Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του χωριού Λέμπας

Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Λέμπας και η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για  προβολή της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας μέσω του θεσμού των Προγραμμάτων Φιλοξενίας καλλιτεχνών (Residencies) από το εξωτερικό καθώς και η οργάνωση συναφών δραστηριοτήτων, αποτελούν τους στόχους της δημιουργίας του Πολιτιστικού χωριό της Λέμπας.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Θουκής Χρυσοστόμου ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία προνοεί τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πνεύμονα υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, αναμένεται να αξιοποιηθούν ο υφιστάμενος αρχαιολογικός χώρος, το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Κέντρο Λέμπας, το φυσικό μνημείο της κοίτης του ποταμού καθώς και οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Κολεγίου Τέχνης του Στας Παράσκου.

Οι άλλες υποδομές που θα ανεγερθούν βάσει διαγωνισμού περιλαμβάνουν το Κέντρο Εικαστικής Εκπαίδευσης για διεξαγωγή εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές, το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών για υλοποίηση προγραμμάτων Φιλοξενίας (Residencies) καλλιτεχνών από το εξωτερικό, καθώς και ξενώνες για προσωρινή διαμονή μαθητών και καθηγητών.

Η ιδιαιτερότητα του Έργου , όπως εξήγησε ο Κοινοτάρχης, έγκειται στο γεγονός ότι όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να ανεγερθούν με αναστρέψιμες, λυόμενες κατασκευές, δεδομένου ότι το Πολιτιστικό Χωριό Λέμπας θα δημιουργηθεί σε Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας τεμάχια γης.

Εξήγησε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί, από τον Υπουργό Εσωτερικών υπό την ιδιότητά του ως Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών περιουσιών, άδεια χρήσης των τουρκοκυπριακής  ιδιοκτησίας τεμαχίων, επί των οποίων θα ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Λόγω της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας, η υλοποίηση του Έργου θα γίνεται κατά φάσεις και αναμένεται πρώτα να ανεγερθεί το Κέντρο Εικαστικής Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στον Αρχαιολογικό χώρο της  Λέμπας ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως έχουν εντοπιστεί  σπαράγματα προϊστορικού οικισμού της Χαλκολιθικής περιόδου.

Το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο έχει ταυτιστεί με την κοινότητα, είναι το χαρακτηριστικό σταυρόσχημο ειδώλιο από ασβεστόλιθο, στο οποίο δόθηκε η ονομασία Κυρά της Λέμπας. Ανακαλύφθηκε το 1976 και χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο έχει ανεγερθεί, από το Αρχαιολογικó Ερευνητικó Κέντρο Λέμπας (Lemba Archaeological Research Centre – LARC) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, συστοιχία αντιγράφων των κυκλικών κατοικιών του προϊστορικού οικισμού, η οποία λειτουργεί ως χώρος  πειραματικής ερευνητικής αρχαιολογίας και μελέτης.

Ο κοινοτάρχης ανέφερε επίσης ότι το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης (Cyprus College of Art) εδρεύει στη Λέμπα και αποτελεί μετεξέλιξη της  Καλοκαιρινής Σχολής η οποία λειτουργούσε στην Αμμόχωστο από το 1969. Πρόκειται για Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το Κολέγιο λειτουργεί με βάση την πλούσια παράδοση της εκπαίδευσης Καλών Τεχνών και ειδικεύεται στη ζωγραφική και τη γλυπτική.

Ο ιδρυτής του Κολεγίου, καλλιτέχνης Στας Παράσκος (1933 – 2014), θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της δεύτερης γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών. Το έτος 2005 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, η ύψιστη διάκριση της Πολιτείας προς τους Κυπρίους δημιουργούς που με το έργο τους, αφενός χάραξαν νέους δρόμους στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου και, αφετέρου, συνέβαλαν στη διεθνή προβολή της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

You May Also Like

15 φαν απαντούν: Το αγαπημένο μου των Cranberries

Θεσσαλονίκη 1993..κρύο απόγευμα..διαλέγω στα γρήγορα κασέττα Cranberries, πρώτο κομμάτι στη σειρά DREAMS, βάζω σκουφάκι, ...

7ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός ΣύνθεσηςΤραγουδιού και Ενόργανης Μουσικής

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 7ου ...

«Το μαγικό χαλί του Αλαντίν» στο Μουσείο Παραμυθιού

“Το μαγικό χαλί του Αλαντίν” προσγειώνεται τον Οκτώβριο στο Μουσείο Παραμυθιού. Πάντοτε κάθε παραμυθένιος ...

Παττίχειο ώρα μηδέν | παράταση στον εργολάβο μέχρι αρχές του 2014

Διαβεβαιώσεις ότι το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο θα παραδοθεί μέχρι τις αρχές του 2014 έλαβε ...

Βραβείο λογοτεχνίας της ΕΕ στον Κώστα Χατζηαντωνίου

Με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμήθηκε σήμερα στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ...

54ο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι | Η Ευρώπη μπροστά στη ξενοφοβία και την απουσία του πατέρα

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία ...

X