Ασφαλές καταφύγιο έργων τέχνης το Λονδίνο;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Με πρωτοβουλία του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, την ενεργό εμπλοκή του ΜΚΟ Walk of Truth και της νέας πλατφόρμας που έχει εγκαινιάσει με το όνομα Cultural Crime Watchers Worldwide [CCWW], πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Λονδίνο στις 30 Νοεμβρίου, με θέμα τις νέες στρατηγικές στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου έργων τέχνης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Βρετανός βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους, η Κύπρια ιδρύτρια του Walk of Truth Τασούλα Χατζητοφή, η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, ο αρχαιολόγος Λόρδος Collin Renfrew και η Claire Hutcheon, υπεύθυνη του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιοτήτων της Scotland Yard.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στο Ιράκ και τη Συρία απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Μέσης Ανατολής και το λαθρεμπόριο έργων τέχνης να βρίσκεται σε άνθηση, ο κ. Τζόνσον εξήγγειλε την προσπάθεια καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου τέχνης από τους τρομοκράτες και δήλωσε την ετοιμότητα του Λονδίνου να μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για τα λεηλατημένα έργα τέχνης από εμπόλεμες ζώνες. Τα έργα αυτά, όπως διευκρίνισε, θα επιστραφούν με ασφάλεια στη χώρα προέλευσής τους με τη λήξη του πολέμου. H κοινοβουλευτική ομάδα APPG [All Party Parliamentary Group] έχει θέσει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως ο βασικός πόρος χρηματοδότησης των τρομοκρατών. Η APPG συνεργάζεται με την αστυνομία και το τελωνείο για να δοθεί η αναγκαία στήριξη στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης και όπου χρειάζεται να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές στη νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα να εργαστεί με το δημαρχείο, την αστυνομία, το Walk of Truth και με ειδικούς για να καταλήξουν σε μια στρατηγική για το Λονδίνο η οποία θα καλύψει:

• Προληπτικές συζητήσεις μεταξύ των πόλεων που βρίσκονται υπό απειλή
• Τη θέση της αστυνομίας σε συνάρτηση με τον ρόλο των ιδρυμάτων τέχνης και αρχαιοτήτων
• Την προστασία των επίδικων έργων τέχνης / προσωρινή αποθήκευσή τους
• Τη συνεργασία με οίκους δημοπρασιών του Λονδίνου και νόμιμους εμπόρους έργων τέχνης. Για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον είπε: “Το ISIS-Daesh και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις φέρουν ευθύνη για τη διάπραξη φρικτών τρομοκρατικών ενεργειών και δολοφονιών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον ζητούν να εξαφανίσουν τη δημοκρατία και την ιστορία. Το Λονδίνο είναι έτοιμο να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για την προσωρινή αποθήκευση αυτών των αναντικατάστατων τεχνουργημάτων έως ότου αυτά μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους”. Στη δική της ομιλία, η κ. Χατζητοφή είπε μεταξύ άλλων: “Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το θανατηφόρο εμπόριο είναι να ζητήσουμε από τον απλό πολίτη, μεταξύ αυτών και θύματα πολέμου, να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην ταυτοποίηση των κλεμμένων θησαυρών. […] Το νέο μας σχέδιο, Cultural Crime Watchers Worldwide, στοχεύει να ενδυναμώσει τον κόσμο να μοιραστεί πληροφορίες που έχει για το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών. Κάθε μέρα που περνά αυτός ο σκοπός γίνεται και πιο σημαντικός”.

Πάντως, σε σχέση με τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, δεν μπορεί παρά να απορεί κανείς πώς ένας άνθρωπος που στηρίζει κατηγορηματικά την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με την επιστροφή των λεηλατημένων έργων τέχνης στις χώρες προέλευσής τους. Οξύμωρο. Και λίγο ύποπτο. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι έφτασε και σε δημόσια διαμάχη με τον γνωστό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, υποστηρίζοντας ότι τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν… ΕΝΘΕΤΟ: Απορεί κανείς πώς ένας άνθρωπος όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, που στηρίζει κατηγορηματικά την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με την επιστροφή των λεηλατημένων έργων τέχνης στις χώρες προέλευσής τους. Οξύμωρο. Και λίγο ύποπτο.

www.walkoftruth.com

You May Also Like

Ξόβεργα, η πολιτιστική μας κληρονομιά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος ...

Το πρώτο [;] ξέσπασμα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δεν κατάφερα να δω ενωρίτερα την παράσταση της Ελεάνας Αλεξάνδρου ...

Πού πας χωρίς ράσιες, Ρομέο;

Η βδομάδα που μας πέρασε δεν ήταν η πιο ευχάριστη για τον κόσμο του ...

Εγκαίνια σε κλίμα βαρύ

Το κόκκινο χαλί που στρώθηκε έξω από το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μαρτυρούσε τις ...

Παρέα στο θέατρο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * “Αυτή είναι η Κύπρος!” * Δεν το φώναξε για ...

Τρομερή -τρομακτική- κατανόηση

“Οι πολιτικοί δείχνουν τρομερή κατανόηση στις συναντήσεις μας αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά ...

X