Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν σε έργα τέχνης

Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν  σε έργα τέχνης από φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών τα οποία παρουσιάστηκαν χθες  για πρώτη φορά στην έκθεση Βαρελιών και Γευσιγνωσία Κρασιών, στα Οθωμανικά Λουτρά της Πάφου.

vareli 03

varelia

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε  γευσιγνωσία κρασιών της Πάφου με σκοπό την γνωριμία με τον αμπελώνα της Πάφου μέσα από αντιπροσωπευτικά κρασιά που φέρουν την ταυτότητα του τόπου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε  η Δημοτική Ορχήστρα Ξύλινα, Χάλκινα, Πνευστά  υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ευαγγέλου σε ένα πρόγραμμα Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Διονύση Σαββόπουλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή μετά από εισήγηση του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τα θύματα της Γαλλίας στις έξι βομβιστικές επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία.

Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε τον αποτροπιασμό της Πάφου για την επίθεση που σημειώθηκε στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Γαλλίας , από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και Κέντρα πολιτισμού Δημοκρατίας και φιλοσοφίας,  το Παρίσι, όπως είπε .

Οι χώροι που  διοργανώνονται οι εκδηλώσεις  από τον Οργανισμό Πάφος 2017 άρχισαν να αποδεικνύονται μικροί και αυτό είναι  το πιο ευχάριστο για τους διοργανωτές και όλο το επιτελείο του Πάφος 2017, συγχαίροντας παράλληλα τους εμπνευστές των εκδηλώσεων.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως στα μέσα του 2016 θα είμαστε μπροστά από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Φαίδωνος ανακοίνωσε πως στο Δήμο Πάφου ξεκινούν τα έργα υποδομής ώστε να ομορφύνει η πόλη και να νιώσουν οι Παφίτες , είτε μόνιμοι, είτε επισκέπτες είτε προσωρινά διαμένοντες σ΄ αυτή τη πόλη ότι η Πάφος αλλάζει, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως το τι τρώει κάποιος και το πώς το τρώει κάποιος είναι στοιχείο του πολιτισμού του. Πρόσθεσε πως σ’ αυτό το τόπο που ζούμε σήμερα από τα ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια υπάρχουν ανεξίτηλες μαρτυρίες οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου είχαν στην οινογαστρονομία συγκεκριμένες συνήθειες , σύγχρονες για την εποχή τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πάφος 2017 Δρ Χρίστος Πατσαλίδης μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην έναρξη  μιας από τις πιο σημαντικές δράσεις της ΠΠΕ που θα είναι η γαστρονομία .

Ο Κήπος των Γεύσεων  -όπως είπε- είναι μια από τις θεματικές ενότητες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που θα ταξιδέψει μέχρι το 2018 μέσα από ποικίλες δραστηριότητες στο κομμάτι του πολιτισμού που λέγεται γαστρονομία. Επιθυμία μας συνέχισε είναι “ σ’ αυτό το ταξίδι να σας κάνουμε όλους κοινωνούς”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες που ο οργανισμός κατάφερε να ξεπεράσει . Επιθυμία μας συνέχισε είναι “ σ’ αυτό το ταξίδι να σας κάνουμε όλους κοινωνούς”.

O Δρ Πατσαλίδης ανέφερε πως από τώρα έχουν σχεδιαστεί 300 δράσεις που θα οδηγήσουν σ’ αυτό το ταξίδι πολιτισμού, στέλλοντας το μήνυμα ότι στην Πάφο θα δοθεί η ευκαιρία να προβάλει τον ήλιο την θάλασσα και τον πολιτισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της  οινογαστρονομικής ομάδας του Πάφος 2017 η Φλωρεντία Κυθρεώτου ευχαρίστησε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017 που τους εμπιστεύτηκε και ενέταξε το Κήπο των Γεύσεων στο επίσημο της πρόγραμμα.

Η κ. Κυθρεώτου είπε πως ο Κήπος των Γεύσεων φιλοδοξεί να κάνει τον οίνο και την γαστρονομία πολιτισμό τον οποίο οσφραινόμαστε και γευόμαστε.

Το ταξίδι – όπως είπε- ξεκίνησε το πρωί χθες  στο βυθό και συνεχίζεται με την έκθεση στην οποία 13 βαρέλια που ξεκίνησαν από δάση της Γαλλίας , δάση βαλανιδιάς στην συνέχεια φιλοξένησαν κάποια κορυφαία κόκκινα κρασιά κυπριακά και τα οποία προικοδότησαν τα κρασιά με τις αρετές τους, τα μαλάκωσαν , τα πάλιωσαν και μετά θα έπαιρναν το δρόμο προς την ανακύκλωση.

Εμείς τα δώσαμε σε τέσσερα Πανεπιστήμια σημείωσε , “το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, και τους φοιτητές των Καθηγητών Νίκου Παπαλουκά και της Εύας Κοραή “.

Εξάλλου ο Γιώργος Κασιανός πρόεδρος των Οινοχόων Κύπρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στο Παφίτικο αμπελώντα λέγοντας ενδεικτικά πως το κρασί δεν είναι καινούργια ιστορία για την Πάφο. Πρόσθεσε επίσης πως ο Παφίτικος αμπελώνας είναι ο πιο παραγωγικός του νησιού, με οινοποιήσιμες ποικιλίες πέραν των 48 χιλ. εκταρίων.

You May Also Like

«Ο ληστής» στο Θέατρο Λατσιών

Γράφει η Κατερίνα Στεφάνου Μια γραμμή χωρίζει τους μεν από τους δε, τους νόμιμους ...

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μητροπάνος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 χρόνων, ο δημοφιλής τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος. Ο ...

Πρώτη προβολή για την ταινία «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου»

Στο Ζήνα Πάλας και σε ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα έγινε την περασμένη Δευτέρα, ...

H «Αγάπη» κέρδισε στις Κάννες

Τρία χρόνια μετά την βράβευσή του για τη «Λευκή Κορδέλα», ο Μίχαελ Χάνεκε έγινε ...

Οι Πρωτόπλαστοι – παρουσίαση βιβλίου του Σωφρόνη Σωφρονίου

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Σωφρόνης Σωφρονίου παρουσιάζει το μυθιστόρημά του με τίτλο “Οι Πρωτόπλαστοι”. Στο ...

Έκθεση Κυπρίων σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φωτιστών

Την πρώτη του παγκύπρια έκθεση σκηνογραφίας, κοστουμιού, σχεδιασμού φωτισμού και αφίσας διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο ...

X