Γκρίνια με αντίκρισμα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Τις ίδιες μέρες, μια μικρού μεγέθους πόλη και μια τεράστιου μεγέθους πόλη είχαν παρόμοιο πρόβλημα. Στη Νέα Υόρκη, η περιοχή γύρω στους 40 δρόμους και την 1η Λεωφόρο μέχρι την 3η ήταν τίγκα στην κίνηση, καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί και σε κάποιες περιπτώσεις και βασιλιάδες ξένων κρατών πηγαινοέρχονταν από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στο ξενοδοχείο τους, ο καθένας με τη δική του αυτοκινητοπομπή και συνοδεία, μεγέθους ανάλογου του εκτοπίσματος και του μπάτζετ.

Όταν μάλιστα στους δρόμους της πόλης βρέθηκαν ο Ομπάμα και ο Πούτιν, οι κοινοί θνητοί δεν υπήρχε περίπτωση να πλησιάσουν την περιοχή. Και όταν κατέφθασε ο Πάπας και άρχισε τις βόλτες από τα Ηνωμένα Έθνη στο Μνημείο για την 11η Σεπτεμβρίου και από εκεί σε ένα σχολείο στο Χάρλεμ, ολόκληρη η πόλη παρέλυσε. Και όχι όπως “παραλύει” η Ελλάδα κατά το δημοσιογραφικό κλισέ κατά τη διάρκεια των απεργιών που κατάντησαν οι ίδιες κλισέ. Πλήρης αδυναμία μετακίνησης.

Στη Λευκωσία, την ίδια περίοδο γινόταν για δεύτερη φορά το πέρασμα του Ράλι Κύπρος από το κέντρο της πόλης, με μέρος της διαδρομής να κατεβαίνει και πάλι στο γήπεδο της Τσετίν Καγια στην τάφρο της παλιάς πόλης, προσπερνώντας το Λήδρα Πάλας, και να κάνει ένα γρήγορο πέρασμα από την κατεχόμενη πόλη. Για μερικές ώρες οι δρόμοι γύρω από τη διαδρομή έκλεισαν το απόγευμα του Σαββάτου.

Το μόνο κοινό… η γκρίνια των κατοίκων. Φέτος μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Λευκωσίας ήξεραν τι προκαλούσε τις καθυστερήσεις και το κλείσιμο των δρόμων, καθώς πέρσι το δημαρχείο είπε να περάσει το θέμα του περάσματος από τα κατεχόμενα στα ψιλά.

Η διαφορά δεν εντοπίζεται μόνο [προφανώς] στα μεγέθη. Είναι θέμα εμπειρίας. Έχουμε συνηθίσει -κάτι δεκαετίες μετά τον πόλεμο- να ταλαιπωρούμαστε μόνο λόγω ζημιών, θεομηνιών, διαδηλώσεων, παρελάσεων ή εκρήξεων σε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς. Ποτέ ίσως λόγω εκδηλώσεων που ο κόσμος θα ήθελε να παρακολουθήσει, ή από κάτι που να τραβήξει την προσοχή του κοινού.

Το κυριότερο αποτέλσμα από τη φετινή γκρίνια ήταν το βίντεο [bit.ly/rallyNicosia] που ανέβασε στο διαδίκτυο Τσέχος οδηγός από την κάμερα του αυτοκινήτου – όπου βλέπουμε τη διαδρομή ως ενιαία, το αυτοκίνητο να τρέχει από τη μια πλευρά στην άλλη, αγνοώντας όλες τις γραμμές και τους στρατούς. Μια μικρή νίκη, ένα συμβολικό πέρασμα… που άξιζε την γκρίνια και των κυνικότερων.

You May Also Like

Nicosia streaming

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν αντιστάθηκα, μόλις έμαθα την είδηση μπήκα στη σελίδα του ...

Ρεσιτάλ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι μεν της κυβέρνησης με μεγάλες προσδοκίες, οι δε υπόλοιποι ...

Ρίζες και φρούτα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι Κύπριοι μαθητές, λέει, είναι κάπου στο τέλος της λίστας ...

Σκουπίδια (2)

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Λευκωσία 1.000 δημοτικοί υπάλληλοι ...

Τσάρλι Χέμπντο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πόσο μακριά μας είναι αλήθεια τα όσα συνέβησαν στα γραφεία ...

Ο πολεμιστής στο άλογο

«Δεν θέλω να τα βλέπω, όποτε πρέπει να περάσω από την πλατεία δεν βλέπω ...

X