Θεατρικό Εργαστήρι Μπουφόν με την Λουκία Πιερίδου

Με πρόθεση την έναρξη μιας συναλλαγής δεξιοτήτων, ιδεών και εμπειριών μεταξύ επαγγελματιών απ’όλους τους κλάδους του θεάτρου, η Λουκία Πιερίδου διοργανώνει μονοήμερο θεατρικό εργαστήρι βασισμένο στην εκπαίδευση της με τον πλέον αναγνωρισμένο Φιλίπ Γκολιέρ.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες απ’όλους τους κλάδους θεάτρου, όπως επίσης φοιτητές δραματικών σχολών.

ΜΠΟΥΦΟΝΣ:

“Στα προάστια της πόλης, στις κακοφημισμένες περιοχές, μεσα στους βαλτούς, ζουν τα μικρά λάθη του Θεού – Όλοι αυτοί που δεν ανήκουν με τους όμορφους ανθρώπους. Έχουν το λάθος σχήμα, και δεν σκέφτονται όπως τους υπόλοιπους, όμορφους ανθρώπους. Για τους όμορφους ανθρώπους αυτά τα πλάσματα είναι ένα τίποτα. Για τους όμορφους ανθρώπους, οι σκύλοι έχουν περισσότερη αξία, οι σκύλοι τους αξίζουν περισσότερη αγάπη και σεβασμό. Μια φορά το χρόνο όμως, σαν δώρο, αυτά τα λάθη, τα μπουφόνς, δικαιούνται να περάσουν εις πόλη και έτσι να διασκεδάσουν τους όμορφους ανθρώπους. Φοράμε κουδούνια στα μπουφόνς για να ξέρουμε όταν έρχονται…όταν παραμονεύουν για να μας πουν κάτι φρικτό – την αλήθεια.” Φιλίπ Γκολιέρ

Οι συμμετέχοντες αυτού του μονοήμερου εργαστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον ιδιαίτερο κόσμο των μπουφόνς – των περιθωριακών της σημερινής κοινωνίας. Πιστεύοντας σε τίποτα και κοροϊδεύοντας τα πάντα, τα μπουφόνς είναι μια ιδιαίτερη έκφραση ελευθερίας, χλευάζοντας τα “πιστεύω”, τους καθωσπρεπισμούς, τα ταμπού και τρόπους συμπεριφοράς σε θέματα που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία. Για τον Φιλίπ Γκολιέρ, τα μπουφόνς είναι το αρχικό στάδιο του πολιτικού θεάτρου, της παρωδίας και του γροτέσκ.

Θα δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό και παραμορφωμένο κορμί πειραματιζόμενοι με κοστούμια και άλλα υλικά, που θα μας δώσει μια καινούργια όψη και κίνηση. Έτσι θα έχουμε την απαραίτητη αποστασιοποίηση από τους εαυτούς μας, για να βρούμε την απελευθέρωση να παίξουμε με συγκεκριμένα θέματα. και την άνεση στο θεατή ν’αποδεχτεί το μη αποδεχτό. Πρόθεση αυτού του εργαστηρίου είναι η ανεύρεση της ομορφιάς και δύναμη της ανθρωπότητας, μέσω της αισχρότητας και του γροτέσκ, η ανακάλυψη διαφορετικών τρόπων που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κοινό δελεαστικά, και, πάντα, την αναζήτηση της ελευθερίας και τρέλας του καλλιτέχνη.

Η Λουκία Πιερίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή Royal Central School of Speech and Drama το 2009, και το 2012 πήρε υποτροφία για σπουδές στη σχολή Ecole Jacques Lecoq και με τον Philippe Gaulier στο Παρίσι. Έχει επίσης κάνει σεμινάρια με τους Complicite, Wayne McGregor, Odin Teatret και DV8.

Ως ηθοποιός στο Λονδίνο και Παρίσι, έχει συνεργαστεί με βραβευμένες θεατρικές ομάδες όπως τους Les Enfants Τerribles, Clod Ensemble και National Art Service. Η δουλειά της εστιάζεται στο σωματικό και επινοημένο θέατρο ενώ εκτός από κλασσικούς θεατρικούς χώρους (Tristan Bates Theatre, Camden People’s Theatre, Oval House, Tricycle Theatre, BAC), έχει δημιουργήσει site-specific παραστάσεις στο Tate Modern και στο Institute of Contemporary Arts (ICA).
Είναι η δημιουργός της παράστασης The Egg Soup, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στο Λονδίνο στο Camden Fringe (2014) και το 2015 δημιούργησε τη θεατρική ομάδα The Ice Cream Van, που παρουσίασαν τη πρώτη τους δουλεία Hunger, στο Brighton Fringe.

+ Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου στον χώρο Space (Κωστή Παλαμά 12, Λευκωσία) από τις 10.00 μέχρι τις 18.00. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 / 15 ευρώ. Γλώσσα Σεμιναρίου: Ελληνικά & Αγγλικά. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: pierides_4@hotmail.com / 99319120

You May Also Like

Η εμπειρία της Ελλάδας είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για ταινίες, λέει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας

O Σωτήρης Γκορίτσας, σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα» που αναμένουμε κάποια ...

Νεκρός στο σπίτι του βρέθηκε ο γιος του Σιλβέστερ Σταλόνε

Νεκρός στο σπίτι του στο Χόλιγουντ βρέθηκε ο Σαγκ Σταλόνε, γιος του διάσημου ηθοποιού ...

Φορτουνάτος ο Κύπριος από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα τη δραματοποίηση του αναγεννησιακού μυθιστορήματος  Φορτουνάτος, με ήρωα ...

Ψηφιακή βιβλιοθήκη κυπριακών νομισμάτων

Για πρώτη φορά στο φως έρχεται η ψηφιακή βιβλιοθήκη κυπριακών μεσαιωνικών νομισμάτων της Συλλογής ...

Δωρεάν πρόσβαση στις εκδόσεις Getty

Ο εκδοτικός οίκος Getty Publications γιορτάζει 45 χρόνια προσφοράς στο χώρο του βιβλίου τέχνης ...

Γύζης, ο πιο ακριβός των Ελλήνων

Το έργο του Νικολάου Γύζη «Ο χορός των νυμφών» αποδείχτηκε το κορυφαίο του Greek ...

X