ΣΟΝΚ και Cyprien Katsaris

Γράφει ο Αντρέας Τσαούσης

Σημειώστε την ημερομηνία: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 8:00 μ.μ., Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η ορχήστρα των μικρών με τον μεγάλο ήχο, θα έχει τη μεγάλη τιμή να συνοδεύσει τον κυπριακής καταγωγής Γάλλο πιανίστα Cyprien Katsaris στο 1o Κοντσέρτο για Πιάνο του Tchaikovsky. Έτσι η πρόβλεψη του “Πολίτη” στις 10 Οκτωβρίου για “πιανίστα διεθνούς φήμης στο πιο δημοφιλές Κονσέρτο για Πιάνο” επιβεβαιώνεται!

Ο Cyprien Katsaris αναγνωρίζεται διεθνώς και κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους πιανίστες όλων των εποχών. Την Κύπρο, γενέτειρα των γονιών του, Κρίτωνα Κατσαρή και Νίκης Κατσαρή Παπαδοπούλου, δεν την ξεχνά ποτέ. Έχει αποκτήσει θερμούς “οπαδούς” στο νησί μας που κατακλύζουν τις μουσικές αίθουσες όταν εμφανίζεται. Από τη δεκαετία του ’70, όταν υπέγραφε τους πρώτους του δίσκους στο κατάστημα δίσκων Πασχαλίδη στη Λήδρας, μέχρι και σήμερα, δίνει τακτικά το “παρών” του, αναβαθμίζοντας σημαντικά με τις εμφανίσεις του τη μουσική κουλτούρα του τόπου μας.

Το 1ο Κονσέρτο για Πιάνο του Tchaikovsky είναι ίσως το δημοφιλέστερο έργο για πιάνο στον κόσμο. Έχει παικτεί από όλους τους μεγάλους πιανίστες από το 1875, τη χρονιά της αρχικής του σύνθεσης. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά στη Βοστώνη το 1875, πριν από 140 χρόνια, και ακολούθησαν το 1876 παραστάσεις στην Αγία Πετρούπολη, στο Μόσχα, το Λονδίνο και το Wiesbaden. Η πρώτη εκτέλεση στην Κύπρο έγινε με μεγάλη επιτυχία το 2010, με τον Evgeni Michailov και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου [Πολίτης 16.7.2010].

Ο συνδυασμός, λοιπόν, Tchaikovsky, Κατσαρή και Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων μάς υπόσχεται μια συγκλονιστική εκτέλεση αυτού του αριστουργήματος της κλασικής μουσικής.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι τυχεροί φιλόμουσοι που θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι-εισιτήριο θα απολαύσουν όμορφες μουσικές στιγμές από τα πιο γνωστά έργα του Ρώσου μουσουργού: αποσπάσματα από τα μπαλέτα Καρυοθραύστης και, φυσικά, από τη Λίμνη των Κύκνων, αποσπάσματα από το Κοντσέρτο για Βιολί και από γνωστές όπερες, καθώς και την Οβερτούρα 1812, που πάντα ενθουσιάζει το κοινό με την εκρηκτικότητά της.

Όλα τα πιο πάνω θα δεθούν σε μια οπτικο-ακουστική παραγωγή, που εκτός από την εξαιρετική μουσική θα περιλαμβάνει συναρπαστική αφήγηση και οπτικό υλικό. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Μαέστρος Γιώργος Κουντούρης.

Πού, πότε και ποιοι: Στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 20 Δεκεμβρίου, στις 20:00. Μαέστρος ο Γιώργος Κουντούρης, σολίστ ο Cyprien Katsaris, Έρευνα-κείμενα-μουσική επιμέλεια Βίκυς Στυλιανού, Αφηγητής ο Πέτρος Γιωρκάτζης, σοπράνο η Μαριάννα Σουρή, στο βιολί ο Αντρέας Ζήνωνος.

+ Εισιτήρια: www.cyso.οrg.cy, τηλ. 22410181 / 22410181 , 22463144 / 22463144 .

You May Also Like

Volks

Ένας βιομηχανικός χώρος στη Λευκωσία βρίσκεται στη διάθεση των τεχνών – απ’ όπου κι ...

Driving into the night

Οι Delirium Elephants ετοιμάζουν τον δεύτερό τους δίσκο, με περισσότερο τραγούδι αυτή τη φορά. ...

Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας

Επιμέλεια: Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος ανάμεσα σε κουτιά που κρύβουν θησαυρούς, ...

Sunrise in Kimmeria

Ο Σάιμον Φαρμακάς ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, στην οποία ...

This is a coup

Νέο ντοκιμαντέρ από τον Άρη Χατζηστεφάνου και την ομάδα InfoWar Productions, που αναφέρεται και ...

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η βόμβα μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή στην κεντρική σκηνή του Σατιρικού. Τι ...

X