Η Αντιγόνη του Σοφοκλή επί σκηνής από την ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις

Η πρωτοποριακή πρόταση της χορογράφου Μάχης Δημητριάδου Lindahl, πάνω στην ανάγνωση και ερμηνεία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 13 και 14 Οκτώβρη. Τέσσερις χορευτές και δύο μουσικοί εναλάσσοντας τους ρόλους των τραγικών ηρώων με αυτόν του χορού, έρχονται να αφηγηθούν την ιστορία της Αντιγόνης, μέσα απο την γλώσσα του σώματος και της μουσικής.

Μετά την νίκη των Θηβαίων κατα των Αργείων, που τελειώνει με τον αλληλοσπαραγμό των δύο αδερφών, του Ετεοκλή και του Πολυνίκη, ο βασιλειάς Κρέων δίνει διαταγή να θαφτεί ο πρώτος με όλες τις τιμές που αρμόζουν σ΄ εναν ηρωα, ενω το κουφάρι του δεύτερου να μείνει άθαφτο, βορά για τα όρνια και τα σκυλιά, έξω απο τα τείχη της επτάπυλης Θήβας, όπως αρμόζει σ΄ έναν προδότη, κι απειλεί με τιμωρία θανάτου ‘οποιον τολμήσει να παραβεί την εντολή του.

Η Αντιγόνη αποφασίζει να αντισταθεί στην διαταγή του Κρέοντα, να θάψει τον αδερφό της Πολυνίκη και να υποστεί τις συνέπειες.

Σημείωμα της χορογράφου

«Η Αντιγόνη, ένα έργο κατεξοχήν αντιπολεμικό και αντιεξουσιαστικό, στοχάζεται πάνω στην ανθρώπινη φύση, στην ύβρη, στη βία, στη συμπόνια, στον θάνατο, και στο επέκεινα.

Η ίδια η Αντιγόνη αγκαλιάζει με ανθρωπιά, νικητές και νικημένους.

Στέκει κριτικά απέναντι στον παραλογισμό και την αλαζονία της εξουσίας και καθώς αποφασίζει να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό, χαράζει ενα μοναχικό μονοπάτι ηθικής ακαιρεότητας.

Η Αντιγόνη αρνείται να απανθρωποποιηθεί. Με την φράση της “εγώ γεννήθηκα για ν΄ αγαπώ κι όχι για να μισώ” επιλέγει ένα δρόμο που ορίζεται από το ηθικό δίκαιο κι από αυτό που αποκαλεί “θείο νόμο”. Η φωνή της καρδιάς της υποβάλει πράξεις που την οδηγούν στο θάνατο, αλλά μαζί της συμπαρασύρει κι όλο το σαθρό οικοδόμημα της εξουσίας του Κρέοντα.

Όποια μορφή και να διαλέξει κάποιος για να “ξαναπεί” την ιστορία, το ίδιο το κείμενο τον καθοδηγεί και τον αφήνει πλουσιότερο και πιο ευαισθητοποιημένο, ηθικά και αισθητικά.

Για μας το μέσο της εκφρασης μας ειναι το σώμα, ο χορός, η μουσική και το τραγούδι .Μ΄ αυτά τα εργαλεία επιχειρούμε να μεταφέρουμε την συναισθηματική δύναμη του έργου, μέσα απο πράξεις αρχετυπικές όπως αυτή της ταφής, του εναγκαλισμού, της προσευχής, της σύγκρουσης η της αυτοχειρίας.

Χορευτές και μουσικοί πλησιάσαμε σκέψεις και συναισθήματα διαχρονικά και πανανθρώπινα, μπήκαμε σε μονοπάτια δύσκολα και πρωτόγνωρα, όμως βγαίνουμε πλουσιότεροι κι ευγνώμονες για το ταξίδι αυτό.»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Χορογραφική διεύθυνση / δραματουργία: Μάχη Δημητριάδου-Lindahl

Μουσική σύνθεση/ ερμηνεία: Γιώργος Κολιάς, Δημήτρης Σπύρου

Σκηνικά / κουστούμια: Έλενα Κατσούρη

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου

Συνδημιουργούν / ερμηνεύουν τους ρόλους :

Αντιγόνη: Αλεξία Νικολάου

Κρέων : Λοίζος Κωνσταντίνου

Ισμήνη, Ευριδίκη: Φούλη Στυλιανίδου

Αίμων: Παναγιώτης Τοφή

Χορός: η ομάδα

Οι Ασώματες Δυνάμεις (άγγελοι στην βυζαντινή παράδοση) διαλέγουν το όνομά τους για να δηλώσουν το δυναμικό της ψυχής, την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζεται μεσα απο τον χορό τους. Δουλέυουν με βάση τον σύγχρονο χορό, τον αυτοσχεδιασμό, τις ενεργειακές τέχνες. Πειραματίζονται με την θεατρική έκφραση, τον ποιητικό λόγο, τον ήχο και την εικόνα δημιουργόντας ενα ποιητικό σύμπαν με κέντρο τον άνθρωπο.

Την ομάδα ίδρυσε η ελληνίδα χορογράφος της διασποράς Μάχη Δημητριάδου Lindahl το 1996 στο Παρίσι. Απο το 2000 ως το 2003 οι Ασώματες Δυνάμεις είχαν έδρα την Στοκχόλμη και απο το 2004 έχουν έδρα την Λευκωσία. Παρουσίασαν έργα στο Dansens Hus της Στοκχόλμης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Centre Culturel Suedois στο Παρίσι, στους Μήνες Χορού Ανοιχτού Θεάτρου, στην Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στο Forum Libre Dans d’ Avignon, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κ.α. και στην Κύπρο, στην ΕΘΑΛ, Καστελλιώτησα, Θέατρο Παλλάς, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, Θέατρο Ενα, Θέατρο Ριάλτο, Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Νέας Κίνησης, No- Body festival of performing arts, Παλιά Ηλεκτρική, Ιδρυμα Αρτος, Ιδρυμα Φάρος, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Κύπρου.

Παραγωγή: Ομάδα χορού Ασώματες Δυνάμεις με την στήρηξη του Θεάτρου Ριάλτο και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, στα πλαίσια του προγράμματος Τερψιχόρη 2015 για την έρευνα και την ανάπτυξη του χορού.

+ Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο Ριάλτο (Πλατεία Ηρώων) στη Λεμεσό. Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου θα δοθεί μία παράσταση στις 8.30μ.μ. και δύο πρωινές την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου στις 9.30πμ και στις 11.30πμ (Παραστάσεις για γυμνάσια και λύκεια). Εισιτήρια προς 10 και 8 ευρώ μειωμένο (παιδιά, συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές-φοιτητές, χορευτές). Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 77777745.

You May Also Like

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 |Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του ...

Ο γενικός διευθυντής του ΙΠΚ απαντά στα δημοσιεύματα

«Ανακριβή, ανοίκειο, απρεπλή και άκρως προσβλητικό» για το άτομό του θεωρεί ο Γενικός Διευθυντής ...

Θέατρο Versus: αντιδρά για τα αποτελέσματα του «Θυμέλη»

«Ζητούν τον ξαφνικό μας θάνατο κι εμείς με τη σειρά μας ζητάμε άμεσα από ...

Μισό εκατομμύριο για ένα δηνάριο

Είναι ασημένιο, ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή αλλά κυρίως φέρει στη μια όψη του την ...

Νόμπελ Λογοτεχνίας: live streaming την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου

Ποιος θα πάρει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας 2014; Το Νόμπελ θα ανακοινωθεί την Πέμπτη ...

X