«ΙΝ MEMORIAM»: 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης 100ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας παρουσιάζει δύο συναυλίες με τίτλο «ΙΝ MEMORIAM» αφιερωμένες στην 100η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 22 Οκτωβρίου και 23 Οκτωβρίου σε Πάφο και Λευκωσία αντίστοιχα, υπό τη διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Haig Utidjian.

Το κύριο έργο του προγράμματος είναι η Λειτουργία για έγχορδα του Komitas (1869-1935) σε διασκευή για ορχήστρα εγχόρδων του Zareh Sahakiants. Το έργο αποτελεί δείγμα Αρμενικής μουσικής της υψηλότερης ομορφιάς και πνευματικότητας. Ενσωματώνει παραδοσιακές εκκλησιαστικές μελωδίες οι οποίες έχουν διαδοθεί και αγιασθεί μέσω της λατρείας, στο πέρασμα των αιώνων. Ο Αρμένιος Αρχιμανδρίτης, μουσικολόγος και συνθέτης Komitas, ο οποίος θεωρείται ο Ιδρυτής της Εθνικής Αρμενικής Σχολής Μουσικής, επεξεργάστηκε πολυφωνικά τις μελωδίες αυτές την παραμονή της Αρμενικής Γενοκτονίας, της οποίας έμελλε να είναι ένας ψυχικά τραυματισμένος επιζών.

Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Zareh Sahakiants (1933-1983) τις διασκεύασε αριστοτεχνικά ως ορχηστρική σουίτα. Η Ευρωπαïκή πρεμιέρα του έργου δόθηκε τον Απρίλιο του 2014 στο Τσεχικό Μουσείο Μουσικής από τα έγχορδα της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, υπό τη διεύθυνση του Haig Utidjian.  Η Σ.Ο.Κ. θα παρουσιάσει επίσης την αντιστικτική ελεγεία Metamorshosen για 23 σόλο έγχορδα του σύγχρονου με τον Komitas, Richard Strauss (1864-1949). Το έργο, το οποίο φέρει τη σήμανση In Memoriam. θρηνεί την καταστροφή που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, του οποίου πρόδρομος υπήρξε η Αρμενική Γενοκτονία.

+ H εκδήλωση στην Πάφο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική» και στη Λευκωσία την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου. Ώρα έναρξης και για τις δύο συναυλίες στις 20:30. Εισιτήρια προς €12, €7 (νέοι 18-26 ετών και συνταξιούχοι), €5 (νέοι 12-18 ετών), €3 (παιδιά κάτω των 12 ετών). Εισιτήρια διατίθενται: για τη συναυλία της Πάφου στην «Παλιά Ηλεκτρική» (Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8, τηλ. 22 463144) 3 ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης και αντίστοιχα για τη συναυλία της Λευκωσίας στο Θέατρο Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, τηλ. 22 410181) κάθε Τετάρτη, 16:00-19:00 και τη μέρα της συναυλιας, 19:00-20:30, καθώς και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.cyso.org.cy Για περισσότερες πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy

You May Also Like

Πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου

Η Κύπρος συμμετέχει για πρώτη φορά στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, ένα από ...

Δέκα «Φωτεινές Ιστορίες» ενάντια στη μιζέρια

Η Ελένη Ξένου έκανε την έρευνα και ο Χριστόφορος Ροδίτης κινηματογράφησε τις δέκα «Φωτεινές ...

Casus belli: στο δρόμο των Όσκαρ

Σχεδόν ασύλληπτη είναι η ιδέα του Casus Belli, της ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου ...

Οι “Πολυαγαπημένες μέρες” προβάλλονται στο Λονδίνο

Το δημιουργικό  ντοκιμαντέρ “Πολυαγαπημένες μέρες” του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη, προβάλλεται στο σινεμά Art Ηouse Crouch ...

Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και η ΕΔΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις για ...

Ιδού η αφίσα για την έκθεση του Ελ Γκρέκο στο Λεβέντειο

Δόθηκε στη δημοσιότητα η αφίσα για την σημαντική έκθεση με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ...

X