Broken, της ομάδας Motionhouse

Η χοροθεατρική παράσταση Broken, της ομάδας Motionhouse από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις του Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2015.

Εκρηκτικό θέαμα γεμάτο αδρεναλίνη… γυμναστικές επιδείξεις, εντυπωσιακά ακροβατικά και συνταρακτική αφήγηση συνδυάζονται αριστοτεχνικά με επαναστατικά σκηνικά και ψηφιακές εικόνες που γίνονται ένα με τις κινήσεις των χορευτών.

Το Broken δεν είναι ένα απλό σόου, αλλά μια βαθιά ψαγμένη ιστορία προσωπικής αναζήτησης. Μέσα από την εμπειρία, ο θεατής θα έρθει αντιμέτωπος με ερωτήματα και απορίες που ενδεχομένως προηγουμένως να μην είχε αγγίξει, ενώ σε παράλληλο χρόνο, θα έχει την ευκαιρία να επαναδιαπραγματευθεί τα δικά του βιώματα και ακολούθως να αποκρυσταλλώσει τα νέα δικά του συμπεράσματα.

Επί της ουσίας, το Broken πραγματεύεται την αβέβαιη, αλλά και ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τη γη, ως ο χώρος στον οποίο ζει, δημιουργεί, επιβιώνει και αποκτά καλές και κακές εμπειρίες. Δοκιμάζοντας αυτή τη σχέση, κρεμάμενοι στην αβεβαιότητα και αναζητώντας ασφάλεια, οι ταλαντούχοι χορευτές της ομάδας Motionhouse, υπερνικούν τις ρωγμές του κόσμου των ψευδαισθήσεων, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η παράσταση επιδιώκει να συνεπάρει τους θεατές σε ένα ταξίδι μέσα στη γη, όπως δεν το έχουν βιώσει ποτέ προηγουμένως… Στο πλαίσιο της προσπάθειας τους, οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με πραγματικότητες και φόβους μέσα από παραλληλισμούς. Από τα βάθη της γης, συγκρίνουν τις σπηλιές των αρχαίων προγόνων μας με τα μοντέρνα διαμερίσματα φτιαγμένα από γυαλί και μέταλλο, ενώ μέσα από τη διαδικασία το Broken σταδιακά αντιπαραθέτει το μυθικό υπόκοσμο, όπου οι ελπίδες και οι φόβοι κυριαρχούν, με τον σύγχρονο κόσμο του φωτός και της ταχύτητας.

Το Brοken αποτελεί μια εντυπωσιακή παράσταση με πρωταγωνιστές παγκοσμίου φήμης χορευτές, που συνδυάζει αριστουργηματικά την τέχνη του χορού και του θεάτρου, με εμπνευστή και δημιουργό τον γνωστό Καλλιτεχνικό Διευθυντή Kevin Finnan, ο οποίος ήταν και ο επίσημος χορογράφος και σκηνοθέτης της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων το 2012 στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον του Finnan για την εξερεύνηση και την αμφισβήτηση της παραδοσιακής αξιοποίησης του χώρου τον οδήγησε στη δημιουργία ασυνήθιστων χορευτικών παραστάσεων, όπως για παράδειγμα την καταξιωμένη παράσταση Machine Dance που έγινε με την αξιοποίηση εκσκαφέων JCB, καθώς και παραστάσεις σε μνημεία, παραλίες, εγκαταλειμμένα κτίρια και διάφορους υπαίθριους χώρους στη Βρετανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, η ενασχόληση του με τον άνθρωπο και τη σύνδεση του με τον κόσμο στον οποίο ζούμε, τον οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς από έργα που εξερευνούν τον χώρο τον οποίο καταλαμβάνει η ανθρωπότητα στο φυσικό κόσμο, και δεν είναι άλλες από τις γνωστές παραστάσεις Scattered (2009) και Broken (2013).

Τα σκηνικά της εντυπωσιακής παράστασης έχει δημιουργήσει ο Simon Dormon, ο φωτισμός και τα ψηφιακά εφέ είναι δουλειά της εταιρείας Logela Multimedia, ο σχεδιασμός κουστουμιών καθώς και οι δημιουργίες έχουν γίνει από τις Sofie Layton και Deborah Williams και τέλος η μουσική έχει δημιουργηθεί από τους Sophy Smith και Tim Dickinson.

broken5

BROKEN2

BROKEN3

BROKEN4

Τη μαγευτική χοροθεατρική παράσταση Broken της ομάδας Motionhouse φέρνει στην Κύπρο η JY Productions, που δραστηριοποιείται στην παρουσίαση υψηλής ποιότητας θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και παραστάσεων σύγχρονου και κλασικού χορού.

+ Η παράσταση BROKEN θα παρουσιαστεί στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στη Λευκωσία και στις 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Για πληροφορίες και εισιτήρια παραστάσεων στον Παγκύπριο αριθμό 7000 2212, στο www.kypria.org.cy και στο www.SoldOutTickets.com.cy

You May Also Like

Harmonize | Έκθεση ζωγραφικής και κολάζ από την Ιβάνα Αρέστη

Η Ιβάνα Αρέστη παρουσιάζει τη νέα της σειρά έργων ζωγραφικής/κολάζ στη δεύτερη ατομική της ...

Εικαστική «απόβαση» στο λιμάνι του Ότραντο

Το 1997, ογδόντα ένας άνθρωποι χάθηκαν όταν βούλιαξε το αλβανικό πλοίο Kater I Rades. ...

Ο Οίκος Ψαθάρης δέχεται έργα καλλιτεχνών προς δημοπρασία

O Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης Λτδ πληροφορεί το κοινό ότι δέχεται έργα Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ξένων ...

Οικία Ντάρρελ, ένα σπίτι στη λογοτεχνία

Γράφουν οι Χρύστα Ντζάνη και Γιώργος Κακούρης / Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου, αρχείο Ο Λώρενς Ντάρρελ είναι μια ...

Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών

Απονεμήθηκαν το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη διάρκεια ...

Eγκαινιάζεται στις 24 Απριλίου η έκθεση για το βραβείο ΔΕΣΤΕ

Από τις 24 Απριλίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής ...

X