Both Truth and Not – Ο Δημήτριος Οικονόμου στην Isnotgallery

Η Isnotgallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Δημήτριου Οικονόμου με τίτλο Both Truth and Not.

Ο Οικονόμου ασχολείται με την αντίληψη σε αντίθεση με την πραγματικότητα και την ανάγκη του μυαλού να οργανώσει, να βρει μοτίβα σε φαινομενικά τυχαίες αισθητηριακές εισαγωγές. Ο κόσμος είναι το χάος και οργανώνεται μόνο από τα φίλτρα του μυαλού. Σε αυτή την έκθεση, ο Οικονόμου εξερευνά αυτή τη προϋπόθεση μέσω τριών διαφορετικών εννοιολογικών σειρών.

Στη σειρά Τοτέμ, ο Οικονόμου εμπνεύστηκε από τις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να δημιουργήσει μια συμβολική σύνδεση με το φυσικό του περιβάλλον. Το κάθε τοτέμ διαρθρώνεται γύρω από τις μαθηματικές αναλογίες του ανθρώπινου προσώπου, με σκοπό την αφήρηση της αναγνώρισης του προσώπου με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, μετά από περαιτέρω εξέταση, το περίγραμμα του προσώπου γίνεται σαφές μέσα στα γλυπτά, και όταν το πρόσωπο αναγνωρίζεται δεν μπορεί να μην εντοπιστεί απο το μυαλό. Τα τοτέμ σχεδιάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της αναγνώρισης, εξετάζοντας το πώς το ανθρώπινο μυαλό λαχταρά να δημιουργήσει κάτι απτό και ανθρώπινο από το ακατανόητο. Τα γλυπτά κατασκευάζονται με μη επικαλυμμένο σίδηρο, τονίζοντας την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο.

Με τα Light Series Portraits, ο Οικονόμου εστιάζεται στην ανάγκη του μυαλού να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τη διαταραχή, να σπάσει τον κόσμο σε διαχειρίσιμα εννοιολογικά τμήματα. Η ομορφιά στον κόσμο δεν είναι έμφυτη, αλλά αντιληπτή. Είναι το καθήκον του καλλιτέχνη να διευκολύνει αυτή την αντίληψη, πλαισιώνοντας το χάος του φυσικού κόσμου με τέτοιο τρόπο που το μυαλό μπορεί να κατασκευάσει μια αισθητική αναπαράσταση του τυχαίου. Εμπνευσμένο από τις φωτογραφίες των κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο, ο Οικονόμου χρησιμοποιεί το γυαλί για να δημιουργήσει τα σύνορα της εστίασης του μυαλού, διευκολύνοντας τον εντοπισμό μοτίβων και αισθητικών εικόνων εντός των τυχαίων αλληλεπιδράσεων των σχημάτων και χρωμάτων.

Στη σειρά Drip, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αντιπροσωπεύσει οπτικά την ανθρώπινη διαδικασία της μνήμης. Η φύση της ανθρώπινης μνήμης είναι εγγενώς παράδοξη: κάθε φορά που ένα γεγονός υπενθυμίζεται, η μνήμη του αρχικού γεγονότος μεταβάλλεται ελαφρά, διαστρεβλώνοντας και αναδιαμορφώνοντας την αρχική μνήμη. Μια μνήμη, εάν εξεταστεί αρκετές φορές, φέρει ελάχιστη ομοιότητα με το αρχικό γεγονός που υπενθυμίζεται, και κρυσταλλώνεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Όσο πιο συχνά μια μνήμη επανεξετάζεται, τόσο περισσότερο αλλάζει. Τα γλυπτά δημιουργούνται από την έκχυση πολλαπλών στρώσεων εποξικής ρητίνης πάνω από ορισμένα αντικείμενα, τα οποία αντιπροσωπεύουν την αρχική κατοχύρωση μνήμης. Κάθε νέο στρώμα ρητίνης εκπροσωπεί άλλη περίπτωση υπενθύμισης της αρχικής μνημης.

IMG_0809

IMG_0822

IMG_0834

IMG_0899
Ο Δημήτριος Οικονόμου γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1989 στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών από Έλληνα πατέρα και Κύπρια μητέρα.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Οικονόμου έζησε σε διάφορες πόλεις της Αμερικής πριν από τη μετακόμιση του στην Κύπρο το 1999. Στη συνέχεια έζησε στο Λονδίνο και μετέπειτα στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Συγγραφή στο Πανεπιστήμιο Brown των Ηνωμένων Πολιτειών, και συνέχισε τις σπουδές του στη Σουηδία όπου μελέτησε Βιομηχανικό Σχεδιασμό στο Umea Institute of Design. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως γλύπτης για το Piet Hein Eek Studio στο Eindhoven της Ολλανδίας, δημιουργώντας προτομές τεραστίων διαστάσεων από τα άχρηστα υλικά του εργαστηρίου του Eek.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου στις 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου με ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 10:30-12:30 & 16:30-19:00 και Σάββατο: 10:00-13:00. H Isnotgallery βρίσκεται στην οδό Οδυσσέως 11, έναντι του πολυεργαστηρίου Χρυσαλινιώτισσας στην παλιά Λευκωσία. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 99569498.

You May Also Like

«Πολιτισμός σημαίνει αλληλεγγύη»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει μια σειρά διαδικτυακών δράσεων με τίτλο «Πολιτισμός σημαίνει ...

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για λογοκλοπή σε διαγωνισμό της ΣΟΚ

Την πρωτοφανή υπόθεση λογοκλοπής για τις δύο συνθέσεις που κέρδισαν τα δύο πρώτα βραβεία ...

Πέθανε ο Λέοναρντ Κόεν

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Λέναρντ Κόεν απεβίωσε στα 82 χρόνια του, σύμφωνα με ...

Ανοικτή πρόσκληση για το «Secondhand knowledge research project»

Ανοικτή πρόσκληση για το «Secondhand knowledge research project», το οποίο θα διεξαχθεί από τις ...

Στην Ελλάδα το σίκουελ της ταινίας Before Sunset

Ήρθε η σειρά της Ελλάδας να υποδεχτεί τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί, ...

Ένα γυμνάσιο στη Γεροσκήπου, διεκδικεί θέση στο διαγωνισμό της γκαλερί Saatchi του Λονδίνου

Η μάνα του κάθε αγνοούμενου παιδιού, είναι το θέμα του νέου γλυπτού της καθηγήτριας ...

X