“A Taste of Famagusta”: Γαστρονομικές περιπέτειες στην Αμμόχωστο

Το πρόγραμμα RENEWAL, παρουσιάζει το “A Taste of Famagusta”, ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Αμμόχωστο και τη Δερύνεια, που ξετυλίγεται μέσα από τις τοπικές συνταγές, διατροφικές συνήθειες και γεύσεις της περιοχής.

Τέσσερα σύντομα βίντεο κλιπ παρουσιάζουν τις περιπέτειες τεσσάρων χαρακτήρων σε σχέση με το φαγητό: δύο Ελληνοκύπριοι, δύο Τουρκοκύπριοι, εκ των οποίων οι δύο νεαροί και δύο «ηλικιωμένοι».

Οι πρωταγωνιστές συμμετέχουν σε μια “πρόκληση μαγειρικής”, όπου οι “ηλικιωμένοι” θα παρουσιάσουν δύο πιάτα στους νέους. Οι νέοι θα πρέπει να βρουν τις συνταγές και να προετοιμάσουν τα πιάτα. Η εμπειρία τους αποτελεί μια ανακάλυψη, όπου Κύπριοι από δύο διαφορετικές γενιές και δύο κοινότητες –τη Δερύνεια και την Αμμοχώστο– χρησιμοποιούν πολιτιστικές συνδέσεις δημιουργώντας προσωπικές και διακοινοτικές σχέσεις.

Γνωρίστε τους τέσσερις χαρακτήρες που συμμετέχουν στα κλιπ. Ξεκινάμε με την κ. Γιωργούλα Σιοπαχά, κάτοικος του χωριού Φρέναρος, συνταξιούχος νοικοκυρά και αγρότισσα, μια αφοσιωμένη μητέρα και γιαγιά. Ο δεύτερος “ηλικιωμένος” είναι ο κ. Χουσείν Χερμπσόι, ο οποίος ζει στην Αμμόχωστο, συνταξιούχος, αλλά και ενεργός σεφ, ο οποίος σπούδασε στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου την δεκαετία του 1960. Η κ. Νουρτανέ Καραγίλ είναι κάτοικος της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, μια καλλιτέχνης με έντονη σύνδεση με τις ρίζες της, η οποία επιστρέφει από τις σπουδές της και ζει σε ένα κτίριο που ανήκει στην οικογένειά της εδώ και τρεις γενιές. Τέλος, έχουμε τον Πολύβιο Χριστοφή, γιατρό και λάτρη της λαϊκής μουσικής, ένας πραγματικός πολίτης του κόσμου που ζει στην Δερύνεια.

Το εγχείρημα προετοιμάζεται από τον Μάιο του 2015, με τη συνεργασία της Crewhouse Media (David Hands, παραγωγός – Sasha Ljubojevic, σκηνοθέτης), και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των τεσσάρων βίντεο κλιπ, τον Νοέμβριο του 2015. Κάθε εβδομάδα του Νοεμβρίου θα δημοσιεύεται και ένα βίντεο κλιπ μέσω των social media, του blog και του YouTube Channel του προγράμματος RENEWAL.

+ Για περισσότερες πληροφορίες, συνεντεύξεις ή φωτογραφικό υλικό, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Λίνα Πρωτόπαπα (ομάδα Renewal, συντονίστρια του έργου) στο τηλέφωνο +357 97 821 573 ή με τη Melissa Hekkers (προβολή) στο τηλέφωνο +357 97 821 573 ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης renewalfamagusta@gmail.com

Το δικοινοτικό πρόγραμμα RENEWAL στηρίζεται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNDP-ACT Cyprus) και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου καθώς και στην γεωγραφική περιοχή που καλύπτει τη Δερύνεια, το Φρέναρος και τις Βρυσούλες. Το πρόγραμμα επίσης στηρίζεται από τον Δήμο Δερύνειας.

To πρόγραμμα εστιάζεται σε τρεις τομείς. Ο πρώτος τομέας με τον οποίον καταπιάνεται το RENEWAL είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες σε επίπεδο πολιτών μέσω δικοινοτικών δραστηριοτήτων. Γενικότερα, οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και στην προβολή των θετικών στοιχείων που προκύπτουν από τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.

Ο δεύτερος τομέας είναι η προώθηση και η υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Αυτή τη στιγμή, περίπου 40% των νέων των δύο κοινοτήτων στην Αμμόχωστο είναι άνεργοι/-ες. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, το RENEWAL συνεργάζεται για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και στις δύο κοινότητες με το Cypriot Enterprise Link (CEL), ένα κυπριακό οργανισμό που ειδικεύεται στη νεολαία και την επιχειρηματικότητα.

Ο τρίτος τομέας με τον οποίον ασχολείται το RENEWAL είναι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου καθώς και στη Δερύνεια, το Φρέναρος και τις Βρυσούλες μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Το πρόγραμμα επιθυμεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων της περιοχής μέσω της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και στην ενθάρρυνση της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο κοινοτήτων στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Για περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες:

UNDP-ACT

RENEWAL ON FACEBOOK

RENEWAL BLOG

You May Also Like

Ξανά στις αίθουσες ο «Κλέφτης ποδηλάτων»

Ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου η προβολή στις ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες μιας από τις πιο ...

Δέουσα εξωστρέφεια από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ενα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Πάρκο Ακρόπολης τον Μάιο είναι ...

Απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια του Εθνικού Ωδείου Κύπρου

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε η Λουλού Συμεωνίδου, ιδρύτρια και επί σειρά ετών διευθύντρια ...

Ο Rhadoo ξανά στην Κύπρο και στην ΑΠ51

Οι ομάδες Alternadiva [Κύπρος] και default [Ελλάδα] συνεργάζονται και παρουσιάζουν τον Rhadoo, έναν αγαπημένο ...

Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου στο διαγωνιστικό του Ρότερνταμ

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, είναι ανάμεσα στις ταινίες ...

Ανακοινώθηκε το Έκτακτο Επίδομα προς τους πολιτιστικούς φορείς

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν το Μέτρο Στήριξης Πολιτιστικών Φορέων για κάλυψη ...

X