EROFILI REPEAT – Ομάδα One/Off – Κύπρια 2015

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για τη σύγχρονη διασκευή της κρητικής αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, με τίτλο «EROFILI REPEAT», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου (Βραβείο σκηνοθεσίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14).

Η διασκευή του κειμένου έγινε από τη σκηνοθέτιδα σε συνεργασία με τους ηθοποιούς, τα σκηνικά/κοστούμια είναι του Γιώργου Γιάννου (Βραβείο σκηνογραφίας, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός φωτισμών του Βασίλη Πετεινάρη (Βραβείο σχεδιασμού φωτισμού, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), ο σχεδιασμός ήχου του Πάνου Μπάρτζη και η επιμέλεια κίνησης της Julia Brendle. Σύμβουλος απόδοσης κειμένου η Στέλλα Βοσκαρίδου. Βοηθοί παραγωγής η Χριστίνα Πολεμιδιώτου και η Ελεάννα Τυμπανίδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου (Βραβείο Γυναικείου Ρόλου, Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2013/14), Μαρίνα Βρόντη, Άννα Γιαγκιώζη, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μανδρή, Τζωρτζίνα Τάτση και Νιόβη Χαραλάμπους.

3  1  2

Λίγα λόγια για την παράσταση και το έργο:

Η παράσταση «EROFILI REPEAT» επιχειρεί μια σύγχρονη αφήγηση της αναγεννησιακής τραγωδίας Ερωφίλη, προσδοκώντας να μεταφέρει το κοινωνικό στίγμα του έργου στο κοινό του σήμερα. Διατηρώντας τα κομβικά σημεία της ιστορίας καθώς και τον λυρικό χορτατσικό στίχο, στοχεύει σε μια αποδόμηση του μύθου έχοντας την αφήγηση ως πυξίδα για την ανάδειξη των εσωτερικών στόχων του έργου.

Η τραγωδία Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση, γράφτηκε γύρω στα 1595 και θεωρείται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ως γνήσιο δείγμα αναγεννησιακής τραγωδίας, επηρεασμένο από τα ιταλικά πρότυπα, αντιπροσωπεύει την άνθηση του κρητικού πολιτισμού υπό την επιρροή της βενετοκρατίας και είναι μέχρι σήμερα η πιο πολυπαιγμένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου. Γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, στο κρητικό ιδίωμα, ο γλωσσικός λυρισμός της θεωρείται αριστουργηματικός. Επιπλέον, η θεματική της δεν επικεντρώνεται μόνο στην ερωτική ιστορία, αλλά εγείρει ζητήματα ιδεολογικά και θέτει ερωτήματα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φανταστική πόλη της Αιγύπτου, όπου βασιλιάς είναι ο Φιλόγονος. Κόρη του η Ερωφίλη, η οποία μεγαλώνει στο παλάτι μαζί με τον Πανάρετο, ένα ορφανό παιδί, που ο βασιλιάς έχει μεγαλώσει σαν γιο του. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και παντρεύονται κρυφά. Όταν ο βασιλιάς το μαθαίνει, εξοργίζεται και καταστρώνει σχέδιο εκδίκησης για να τους τιμωρήσει, αφού αψήφησαν την εξουσία του.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Χορτάτσης;

Έζησε στο Ρέθυμνο της Κρήτης την περίοδο της ακμής της κρητικής λογοτεχνίας και έγραψε τα έργα «Ερωφίλη», «Κατσούρμπος» και «Πανώρια». Δυστυχώς για τον ίδιο τον συγγραφέα δεν γνωρίζουμε αρκετά, μια και πολλά στοιχεία καταστράφηκαν επί τουρκοκρατίας. Ο Κωστής Παλαμάς όμως, εύστοχα τον είχε χαρακτηρίσει ως «τον εισηγητή του αναγεννησιακού θεάτρου στην Κρήτη και πατέρα της νέας μας δραματικής τέχνης».

+ Θα δοθούν συνολικά τέσσερις παραστάσεις: στις 2 Οκτωβρίου (Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας), στις 6 Οκτωβρίου (Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου), στις 8 Οκτωβρίου (Α’ Λύκειο Μακαρίου ΙΙΙ, Πάφος) και στις 9 Οκτωβρίου (Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός). Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 8:30 μ.μ. Πληροφορίες στο: www.kypria.org.cy ή στο τηλέφωνο 70002212. Εισιτήρια προπωλούνται στο: www.SoldoutTickets.com.cy, σε όλα τα περίπτερα SoEasy & στο περίπτερο TimeOut, Πάφου.

You May Also Like

Κώδικας Πρακτικής του ΘΟΚ για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ενημερώνει ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ο Κώδικας Πρακτικής ...

Βραβεία Θεάτρου | Δεν θα χαθεί σεζόν, διαβεβαιώνει ο ΘΟΚ

Έκπληξη, αν μη τι άλλο, προκάλεσε η λιτή και χωρίς πολλές εξηγήσεις χθεσινή ανακοίνωση του ...

Ξανά στο δρόμο η ταινία Fish n’ Chips | Πάει Πορτομπέλο

Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, η ταινία του Ηλία Δημητρίου Fish ...

Βιβλίο | «Επτά μήνες για το πραξικόπημα και την εισβολή»

Ο πρέσβης επί τιμή Νικόλαος Γ. Κουνινιώτης επανέρχεται ύστερα από 38 χρόνια στο επτάμηνο που ...

Το Μουντιάλ… της μεγάλης οθόνης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου, το οποίο σηκώνει αυλαία ...

Απειλή για την «πολιτιστική ασφάλεια» της Κίνας η Lady Gaga;

Με έξι «απαγορευμένα» τραγούδια σε μια μακρά λίστα ανεπιθύμητων δυτικών, η Lady Gaga μπορεί ...

X