Τελετή Αναγόρευσης της Δρ. Jacqueline Καραγιώργη-Girard σε Επίτιμη Διδάκτορα

Σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναγορευτεί η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα τιμήσει με τον τρόπο αυτό μία διαπρεπή καθηγήτρια, μία αρχαιολόγο διεθνούς εμβέλειας με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία, η οποία υπηρετεί την επιστήμη και τον πολιτισμό για πάνω από μισό αιώνα.

Κατά την Αναγόρευσή της η Δρ Jacqueline Καραγιώργη-Girard θα αναπτύξει το θέμα «Μια ζωή στην Κύπρον ανάμεσα στη διδασκαλία των Γαλλικών και τη μελέτη της Μεγάλης Θεάς». Όπως αναφέρει η κα Καραγιώργη-Girard από τις πρώτες μέρες της άφιξής της στην Κύπρο βρέθηκε ανάμεσα σε δύο ενασχολήσεις: τη διδασκαλία των γαλλικών και την αρχαιολογική έρευνα. Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές. Γνώρισε την ευχαρίστηση να τους μεταδίδει τον πλούτο, την ομορφιά, και, όπως ελπίζει και το πνεύμα της. Ταυτόχρονα, μπορούσε όπως είπε να είναι κοινωνός, κατά τη μεταβατική εποχή μας, στην εξέλιξη από τη μια των μεθόδων διδασκαλίας, και από την άλλη της επιρροής της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο της γαλλοφωνίας.

Κατά την αντιφώνησή της, η τιμώμενη θα αναφερθεί επίσης στο πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη, για την οποία γίνεται συχνά αναφορά χωρίς όμως τη βαθειά γνώση. Θα εστιάσει στην ερευνητική της δράση, μια δράση βασισμένη σε όσο γίνεται πιο αμερόληπτη εξερεύνηση, η οποία μπορεί να απογοήτευσε, όπως σημειώνει, την κοινή πίστη σε μια όμορφη και ελληνικότατη θεά, αλλά ελπίζει να συνέτεινε σε μια πιο σωστή θεώρηση της ιστορίας του νησιού.

+ Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75) και είναι ανοικτή για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 22894305 και την ηλεκτρονική διεύθυνση events@ucy.ac.cy. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 22894330.

You May Also Like

Ειδικές Ξεναγήσεις “Οχυρώνοντας τη Λευκωσία” στο Λεβέντειο Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων του για το 2016, ...

Ομάδα πολιτών ζητά άμεση ποινική δίωξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Αίτημα ανθρώπων των επιστημών, του πολιτισμού και της οικονομίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ...

Digital παγκάκια, μια διαδραστική ηχητική εγκατάσταση στην καρδιά της Αθήνας

Τα παγκάκια στο Παγκράτι διηγούνται την ιστορία τους! Συγκεκριμένα, σε έξι παγκάκια στην ευρύτερη ...

Πέθανε η Εβραία και…Κυπρία συγγραφέας Elsie Slonim

Γράφει ο Μάριος Δημητρίου Πέθανε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 103 χρόνων ...

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Πρόσκληση για την κυπριακή συμμετοχή

Ικανοποιητικό χρόνο στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου να οργανώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή ...

Ας μιλήσουμε για την επιστημονική φαντασία

Μια Ημερίδα «Επιστημονικής Φαντασίας» με θέμα «Φαντασία του σήμερα, πραγματικότητα του αύριο;» πραγματοποιείται στις ...

X