαλλοφωνίας.

Κατά την αντιφώνησή της, η τιμώμενη θα αναφερθεί επίσης στο πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη, για την οποία γίνεται συχνά αναφορά χωρίς όμως τη βαθειά γνώση. Θα εστιάσει στην ερευνητική της δράση, μια δράση βασισμένη σε όσο γίνεται πιο αμερόληπτη εξερεύνηση, η οποία μπορεί να απογοήτευσε, όπως σημειώνει, την κοινή πίστη σε μια όμορφη και ελληνικότατη θεά, αλλά ελπίζει να συνέτεινε σε μια πιο σωστή θεώρηση της ιστορίας του νησιού.

+ Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) και είναι ανοικτή για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22894305 και την ηλεκτρονική διεύθυνση events@ucy.ac.cy. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22894330.

You May Also Like

Πρώτη προβολή στο Λονδίνο για την ταινία Fish n’ chips

Το Λονδίνο είναι η επόμενη στάση της ταινίας  Fish n’ chips του Ηλία Δημητρίου, ...

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2013 | Αρχαίο δράμα, νέα ματιά

H Μήδεια-φλαμένκο αλλά και μετανάστρια, η Παλαιστίνια «Αντιγόνη», οι Βάκχες ως μιούζικαλ και άλλες ...

Ακροάσεις για συμμετοχή στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ και στην Κύπρο

Αιτήσεις δέχεται το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Ορχήστρα Νέων της ...

Η Θεσσαλονίκη πάει Κάννες

Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά ...

Ληστεία στο Μουσείο Ολυμπίας – παραιτήθηκε ο Γερουλάνος

Εξαιτίας ληστείας η οποία διαπράχθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Μουσείο της Ολυμπίας, ...

Η θεατρική ομάδα Φρέαρ στο Φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου

Χτίζοντας μια παράσταση γύρω από την ιδέα των “παραμελημένων πτυχών της καθημερινότητας”, η θεατρική ...

X