Αναδρομή στη «γυναικεία» σκηνογραφία

Σε σκηνογραφικές δουλειές που φέρουν την υπογραφή γυναικών σκηνογράφων εστιάζει η νέα έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Σκηνογραφών, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (CYCSTAT).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, στον χώρο Space στη Λευκωσία και εξιστορεί την πορεία των γυναικών σκηνογράφων, ενδυματολόγων και οπτικοακουστικών μέσων ή εικαστικών που επιμελήθηκαν παραστάσεις από το 1960 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση έχει τίτλο Fight or Flight και όπως εξηγείται σε σχετική για την έκθεση ανακοίνωση, «ο όρος περιγράφει τον μηχανισμό όπου o ανθρώπινος οργανισμός και κατ’ επέκταση η ανθρώπινη συμπεριφορά ανταποκρίνεται ώστε να δραστηριοποιηθεί, να ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει κάποια δυνητική απειλή ή να προσπαθήσει να την αποφύγει. Η φυγή, η προάσπιση ή και κάποιες φορές το ‘πάγωμα’ (παράλυση-αδράνεια), είναι κάποιες από τις πιθανές ανταποκρίσεις και άμυνες που ενδεχομένως να εφαρμόσει ο άνθρωπος προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατό αόρατος ως στόχος. Όπως ο μηχανισμός ‘fight or flight’ θέτει σε εγρήγορση τα ελατήρια άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι και η παρούσα έκθεση παραθέτει μέσα από μια αναδρομική αφήγηση την εικαστική προσέγγιση και κατ’ επέκταση ανταπόκριση των γυναικών καλλιτεχνών στο χώρο της σκηνογραφίας στην Κύπρο, προκειμένου να σκιαγραφίσει την περαιτέρω θέση της γυναίκας στα καλλιτεχνικά πεπραγμένα του νησιού.»

Την έκθεση επιμελούνται, όπως αρμόζει, τρεις γυναίκες: η σκηνογράφος/ενδυματολόγος Λύδια Μανδρίδου, η σκηνογράφος/ενδυματολόγος Μαρίνα Χατζηλούκα και η σχεδιάστρια φωτισμών Καρολίνα Σπύρου.

Οι δύο πρώτες ανήκουν στη νέα -και πολλά υποσχόμενη- νέα γενιά σκηνογράφων ενώ η Σπύρου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες «δυνάμεις» στον θεατρικό χώρο με μια συνεπή -και βραβευμένη- πορεία ετών.

Ως επιστημονικοί σύμβουλοι εργάστηκαν οι θεατρολόγοι Άντρη Κωνσταντίνου και Κυριακή Αργυρού.

Σύμφωνα με την ομάδα των επιμελητριών, «η επιμέλεια της έκθεσης αυτής, είναι εμπνευσμένη από την ευρύτερη εικαστική προσέγγιση των γυναικών καλλιτεχνών στο χώρο της σκηνογραφίας στο νησί και την εξελικτική πορεία της όσον αφορά την ευρύτερη εικαστική παρέμβαση και αντανάκλαση της καλλιτεχνικής τους αξίας, από τα αρχικά στάδια μέχρι σήμερα, στα καλλιτεχνικά κεκτημένα του τόπου».

Χωρισμένη σε δύο «χρονικές» ενότητες, η έκθεση παρουσιάζει:

  • πέντε νέες δημιουργούς, τις Μάγια Αγγελή, Νεφέλη Σιδηροπούλου, Μελίτα Κούτα, Έφη Σπύρου και Στέλλα Χρίστου, οι οποίες με τα ιδιαίτερα μέσα, υλικά και τεχνάσματα που χρησιμοποιούν, παντρεύουν τον εικαστικό κόσμο με το θέατρο και ανάγουν τη σκηνογραφία σε βιωματική εμπειρία για τον θεατή.

  • τιμώντας τις πρώτες γυναίκες δημιουργούς στο χώρο της σκηνογραφίας, η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες, εμπειρίες και στοιχεία από το έργο τους, αποτυπώνοντας και τεκμηριώνοντας το στίγμα και την πορεία που έχουν χαράξει στο παρελθόν, στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αναθεωρώντας την θέση και το ρόλο τους, τόσο στην τέχνη, όσο και στον πολιτισμό μέσα από τα πεπραγμένα τους. Πρόκειται για τις Βέρα Γαβριηλίδου – Χατζηδά, Κλάρα Ζαχαράκη Γεωργίου, Στέλλα Μιχαηλίδου, Μαρία Λοϊζίδου κ.ά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα work-in-progress show, του οποίου θα ηγείται η σκηνοθέτιδα Αθηνά Κάσιου και στο οποίο θα λάβουν μέρος νεαρές σκηνογράφοι: οι Ελένη Ιωάννου, Σωσάννα Τουμάζου, Νατάσα Χαραλάμπους και Ηλέκτρα Κυθραιώτου.

Θα διοργανωθεί, επίσης, σειρά εργαστηρίων για σκηνογράφους και ενδυματολόγους από τις Έλενα Κατσούρη, Σουζάνα Ιωάννου, Μαρίζα Παρτζίλη.

Οι ημερομηνίες της παρουσίασης του work-in-progress show και των εργαστηρίων θα ανακοινωθούν σε κατοπινό στάδιο.

+ Εγκαίνια στις 16 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στο Space (Κωστή Παλαμά 12, Λευκωσία).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σκηνογραφική δουλειά της Νεφέλης Σιδηροπούλου.

You May Also Like

Νέα ταινία στα σκαριά από τον Πέτρο Χαραλάμπους

Πόσο μακριά θα έφτανες για την αγάπη; Αυτό το ερώτημα θέτει η ταινία «Love, ...

Σύσταση ομάδας στο fb για την οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Ομάδα πολιτών η οποία επιδιώκει να αποτρέψει τη μετατροπή του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη ...

PERVOLLYWOOD – Pervolia International Film Festival 2-3 Σεπτεμβρίου

Τα Περβόλια μετατρέπονται σε Pervollywood με μια σειρά από θερινές προβολές και δρώμενα στο ...

Ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος στην Αθήνα

Στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο 3ος ευρωπαϊκός ...

Το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Μια συναρπαστική διαδρομή δέκα χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου γιορτάζει φέτος το Διεθνές ...

Νέα δράση για τις Pussy Riot, έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία

Έξω από την Ρωσική Πρεσβεία βρέθηκε στις 10 το πρωί η ομάδα που τοποθέτησε ...

X