Ο Μανόλης Κορρές στην 4η ετήσια Διάλεξη εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη

Ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές θα είναι ο ομιλητής της Τέταρτης Ετήσιας Διάλεξης εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη, η οποίαθα λάβει χώρα την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015, στις 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75).

Σκοπός της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, είναι η απόδοση τιμής στον Γεώργιο Παρασκευαΐδη, στη σημαντική αυτή προσωπικότητα της Κύπρου που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο με το πολύπλευρο, επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό του έργο. H Ετήσια Διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες διαλέξεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, που φιλοξενεί διακεκριμένους αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο. Η φετινή ετήσια διάλεξη εις μνήμην του «Γώγου», όπως επεκράτησε όλοι να τον φωνάζουν, θα πραγματοποιηθεί, κατά τη γενέθλια ημέρα του αείμνηστου Γεώργιου Παρασκευαΐδη.

Ο ομιλητής, κ. Μανόλης Κορρές, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποτελεί εξέχουσα φυσιογνωμία της επιστημονικής κοινότητας που συνέβαλε και συμβάλλει στο έργο της μελέτης και αναστήλωσης των αρχαίων και νεότερων μνημείων με δημιουργική αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα. Μάλιστα το 2013 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείοFeltrinelliγια τη συνολική του προσφορά στον τομέα της αρχαιολογίας και των αναστηλώσεων. Το εν λόγω βραβείο αποτελεί ύψιστη διάκριση και απονέμεται από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης- μία από τις παλαιότερες και εγκυρότερες επιστημονικές ακαδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που ιδρύθηκε το 1603 και, στο βάθος της ιστορίας, έχει συμπεριλάβει στα μέλη της κορυφαίες φυσιογνωμίες, όπως ο Γαλιλαίος.

Η φετινή διάλεξη απευθύνεται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, ιστορικούς και αρχαιολόγους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που γοητεύεται από πρωτότυπα και  διαχρονικά αρχιτεκτονικά έργα που εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους επαγγελματίες να κατασκευάζουν με εφόδια το ταλέντο, την επιστημονική τους κατάρτιση, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής τους. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Παρθενώνος και ακολούθως θα επικεντρωθεί στο έξοχο έργο του Απολλοδώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής Μανόλης Κορρές θα αναπτύξει το θέμα «Η γιγάντια τραϊάνεια γέφυρα του Δούναβη, έργον του Απολλοδώρου». Αναμφισβήτητα κατά την κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, ιδίως γεφυρών, απαιτείται μεταξύ άλλων άρτια οργάνωση ενός πολυάνθρωπου δυναμικού και ποικίλων βαρέων στοιχείων εργοταξιακού εξοπλισμού. Η συστηματική ενασχόληση με όλα αυτά εμπνέει το ενδιαφέρον για παρόμοια έργα άλλων εποχών, ιδίως των αρχαίων, στα οποία χωρίς δυσκολία αναγνωρίζεται κοινή φύση προβλημάτων και κοινό πνεύμα αντιμετώπισης από τους ταλαντούχους τεχνικούς, συνδυαζόμενο με επιστημονική, ενίοτε λίαν προηγμένη γνώση και αντίληψη οικονομίας μέσων και χρόνου.

Όχι σπάνια τα έργα αυτά απαιτούν τόλμη που μόνον λίγοι νηφάλιοι άνθρωποι διαθέτουν και αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τον δίκαιο θαυμασμό μας. Έξοχο παράδειγμα μεγάλου αρχαίου τεχνικού έργου αποτελεί η γέφυρα του Τραϊανού στον Δούναβη, η οποία κτίσθηκε με απίστευτα γοργούς ρυθμούς εντός διετίας (103-105 μ.Χ), με το οποίο θα καταπιαστεί o Μανόλης Κορρές κατά τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Την Τέταρτη Ετήσια Διάλεξηεις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδηθα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, και ο κ. Ευθύβουλος Παρασκευαΐδης, εκ μέρους της οικογένειας Παρασκευαΐδη. Θα ακολουθήσει η απόδοση τιμής στα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής και η απονομή του ετήσιου βραβείου εις μνήμην Γεώργιου Παρασκευαΐδη σε δυο  φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής συνολικής αξίας €3.000.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες: 22894305

Κρατήσεις: 22894334

Βιογραφικό Καθηγητή Μανόλη Κορρές

Ο Μανόλης Κορρές, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), 1999 κ.ε., Δρ Αρχιτέκτων-Μηχανικός στο ΕΜΠ, Dr.Ph. h.c. FU Berlin, είναι μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδος, της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, και άλλων επιστημονικών επιτροπών. Συμμετείχε στα έργα της Ακροπόλεως, επί το πλείστον ως υπεύθυνος του έργου του Παρθενώνος (1980-1999), στη μελέτη αρχαίων μνημείων στη Νάξο, την Πάρο και την Αμοργό, στη Μητρόπολη Καρδίτσας, στο Μολύκρειον, στις Αμύκλες, στη Ραβέννα, την Ετρουρία κ.α.

Έχει λάβει υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις (μεταξύ άλλων το Αργυρό Μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής και το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Επιστημών της Ρώμης).

Από το 1976 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει 11 βιβλία και 100 άρθρα. Επίσης σχέδιά του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

πηγή: paideia-news.com / ΒΗΜΑ

You May Also Like

Ο πολιτισμός αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ

Με αφορμή τις ευρωεκλογές και την πλήρη απαξίωση στην προεκλογική εκστρατεία για τα θέματα ...

Τιμητική διάκριση για θεατρική ομάδα της Αθηένου

Τιμητική διάκριση έλαβε η θεατρική ομάδα του δημοτικού πολιτιστικού ομίλου Αθηένου, στο πλαίσιο του ...

Στη Μέριλ Στριπ η τιμητική Χρυσή Άρκτος της Μπερλινάλε

Τιμή στη Μέριλ Στριπ επεφύλασσε για τη φετινή χρονιά το περίφημο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του ...

Εκκλησιασμός στην κατεχόμενη Παναγία Τράχωνα

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Τράχωνα, σε ...

Μνημείο στη Λέσβο από τον Ai Weiwei

Ένα μνημείο για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα δημιουργήσει ο διάσημος εικαστικός, αρχιτέκτονας και ...

Στην Κύπρο ο Διεθνής Διαγωνισμός Hans Gabor-Belvedere

Μία από τις  πρωτεύουσες, η οποία θα φιλοξενήσει το 2018, προκριματικό γύρο του 37ου ...

X