Φωτογραφική Έκθεση: “Εικονοκλαστικές αντιπαραθέσεις: Μια οπτική κοινωνιολογία των αγαλμάτων και τόπων μνήμης στο νότιο τμήμα της Κύπρου”

Από την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την οπτική κοινωνιολογία του Κυπριακού Προβλήματος. Για το σκοπό αυτό το σύνολο 20 φωτογραφιών θα εκτίθενται για μία εβδομάδα στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας, απέναντι από το Λήδρα Πάλας.

Μιλούν τα αγάλματα; Αφηγούνται τα μνημεία την ύπαρξή μας; Τι είναι αυτό που μας διαφεύγει καθώς περνάμε δίπλα τους καθημερινά;

Οι φωτογραφίες, οι οποίες λήφθηκαν στο νότιο τμήμα της Κύπρου, εξετάζουν τα μνημεία, αξιοθέατα και αγάλματα που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας των Ελληνοκυπρίων. «Τα αγάλματα είναι όχημα επικοινωνίας. Είναι φορέας ιδεολογίας και πληροφόρησης», εξηγεί ο καθηγητής και φωτογράφος, Nico Carpentier.

Αυτές οι φωτογραφίες λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του ερευνητή/φωτογράφου στο νησί, μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2013 και Σεπτεμβρίου του 2014. Η ρηξικέλευθη προσέγγιση στην ακαδημαϊκή έρευνα απομακρύνεται από το παραδοσιακό κείμενο και εξετάζει αναλύοντας περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα, όπως αυτά που έχουν παραχθεί από την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Η ιδέα πίσω από την έκθεση είναι ότι οι φωτογραφίες μπορούν να αποδώσουν εξίσου αποτελεσματικά στο να επικοινωνήσουν μια ακαδημαϊκή ανάλυση. Μάλιστα είναι πιθανό, σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι ακόμα πιο διορατικές.

Οι φωτογραφίες αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο τα αγάλματα και οι χώροι μνήμης αφηγούνται και πλαισιώνουν το Κυπριακό Πρόβλημα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο περιλαμβάνουν αναφορές στο «Οικείο» και το «Αλλότριο» προβάλλοντας τον ηρωικό «Εαυτό» στην κοινότητα στην οποία ανήκει, ή παρουσιάζοντας τον πόνο του «Εαυτού». Όμως η έκθεση εξετάζει επίσης και τον τρόπο με τον οποίο μερικά (ξεχωριστά) αγάλματα καταφέρνουν να υποσκάψουν την παραδοσιακή παρουσίαση του «Εαυτού» και προσφέρουν μια διαφορετική αφήγηση της σύγκρουσης και της ταυτότητας των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή.

Προκειμένου να ενθαρρυνθεί περαιτέρω ο διάλογος, δύο συζητήσεις – debates πρόκειται να διοργανωθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι συζητήσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

  • Η πρώτη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου και τιτλοφορείται “Μνημεία και Μνήμες. Μια συζήτηση για τη σχέση της ανάμνησης του παρελθόντος μέσω ενθυμημάτων» και συνδιοργανώνεται από τον Όμιλο για τον Ιστορικό διάλογο και την έρευνα (AHDR).

  • Η δεύτερη συζήτηση με θέμα “Καλύπτοντας δημοσιογραφικά το Κυπριακό Πρόβλημα” θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου και συνδιοργανώνεται από το Κυπριακό Κέντρο Κοινοτικών Μέσων.

Οι συζητήσεις θα επιτρέψουν στους προσκεκλημένους ομιλητές και το κοινό να αναλογιστούν πάνω στο ρόλο της ιστορίας, της μνήμης και της ταυτότητας στην Κύπρο.

+Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου στις 19:00. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή, 13-21 Νοεμβρίου (Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-20:00, Σάββατο: 10:00-17:00). Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι της Συνεργασίας στο Λήδρα Πάλας στις 18 και 19 Νοεμβρίου, μεταξύ 18:00-20:00. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εύα Γιαννούκου, μέλος της οργανωτικής ομάδας, στο giannoukou.e@gmail.com ή στο τηλέφωνο 99406743.

You May Also Like

Έφυγε ο Johnny Otis

Ο Johnny Otis [Τζόνι Οτις], η θρυλική -λευκή- μορφή της μαύρης αμερικανικής μουσικής κουλτούρας, ...

Κατασκήνωση 11.000 ετών στην Αγία Βαρβάρα

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει τη λήξη των ανασκαφών του 2011 ...

Ο θόρυβος πίσω από το ποίημα του Γκίντερ Γκρας

Δεν βλέπει κάποιο λόγο για να αφαιρέσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας από τον Γερμανό ...

Το Μουσείο Ακρόπολης τρίτο σε λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο

Eνόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Sunday Times δημοσίευσε μια λίστα με τα 50 καλύτερα μουσεία ...

Κηδεύτηκε ο Μένης Κουμανταρέας

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, οδηγήθηκε στην τελευταία του ...

«Ρώγες» | Μια εικαστική συνάντηση

Η έκθεση «Ρώγες» είναι μια εικαστική συνάντηση καλλιτεχνών με στόχο τον επαναπροσδιορίσμό και επανανοηματοδότηση ...

X